IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNI HABER IZ SARAJEVA: Preselio na Ahiret ugledni profesor islamskog prava Fikret Karčić… (foto, video)

Akademski interes uglednog profesora Fikreta Karčić interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post- osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 16. 03… 17: 48…  TUŽNI HABER IZ SARAJEVA: Preselio na Ahiret ugledni profesor islamskog prava Fikret Karčić… (foto, video)

Fikret Karčić, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu i bivši predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice, preselio je na ahiret u 66. godini života, javio je Preporod.

Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985, odnosno 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Čitaj još:   AMBASADOR Srbije u Moskvi: Crna Gora nije dozvolila Srbiji transport ruskog oružja do Bara... (foto)

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Bio je urednik Glasnika i dugogodišnji kolumnista IIN Preporod.

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se „Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941“, „Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma“, „The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times“, „Studije o šerijatskom pravu i institucijama“, „ Metodi istraživanja u islamskim naukama“, „Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku“, „The Other European Muslims: A Bosnian Experience“ .

Molimo Uzvišenog Allaha da mu podari lijepi džennet, a njegovoj porodici sabur. Amin!

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more