IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“SPECIJALNI RAT”: DODIKA I ČOVIĆA IZ DVA PRAVCA- “Obrni, okreni, opet Karađorđevo”… (foto, video)

Dodik potvrdio da želja za reorganizacijom BiH živi dugo, očito u dogovoru s Draganom Čovićem, jer zašto bi lider SNSD- a tako olako izgovarao takve riječi ukoliko ne zna planove. Dodik je sve karte bacio na stol…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 05. 05. 2022… 00: 08… “SPECIJALNI RAT”: DODIKA I ČOVIĆA IZ DVA PRAVCA- “Obrni, okreni, opet Karađorđevo”… (foto, video)

Piše:  A. Čorbo- Zećo 

“Front na dvije strane, a metoda specijalni rat. Bosanska država se uspjela odbraniti od 1992. do 1995. godine. Pod embargom na oružje uz hrabrost građana, kakvu danas gledamo u Ukrajini, spasila se BiH. Danas sve teže odolijevamo napadima susjednih zemalja, čiji se predstavnici šetkaju dijelovima teritorija koji smatraju svojima kako žele i hoće”.

“BiH nema budžet, nije mogla ni da planira sredstva, da li će se naći neke vanredne stavke vidjećemo. Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član. S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, morat ćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora. Šta znači teritorijalna organizacija, RS je nedjeljiva”, reći će danas Milorad Dodik u odbranu svog partnera Dragana Čovića.

I tako je Dodik potvrdio da želja za reorganizacijom BiH živi dugo, očito u dogovoru s Draganom Čovićem, jer zašto bi lider SNSD-a tako olako izgovarao takve riječi ukoliko ne zna planove. Dodik je sve karte bacio na stol.

I definitivno se pokazalo, a kako je to Čović jednom prilikom u Švicarskoj i otkrio ‘Izborni zakon je oružje za treći entitet’.

“Formalno, upravo ako imamo svoj treći entitet, imamo genijalan način da zaštitimo svakog Hrvata koji živi izvan tog entiteta, to ne razumijem. Mi želimo ove privremene odluke, rješenja oko Ustava, upravo iskoristiti da u konačnici dobijemo svoj entitet, svoju federalnu jedinicu ili u konačnici kako će se već zvati, to je manje bitno. Bitno je da ona ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast. Niko ne govori da je slično sa Srbijom. Srbija ima i svoju državu i ima Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Nama kao narodu pripada bar mogućnost da biramo svoje predstavnike”, govorio je Čović 2021. godine.

Čitaj još:   DANAS I VEDRO I OBLAČNO, TEMPERATURA TEK DO 26 °C: Nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima za četvrtak skoro... (foto)

Nešto ranije 2018., dok je uvjeravao partnere u vlasti za izmjene Izbornog zakona po njegovoj mjeri poručivao je, pak, da reorganizacija BiH ne uključuje treći entitet.

“Ako sve protekne dobro oko izmjena Izbornog zakona, neće biti prepreke za razgovore o reorganiziranju BiH, s tim da cilj neće biti podjela BiH, već olakšavanje realiziranja njenog evropskog puta i rješavanje ekonomskih i socijalnih problem”, govorio je Čović.

Iza svih skrivenih priča i različitih tumačenja onoga što javno govori, danas smo još jednom dobili dokaz da Čović i Dodik su i dalje najjači saveznici koji uz potporu iz Hrvatske i Srbije, rade na destabilizaciji BiH.

Licemjerne poruke od Čovića kako je „europska budućnost jedina budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine“ i problematiziranje „hrvatskog pitanja“ predstavljanje istog kao borbu za ravnopravnost Hrvata u BiH, zapravo je metoda da se dođe do ostvarivanja plana iz Karađorđeva.

Duh Karađorđeva kao nikada prethodnih godina, sada se opasno nadnosi nad Bosnom i Hercegovinom, pred separatističkim potezima Dodika, ali sada i Čovića, koji pristupa istim metodama kao lider SNSD-a.

Sve naše je rat, da li konvencionalni ili specijalni, koji u BiH nikad nije ni stao od kako je prestala agresija, označena hiljadama mrtvih, protjeranih, silovanih…

Čitaj još:   SKANDAL i SRAMOTA: Mile DODIK, napustio salu dok je intonirana HIMNE BIH, prigovarao Željki Cvijanović, u TV prenosu...

Ideja iz Karađorđeva od 25. marta 1991. godine gdje su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zamislili etno-teritorijalnu podjelu zemlje življa je nego ikad.

Front na dvije strane, a metoda specijalni rat. Bosanska država se uspjela odbraniti od 1992. do 1995. godine. Pod embargom na oružje uz hrabrost građana, kakvu danas gledamo u Ukrajini, spasila se BiH.

Danas sve teže odolijevamo napadima susjednih zemalja, čiji se predstavnici šetkaju dijelovima teritorija koji smatraju svojima kako žele i hoće.

Svakog dana kroz agresivnu i pojačanu aktivnost specijalnog rata vidimo da hrvatska paradržava tzv. Herceg-Bosna oživljava! Etno- nacionalni princip je preživio. 

izvor (NAP) 

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more