IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FETIJA Kalač- KIC- a CRNE GORE Luksemburg: ČUVAMO DRŽAVNI IDENTITET, NJENE SIMBOLE, FOLKOR, TRADICIJU I KULTURU… (foto)

Naš patriotizam nema cijenu i nikad je neće imati, poručila je predsjednica KIC-a Crne Gore u Luksemburgu Fetija Kalač.

“Jučerašnji dan je dan mog rođenja ali i rođenja Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu, koji je osnovan 2019. godine. Naš cilj je bio da okupimo mlade i perspektivne ljude, kvalitetne, vrijedne i radne članove koji su kroz svoj lični rad i angazman doprinijeli ovom udruženju. Tu imamo i direktora, producenata, doktora nauka, politikologa itd. Dugačak je spisak našeg članstva”, kazala je ona.

Prema nejnim riječima, pokrenuli smo mnoge projekte i pokrećemo ih.

“Stremimo cilju, a naš cilj je očuvanje svega vrijednog što naša Crna Gora ima i baštini. Da čuvamo državni identitet, njene simbole, folklor, tradiciju i kulturu, to nam je glavna zelja i cilj kojem stremim”, dodala je ona.

Kalač je napomenula da se ne osvrću se na razlike, jer razlika nema u našoj zajednici.

“Po tome smo prepoznati i zbog toga prednjačimo u odnosu na druge. I sve što radimo, radimo iskreno, posvijećeno i sopstvenim sredstvima. Nažalost, naš rad ne prepoznaju oni koji bi trebalo da su srećni jer mi obavljamo njihov zadatak, promovišemo narodne vrijednosti jedne male Crne Gore, u duhu patriotizma i bez ikakve nadoknade. Naš patriotizam nema cijenu i nikad je neće imati. Ako nije usađen u čovjeku, ako ga verbalizuje jer to tako mora, onda taj čovjek nije patriota već trgovac identitetom zarad nekih ličnih interesa”, istakla je Kalač.

Čitaj još:   UŽIVO O KORONI: Još 15 novih slučajeva korona virusa, zaraženo 118 osoba u Srbiji... (foto)

Tuđina ili daleki svijet je, kako kaže, najbolje mjesto za iskušavanje i buđenje osjećaja, odnosno osvješćivanja koliko nam je zemlja bitna.

“Jer bez zemlje, domovine, čovjek je pola čovjeka. Nedopunjen i stran, jer ne pripada nikom, otuđen i osamljen. Zemlja, domovina ti daje utjehu, mir i radost. Ona je naša zvijezda vodilja koja svijetli i kad su najteži dani u tuđini.
Ovom prilikom cu se zahvaliti svim ljudima dobre volje, koji su podržali i podržavaju rad KIC-a Crne Gore u Luksemburgu. Završiću svoju misao rečenicom – Čuvaj i voli svoju zemlju, da ti poživi”, zaključila je Kalač.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more