IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RADNIKA NI ZA LIJEKA: Njemačka u panici i očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom, najviše se traže ova zanimanja… (foto, video)

U Njemačkoj je u maju ponovno pala nezaposlenost, a poslodavci i dalje očajnički traže kvalificiranu radnu snagu…

BERLIN: Svijet, Ekonomija, vijesti, srijeda, 01. 06. 2022… 10: 48… RADNIKA NI ZA LIJEKA: Njemačka u panici i očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom, najviše se traže ova zanimanja… (foto, video)

Izgledi na tržištu rada su tmurni zbog rata u Ukrajini i stalnih problema u svjetskoj trgovini, javlja dpa.

Stopa nezaposlenosti u maju pala je za 0,1 postotni bod, 4,9 posto, a broj nezaposlenih u zemlji na 2,26 miliona, za 50.000 manje nego u aprilu, objavila je u utorak savezna agencija za rad. Podaci se konkretno odnose na razdoblje do 12. u mjesecu.

“Nezaposlenost se i dalje povlači. Ekonomija zapošljava i traži još radnika”, rekao je predsjednik agencije Detlef Scheele. No, naglasio je da “ruski rat protiv Ukrajine i uska grla u lancu opskrbe kvare perspektivu”.

Čitaj još:   DPS OPTIMISTIČN: Pibjedit će MILO ĐUKANOVIĆ, da bi pobjedila CRNA GORA... (foto)

Trgovina i usluge su imale velike koristi od ukidanja mjera pandemije. Posebno je izraženo zapošljavanje u uslugama s bliskim fizičkim kontaktom, poput frizera, pedikera i slično.

Danish Crown 23.3.22 Foto: Martin Ziemer

Tržište rada dodatno je opterećeno nedostatkom kvalificirane radne snage. Potražnja za novim osobljem u maju je još uvijek bila vrlo jaka, navode iz agencije.

U maju su poslodavci prijavili 865.000 slobodnih radnih mjesta, 211.000 više nego godinu ranije. Ako se uklone sezonski faktori, broj slobodnih radnih mjesta veći je za oko 9.000.

BONUS VIDEO: Njemačka traži radnike: Nudi se 1.250.000 radnih mjesta

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more