IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIŠEGRAD: Obilježen dan ruskih plaćenika i potvrda da je u agresiji na BiH učestvovala i Moskva… (foto, video)

U Višegradu je obilježen “dan ruskih dobrovoljaca” koji su učestvovali u agresiji na Bosnu i Hercegovinu…

VIŠEGRAD: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak 12. 04. 2022… 17: 38… VIŠEGRAD: Obilježen dan ruskih plaćenika i potvrda da je u agresiji na BiH učestvovala i Moskva… (foto, video)

– Rusi su davali živote za srpsku slobodu i pritekli u pomoć kada god je bilo potrebno – izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite bh. entiteta Republika Srpska Duško Milunović, prenosi visegrad365.com.

Milunović je naglasio kako se radi o ljudima “koji su srcem osjetili da je potrebno pomoći srpskom narodu”.

– Oni su, bez ikakvog poziva, pritiska ili naloga države, došli zato što su bili svjesni da je srpski narod ugrožen, kao i njihovi preci vjekovima prije toga – istakao je Milunović očito želeći stvoriti sliku kako Moskva tokom agresije na BiH nije imala nikakvog utjecaja na zbivanja u našoj državi.

U to će povjerovati tek naivni koji i sada misle da sa pokušajem razbijanja države BiH Kremlj nema ništa.

Čitaj još:   TUŽNI HABERI ISPOD TREBEVIĆA: Od posljedica koronavirusa preselio na Ahiret ugledni doktor sa KCUS- a... (foto)

Rusi su periodu od 1992. do 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i regularnim jedinicama Vojske RS-a i Srbije činili zločine nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu, objavili su prošle godine iz Udruženja “Žene žrtve rata”.

Prema zvaničnim podacima Vlade RS-a, u redovima VRS-a od 1992. do 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana.

U neposrednoj blizini Jevrejskog groblja, u Trebevićkoj ulici u Sarajevu, novembra 1993. godine osnovan je Treći ruski dobrovoljački odred. Njegov komandant je postao je bivši major Ruske vojske Aleksandar Škrabov. Taj odred je učestvovao u više operacija Vojske RS-a. Aleksandar Škrabov je poginuo 4. juna 1994. godine…

IZVOR FAKTOR.ba