IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Volodimir ZELENSKI pozvao Moskvu na konačan dogovor “bez odugovlačenja”: Naš prijedlog je na stolu… (foto, video)

U videoporuci poslatoj rano ujutru, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio Rusiji: “Vrijeme je za razgovor”. On je kazao da do značajnih mirovnih i sigurnosnih pregovora s Moskvom mora doći “bez odlaganja”.

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 19. 03… 09 38… Volodimir ZELENSKI pozvao Moskvu na konačan dogovor “bez odugovlačenja”: Naš prijedlog je na stolu… (foto, video)

U noćnoj poruci snimljenoj na ulicama Kijeva, Zelenski je istaknuo da će neprestane akcije ruske vojske pogoršavati situaciju i u njihovoj vlastitoj zemlji.

“Želim da me sada svi čuju, posebno želim da me čuju u Moskvi. Vrijeme je za susret, vrijeme za razgovor, vrijeme za obnovu teritorijalnog integriteta i pravde za Ukrajinu, inače će se Rusija suočiti s takvim gubicima da nekoliko generacija neće biti dovoljno da se ponovno podigne”, rekao je Zelenski u videu objavljenom na Facebooku.
Ruski pregovarač je jučer optužio Ukrajince da odugovlače postizanje dogovora, međutim Zelenski naglašava u svojoj poruci da su pošteni pregovori “bez odugovlačenja” jedini način da se umanji šteta.

Čitaj još:   ULCINJ: Policija u zapaljenom renou pronašla pištolj i snajper...

“Uvijek smo insistirali na pregovorima”, rekao je Zelenski dodavši: “Uvijek smo predlagali dijalog i rješenja za mir. Ne samo tokom 23 dana invazije.”

Predsjednik Ukrajine je dodao da je do danas 180.000 Ukrajinaca spašeno koridorima za evakuaciju, te da je u petak u zemlji funkcionisalo sedam koridora, od čega šest u regiji Sumy i jedan u regiji Donjeck.

Spasilačke aktivnosti se nastavljaju na mjestu uništenog pozorišta u Mariupolju. Više od 130 ljudi je spašeno, od kojih su mnogi ozlijeđeni, ali za sada nema informacija o žrtvama, rekao je.

“Rat se mora zaustaviti”, rekao je Zelenski i poručio: “Ukrajinski prijedlog je na stolu”.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more