IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERLIN- zgroženi Dodikovim skupom u Banjoj Luci: “IZ MILIĆA KRENULA JE SVITA, DA SRUŠI Kristiana ŠMITA…” (foto, video)

“Iz Milića krenula je svita, da obori Christiana Schmidta. E moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole vrljikama“, pjevalo se između ostalog na skupu „Sloboda” u Banjoj Luci…”

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, Vijesti, četvrtak 21. 04. 2022… 10: 54… BERLIN- zgroženi su Dodikovim skupom u Banjoj Luci: “IZ MILIĆA KRENULA JE SVITA, DA SRUŠI Kristiana ŠMITA…” (foto, video)

U Banjoj Luci jodržan skup podrške vlastima RS- a koji je organizovan povodom nedavne odluke visokog predstavnika Kristiana Šmita o zabrani raspolaganja nepokretnom imovinom…

„U suštini, radi se o predizbornom skupu SNSD- a, odnosno čitave vladajuće garniture, gdje su pokušali na neki način da se sakriju iza BORS-a, te da predstave taj skup kao opravdanje za svoje poteze koje su povlačili u posljednjih šest mjeseci”, kaže politički analitičar Velizar Antić, podsjećajući na obećanja data u zadnjih nekoliko mjeseci u vezi sa vraćanjem nadležnosti, u čemu su se kaže, u vladajućoj koaliciji izgubili i sada traže izlaz kroz potvrdu naroda.

Govor mržnje

Predstavnici boračkih udruženja su pred nekoliko hiljada građana dali podršku aktuelnoj vlasti za poteze koje povlače, nakon nametnutih odluka Kristiana ŠMIta u vezi sa poništenim Zakonom o imovini.

„Ne damo slobodu”, „Branit ćemo istinu i RS”, samo su neke od poruka koje su upućene sa skupa, na kojem se u zvaničnom dijelu nije obraćao niko od političkih predstavnika. Međutim, u prvim redovima stajali su stranački prvaci, okupljeni oko SNSD-a, čiji prvi čovjek Milorad Dodik poručuje da je sve u vezi sa imovinom odlučeno i da ona pripada RS-u, što je jasna poruka sa skupa.

„Ovo je jasna poruka naroda, ovdje je sve riješeno. Imovina pripada RS-u i tako će i ostati. Nikakve strane intervencije, nikakvi lažni predstavnici, nikakve sudije Ustavnog suda koje sude mimo prava, oni su inkvizicija za Republiku Srpsku, oni nisu pravnici nego političari motivisani isključivo jednom željom a to je da naštete RS- u”, rekao je Dodik novinarima, poručivši da na skupu nije iskazana nijedna riječ mržnje.

Čitaj još:   SKOPLJE: Pendarovski se ZAHVALIO NA POBJEDI prvo na ALBANSKOM...

Zbog govora mržnje prema Schmidtu, reagovali su iz Federacije BiH, osudivši prijetnje koje su izrečene u prisustvu predstavnika vlasti RS- a i srpskog člana Predsjedništva BiH.

„Najsnažnije osuđujem prijetnje smrću na političkom skupu SNSD- a izrečene visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristiana Šmita. Prijetnje upućene Šmitu, skandaloznije su time što su izrečene u neposrednom prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika”, rekao je i to prvo predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, pozivajući policijske agencije da se procesuiraju lica koja su uputila prijetnje smrću.

Rat vlasti i opozicije

Dok je vladajuća koalicija prethodnih dana pozivala svoje članstvo da prisustvuju skupu u Banjoj Luci, opozicija je bila stava da se radi o skupu podrške predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku. Opozicioni prvaci poručii su da vlast koristi borce u političke svrhe, a da su ih prethodno podijelili unutar svojih organizacija, kako bi traženjem svojih prava „izazivali manje problema”.

Na skupu je najmanje boraca, i to se može vidjeti na prvi pogled. Na Trgu Krajine na početku skupa, nalazilo se oko sedam ili osam hiljada ljudi, što je mali broj imajući u vidu višednevnu opštu mobilizaciju, pritisak na radnike u administraciji i članove vladajućih stranaka. Iz svih dijelova RS-a, autobusima je dovedeno najmanje pet hiljada ljudi, što znači da je iz Banjaluke i okoline, svega nekoliko hiljada ljudi”, napisao je na svom blogu nezavini poslanik u Narodnoj skupštini RS- a Nebojša Vukanović, poručivši da je skup bez energije i bilo kakve poruke.

Skup je zakazan zbog posljednje odluke OHR- a da suspenduje Zakon o imovini RS- a koji je stupio na snagu prije nekoliko dana, iako je odlukom visokog predstavnika u BiH, njegovo djelovanje poništeno. Ipak, vlasti u RS-u kažu da će se zakon primjenjivati a da se odluka, kako ga nazivaju „njemačkog diplomate Šmita”, neće objavljivati u Službenom glasniku RS- a.

Od koga se branimo, ko nas napada

„Ljudi su bili ucijenjeni da dođu na taj skup. Jednostavno, boračka organizacija je izgubila svoj legitimitet, jer iako žive na margini društva, nisu se sjetili da protestuju da poprave status boračke populacije. Sve je ispolitizovano”, kaže politički analitičar Velizar Antić. 

Čitaj još:   HAOS U BUDVI: Bačen suzavac, prijetnje mecima, uvrede… (foto i video)

„Hoće li neko da mi kaže, od koga se branimo, ko nas napada?”, napisao je jedan korisnik na Twitteru. Oni koji su prisustvovali skupu, došli su da podrže RS. „Došao sam da podržim Republiku Srpsku, da podržim naše rukovodstvo u njenoj odbrani”, kaže Zoran iz Gradiške. „Odbrana. Odbrana od okupatora”, kaže Ivana iz Banje Luke.

Skup su, pored jakih policijskih snaga MUP-a RS-a, nadgledali i pripadnici EUFOR- a, odakle je saopćeno da je njihovo prisustvo širom BiH, redovna procedura, iako javno okupljanje nisu željeli komentarisati. Dali su punu podršku domaćim policijskim strukturama, za koje su rekli da profesionalno čuvaju bezbjednost i stabilnost javnog okupljanja, piše “Deutsche Welle”.

izvor (SB)

BIHAĆ: Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo… (foto, video)

Hamdija Abdić Tigar, komandant 502. brigade Armije Republike Bosne i Read more

ŠOK U NOVOM PAZARU: Pojavila se navodno treća supruga MUFTIJE Zukorlića…

Srbijanski tabloidi objavili su tvrdnje da je potpredsjednik Skupštine Srbije, Read more