IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS VIŠEGRADA: Mirsadi je ubijeno 17 članova uže porodice, sjetim se kamiona sa tijelima koje bacaju u Drinu… (foto i video)

Programom na mostu Mehmed- paše Sokolovića, te posjetama objektima na Bikavcu i nekadašnjoj Pionirskoj ulici koji su 1992. godine pretvoreni u žive lomače, u Višegradu je obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada na istoku Bosne i Hercegovine.

VIŠEGRAD: BiH, Crna Hronika, vijesi… nedelja 13.06.2021…10: 59… UŽAS VIŠEGRADA: Mirsadi je ubijeno 17 članova uže porodice, sjetim se kamiona sa tijelima koje bacaju u Drinu… (foto i video)

Obilježavanje je održano u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. U Višegradu je ubijeno 17 članova uže porodice Mirsade Tabaković, a među njima i njen suprug, brat, amidža … Svaki dan, a ne samo danas, Mirsada se sjeća rata.

Meni je ostao zvuk bagera. Kad čujem zvuk bagera sjetim se 1992. godine kad je bager zatrpavao tijela koja sam gledala kad su vozili u kamionu iz Nove Mahale, kroz prozor stana moje sestre na Donji most.

Dovuče se kamion sa tijelima koja se bacaju u Drinu. Onda prođe kamion s ceradom, a za njim ide bager, a čim ide bager znači da ih negdje zatrpavaju. Zato još uvijek zvuk bagera, da li slučajno u prolazu ili negdje, mene automatski vrati- priča Mirsada Tabaković.

U Višegradu su počinjeni neki od najstravičnijih zločina iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, a žive lomače na Bikavcu i u Pionirskoj ulici, tokom suđenja Milanu Lukiću u Hagu, okarakterizirane su kao primjeri nehumanosti u dugoj i tužnoj historiji čovjekove nehumanosti prema drugom čovjeku.

U obrazloženju presude naglašeno da i ovi užasni događaji “izdvajaju se po izopačenosti napada vatrom, očiglednoj proračunatosti i čistoj bezobzirnosti i surovosti”, te “po stepenu boli i patnje koja je nanesena žrtvama dok su žive gorjele”.

U kućama Adema Omeragića u Pionirskoj 14. juna, Mehi Aljića na Bikavcu 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Čitaj još:   ISTANBUL Uskoro internet usluge u svim avionima Turkish Airlinesa...

– Kao rezultat počinjenih zločina nad Bošnjacima, uključujući i zločin genocida, radikalno je promijenjena etnička struktura stanovništva na području Višegrada. Podsjetiću da je po popisu stanovništva iz 1991. u Višegradu živjelo nešto više od 13.000 Bošnjaka, a prema posljednjem popisu iz 2013. u Višegradu ima prijavljeno nešto malo više od 1.000 Bošnjaka – naglašava doc. dr Ermin Kuka, viši saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Osamnaest zločinaca iz Višegrada pred Haškim tribunalom, Sudom BiH i Kantonalnim sudom u Sarajevu do sada je osuđeno na 246 godina zatvora, a Milan Lukić na doživotni zatvor. Postupci protiv još 12 osumnjičenih su u toku. Od oko 3.000 ubijenih, veći broj se još uvijek nalazi u evidenciji nestalih osoba.

Nama sada pod broj jedan podnesemo zahtjev kako našim predstavnicima vlasti, tako i međunarodnoj zajednici, svima koji nam mogu pomoći, a trebali bi i morali bi, da ponovo se ispusti jezero Perućac i da se to ponovo prekopa i da se nađu posmrtni ostaci. Još nije ekshumirano 700, a mislim da je preko 1.000, jer u mom Višegradu je ubijeno 486 žena. Do danas niko nije izašao sa podatkom da je u Višegradu ubijeno 127 djece – kazala je predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”, Bakira Hasečić.

Čitaj još:   ISTANBUL: Fener, ubacio u petu brzinu, Rodrigez i Murićija zapalili Bosfor (foto i video)

Članovi porodica ubijenih i sugrađani, od kojih većina danas živi van rodnog grada, dovom na mezarju Stražište i u Carevoj džamiji sjetili su se 3.000 žrtava, ubijenih tokom agresije na BiH. Sa višegradske ćuprije u Drinu su spuštene ruže.

Skupu u Višegradu prisustvovali su i izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, potpredsjednik entiteta RS-a Ramiz Salkić, predstavnici Saveza logoraša BiH, Saveza RVI Kantona Sarajevo i drugi.

izvor agencije aa

NOVINARI RTS U VELIKOM PROBLEMU: Skoro cijeli tim iz Tokija u karantinu! (foto)

Ekipa Radio- televizije Srbije, koja izvještava iz Tokija sa Olimpijskih Read more

ŠTA KAŽU STRANCI I ENCIKLOPEDIJE: Je li Tesla Hrvat, Srbin ili Amerikanac?

Lik Nikole Tesle trebao krasiti hrvatsku eurokovanicu, ovaj svjetski poznati Read more