IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Redžep Tajip Erdogan: Tačka rješenja na istoku Ukrajine, biće Turska, Istanbul ili Ankara… (foto, video)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je, nakon bajram- namaza u Istanbulu, odgovarao na pitanja novinara te najavio mogućnost sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom ove sedmice.

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 03. 05. 2022… 00: 38… Redžep Tajip Erdogan: Tačka rješenja na istoku Ukrajine, biće Turska, Istanbul ili Ankara… (foto, video)

Predsjednik Republike Turkiye Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako vjeruje da će tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, biti Turkiye, Istanbul ili Ankara, javlja Anadolu Agency (AA).

Tajip Erdogan je klanjao bajram- namaz u istanbuskoj Velikoj džamiji Camlica, a po izlasku iz džamije odgovarao je na pitanja novinara.

Istakao je kako je zahvalan Bogu što su danas imali priliku ponovo se okupiti na bajram- namazu bez pandemijeskih ograničenja.

“Upravo sam dobio informaciju da je u džamiji Camlica bajram- namaz klanjalo 25.000 ljudi. Bajram je, naravno, simbol bratstva, simbol ljubavi i zajedništva”, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na rat u Ukrajini, Erdogan je najavio mogućnost sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom tokom ove sedmice.

Čitaj još:   Erdogan: Ući ćemo na istočno od Eufrata, koje je podijeljeno sa SAD i Rusijom... (foto)

Podsjetio je kako su njegov savjetnik i glasnogovornik Ureda predsjednika Ibrahim Kalin koji je i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal tokom vikenda boravili u Kijevu.

“Održali su razgovore u Kijevu. Prilikom susreta sa Zelenskim i ostalim sagovornicima dobili se neke želje, a najvjerojatnije ću ove sedmice razgovarati i s Putinom. Kako možemo ubrzati cijeli ovaj proces. Kako ubrzati sve evakuacije u Mariupolju, kako pronaći rješenje ovog pitanja, težit ćemo ka tome”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Tačka rješenja za korake koje treba poduzeti na istoku Ukrajine, vjerujem biće Turkiye, Istanbul ili Ankara”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na odnose s Saudijskom Arabijom, odnosno na posjetu toj zemlji tokom prošle sedmice.

“Odnosi Saudijske Arabije i Turkiye doći će do sasvim drugačije tačke. O tome smo razgovarali i u našim bilateralnim susretima s Muhammedom bin Salmanom”, rekao je Erdogan…

izvor agencije

ERDOGAN dao upute da se protjera američki i još devet ambasadora…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu Read more