IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Najveće zaplijene droge povezane sa balkanskom mafijom… (foto, video)

OVAKO SU PADALI “KAVČANI”, “ŠKALJARI”, KLAN “AMERIKA”

LION: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, ponedeljak 25. 04. 2022… 13: 34… Najveće zaplijene droge povezane sa balkanskom mafijom… (foto, video)

Od najveće zapljene droge kokaina u istoriji Urugvaja prošlo je više od 12 godina. Tada je na Atlantiku presretnuta jahta “Maui”, a nađeno je 2, 2 tone skupocjenog bijelog praha. Kao mozak cijele te operacije označen je Darko Šarić, koji je bio vođa najjačeg kriminalnog klana u Srbiji, a koji je prije desetak dana uhapšen u svojoj vili na Dedinju…

Najveća zaplijena droge u istoriji Crne Gore dogodila se u avgustu prošle godine u luci Bar, odnosno u Mojanovićima u Zeti. Nađeno je više od tonu kokaina.

20 tona kokaina u Filadelfiji, za nabavku osumnjičen Goran Soković

U avgustu 2019. godine zaplijenjeno je 20 tona kokaina na brodu “Gajan” u Filadelfiji za čiju nabavku se sumnjiči Goran Soković, koji je tada označen kao Šarićeva desna ruka.

To je jedna od najvećih zapljena droge iza koje stoje naši klanovi. Vlasti SAD su tada obavijestile sve velike svjetske kontejnerske brodarske kompanije da plovila s posadom koju većinom čine Crnogorci nisu dobrodošla u SAD.

U pomenuti šverc navodno su bili umiješani i Igor Dedović i Stevan Stamatović, pripadnici “škaljarskog” klana koji su likvidirani u Atini…

Grupa Gorana Antovića iz Beograda pala sa 2,5 tone droge

Najveće zaplijene u koje su umiješani pripadnici srpskih klanova svakako su na Pirinejskom poluostrvu, najviše u Španiji. Recimo, prije četiri godine tamošnja policija razbila je veliku narko-grupu na čijem je čelu bio Goran Antović iz Beograda. Na svaka tri mjeseca ovaj narko-kartel je “brao” pola tone marihuane. “Pali” su u Barseloni i Valensiji sa 2,5 tone pomenute droge.

Na Pirinejskom poluostrvu milione eura obrću i od posla sa kokainom koji stiže iz Južne Amerike.

– Prve grupe Balkanaca stigle su na područje Španije još 2001. godine. Uglavnom su tada bili Albanci, specijalizovani za krađe, a njihov put su slijedili Srbi i Crnogorci – trgovci drogom. Bežeći od pravde ili tražeći bolji život, mnogi su krenuli i putem Latinske Amerike – izjavili su španski istražitelji za El Pais.

– Oni su postali dio međunarodne mreže koja švercuje drogu i oružje, a infiltrirali su se i počeli da upravljaju jedrilicama i brodovima velikih kompanija. Brzo su došli do Brazila, stvorili tu jake kontakte i maltene napravili svoju koloniju u luci Santos, odakle su brinuli o poslu sa kokainom. Njihovo sljedeće uporište je Kolumbija, u kojoj su se povezali sa grupama revolucionara i kontrolisali šverc oružja. Osnovni problem u hvatanju Balkanaca jeste to što svi imaju više identiteta.

2, 2 tone “bijelog praha” iz luke Drač natovareno u kamion…

Da je osim luke Bar za velike isporuke aktuelan i Drač potvrđuje i zapljena od 2,2 tone kokaina u maju mjesecu 2021. godine. Pretpostavlja se da je droga stigla sa Ekvadora. Akcija je izvedena u saradnji kosovske, albanske i italijanske policije. Kamion sa drogom praćen je iz albanske luke. To je ujedno bio treći put za mjesec dana da je u luci Drač zaplijenjena veća količina kokaina.

Čitaj još:   ŠEŠELJ ZAPRIJETIO VRHU CRNE GORE: ''CETINJE će jedne noći u ČETNIČKE ruke doći''...

Tona kokaina na hrvatskoj jedrilici…

Srbin, Hrvat i Belgijanac otplovili su jedrilicom iz Šibenika i zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva južno prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizovane kriminalne grupe koje je angažovao kartel na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Specijalni tim španske policije je u jutarnjim satima 8. septembra 2020. u međunarodnim vodama presreo hrvatsku jedrilicu i uhapsio posadu. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog zaliva.

Kokain vrijedan 5 miliona eura na “Jadranu”

Na školskom brodu “Jadran” prije tri godine zaplijenjen je kokain u vrijednosti od 5 miliona eura, odnosno, 56 kilograma. Na čelu ove kriminalne organizacije, kako istraga ukazuje, su Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić. Grupa kojoj je pripadao Vojin Stupar oformljena je tokom 2018. godine u Crnoj Gori. Istražitelji sumnjaju da su Stupar, Rovčanin i Račić pakovali kokain vrijedan pet miliona eura.

Inače, Stupar je zet Igora Božovića, koji je desna ruka Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera, vođe “kavačkog klana”.

Račić je jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, a Rovčanin je hapšen 2012. godine u akciji “Zelena milja”. Njega terete da je bio dio grupe koja se bavila krijumčarenjem 140 kilograma skanka na međunarodnom nivou.

Dvij tone kokaina škaljarskog klana zaplijenjeno u Peruu…

Peruanska policija zaplijenila je 2021. više od dve tone kokaina izuzetno visoke čistoće, vrijednog 90 miliona dolara, koji je trebalo da iz luke Kalau, skriven u kafi, krene za Belgiju, a kako je prenio portal TV Amerika, sumnja se da iza pošiljke stoji škaljarski klan.

Droga se nalazila u izvoznom kontejneru među puno organske kafe, spakovana u 71 paket pravougaonog i kockastog oblika s nekoliko različitih natpisa – Peru, 07, kruna, templarski krst, smajli. Osim što su otkrili kome pripadaju, logoi su pokazali i čistoću droge.

Njihova uloga nije da identifikuju samo organizaciju već i da pokažu koliko je kvalitetna droga koja stiže iz Vraema.

Pola tone kokaina na brodu “Budva”

Pomorac iz Bara Mladen Radulović (45) uhapšen je 2020. godine na brodu “Budva” u Hamburgu zbog sumnje da je učestvovao u švercu pola tona kokaina koji je krenuo iz Nemačke luke ka Nigeriji.

Droga je na teretni brod ukrcana u brazilskoj luci Santos, zajedno sa rasutim šećerom koji je crnogorski brod prevezao za luku Kazablanka. Šećer je iskrcan u Maroku, a na brodu je ostalo skriveno pola tone droge, koju je u Hamburgu, u tovarnom dijelu pronašla i zaplijenila njemačka policija. Posada broda sastojala se od 23 pomoraca iz Crne Gore, među kojima je i osumnjičeni Radulović.

Istorijska zapljena kokaina u Crnoj Gori…

U Crnoj Gori je u avgustu 2021. došlo do istorijske zapljene kokaina. U magacinu u Mojanovićima u Zeti nađeno je 1,4 tona ove droge.

Čitaj još:   ADI ŠKRIJELJ, jedan od zaraženih novopazarskih ljekara: STANJE JE UŽASNO...

Službenici Uprave prihoda i carina u dogovoru sa službenicima Uprave policije na carinskom terminalu “propustili” su kamion sa više od tone kokaina, kako bi vidjeli gde će droga da završi. Nakon što su vozači kamiona PG-353GA, navodno potpuno ispravni odvezli teretnjak sa Carinskog terminala, inspektori i carinici nastavili su akciju, koja je rezultirala rekordnom zapljenom kokaina i hapšenjem Marine i Bude Krstovića, a za ostalim osumnjičenima se tragalo.

Inspektori Sektora za borbu protiv kriminala sa kolegama iz Uprave carina podijelili su operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora– da će u Luku Bar da uđe kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina. Zajedno su napravili strategiju– da namjerno “zažmure” i konačno uhapse naručioca.

Pošiljka je “propuštena” prilikom skeniranja u Baru i Podgorici, a carinici u dogovoru sa policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu, iako su su sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Šverceri su upali u zamku i drogu odvezli u magacin u zetskom selu Mojanovići, gde je i oduzeta.

Za tri godine zaplenjeno ukupno 10 tona kokaina namijenjih Titu

Edin Gačanin, poznat po nadimku Tito je izvjesni narko bos iz Sarajeva, a kokainom ga je snabdijevao Zoran Jakšić jedan od vođa klana “Amerika” koji je uhapšen u Peruu upravo zbog šverca droge. Saslušanjima osumnjičenih došlo se do podatka da Tito kontroliše najmanje trećinu droge koja se šalje u Evropu. Trenutno živi u Dubaiju i glavni je cilj američke DEA koja ga naziva “Pablo Eskobar iz Evrope”.

izvor Standard.me