IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Majkl KARPENTER, ambasador SAD u (OEBS): Crnogorci treba da znaju da će SAD braniti svaki pedalj NATO teritorije… (foto, video) 

Američki diplomata poručuje da Rusija, zbog invazije na Ukrajinu, odgovarati za kršenja međunarodnog prava, te da bi to trebalo poslužiti kao alarm za buđenje liderima na Zapadnom Balkanu…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 13. 03… 09: 48… Majkl KARPENTER, ambasador SAD u (OEBS): Crnogorci treba da znaju da će SAD braniti svaki pedalj NATO teritorije… (foto, video) 

Rusko- ukrajinski sukob trebalo bi da podstakne regionalno pomirenja na Balkanu i pomogne svima u regionu da shvate da su demokratija i vladavina prava protivotrov za rat, poručio je u razgovoru za Pobjedu Majkl Karpenter, ambasador SAD u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i bivši zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu SAD.

“Uvjeren sam da će invazija predsjednika Putina na Ukrajinu na kraju biti katastrofa za Rusiju. Na kraju, Rusija će biti slabija, a ne jača pokretanjem ovog rata i odgovaraće za kršenja međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo, na svim nivoima…

Mislim da će to postati sve očiglednije u narednim nedjeljama i mjesecima, i nadam se da će poslužiti kao poziv za buđenje liderima na Zapadnom Balkanu. Ako ništa drugo, ovaj sukob bi trebalo da podstakne regionalno pomirenje, reforme upravljanja intenzivnije evroatlantske integracije i pomogne svima u regionu da shvate da su demokratija, vladavina prava protivotrov za rat. Da je Rusija demokratska zemlja, ovaj rat se nikada ne bi dogodio”, kazao je Karpenter za Pobjedu.

Čitaj još:   POMOGAO ZVORNIČKOG KRVOLOKA: Vožd iz Laktaša šuti kao zaliven...

Upitan da li se nakon invazije na Ukrajinu može očekivati da Rusija svoje djelovanje nastavi na Balkanu, o čemu su govorili i u Briselu, Karpenter kaže da je teško predvidjeti što će Vladimir Putin sljedeće uraditi.

“Njegov rat protiv Ukrajine predstavlja potpuno odbacivanje evropskog bezbjednosnog poretka zasnovanog na pravilima. Tu bi trebali da zastanemo, jer to znači da se Rusija više ne pridržava osnovnih principa međunarodnog prava. To znači da je Rusija pogazila međunarodno poštovane norme kao što su suverenitet, teritorijalni integritet i nepovredivost granica…

Čini se da i na Balkanu Rusija dovodi u pitanje ove principe, npr. podržavajući secesionističku retoriku određenih političara u Bosni i Hercegovini. Zato moramo odlučno odbaciti svaku diskusiju o promjeni granica i zauzeti se za principe sadržane u Helsinškom aktu…

To je takođe razlog zašto treba da radimo zajedno na zaustavljanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i ublažavanju ogromnih humanitarnih patnji unutar Ukrajine, sa kojima građani Zapadnog Balkana mogu lako da se saosjećaju s obzirom na njihovu nedavnu istoriju”, ocijenio je Karpenter.

Čitaj još:   Azerska vojska od jermenskih snaga zaplijenila veće količine oružja i vozila ... (foto i video)

izvor Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more