IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK KONAČNO PRIZNAO I TO PRED POSLANICIMA: Srbija nije garant Daytonskog sporazuma!  (foto, video)

Za razliku od svih ranijih izjava, Dodik je na sjednici Narodne skupštine RS- a u potpunosti demantovao svoje ranije tvrdnje, ali i tvrdnje zvaničnika iz Republike Srbije…

BANJA LUKA: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 07. 06. 2022… 14: 28… DODIK KONAČNO PRIZNAO I TO PRED POSLANICIMA: Srbija nije garant Daytonskog sporazuma!  (foto, video)

“Srbija je garant Daytonskog sporazuma, ali je ona odstranjena iz važnog tijela kao što je Savjet za sprovođenje mira (PIK), u kojem su neke druge zemlje. PIK je zajedno sa visokim predstavnikom deklasirao Dejtonski sporazum i on je urušen”, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik početkom 2020. godine nakon jednog susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nije to ni prvi ni zadnji put da su političari iz RS-a nastojali susjednoj zemlji priskrbiti ulogu garanta mirovnog sporazuma po kojem je reorganizirana unutrašnja struktura Bosne i Hercegovine.

Isto govore i zvaničnici iz Srbije. “Srbija je jedan od potpisnika i garant Daytonskog sporazuma i to je politika Srbije koja se nije mijenjala 26 godina i ostaće politika Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić u decembru prošle godine.

Čitaj još:   SKANDAL: Bjelopoljac, aktivista DF- a protiv kojeg je pokrenuto više krivičnih postupaka dobio posao POLICIJI...

Ove izjave nastale su u vremenu priprema Milorada Dodika i njegovog režima (kao i režima u sjednoj Srbiji) za udar na ustavno-pravno poredak BiH, čemu svjedočimo već duže vrijeme.

No, za razliku od svih ranijih izjava, Dodik je danas na sjednici Narodne skupštine RS-a u potpunosti demantovao svoje ranije tvrdnje, ali i tvrdnje zvaničnika iz Republike Srbije.

“Kako je moguće da BiH uvodi sankcije Rusiji. Ruska Federacije je jedan od garanata Daytonskog sporazuma. To su Ruska Federacija, Evropska unija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i niko više! Kako je moguće da nekome ko vam garantuje da postojite u okviru tog aranžmana, da vi njemu uvodite sankcije?”, izjavio je danas Dodik pred poslanicima NSRS- a.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more