IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SEVERODONJECK JE BIO PRED PADOM: Onda je došla ukrajinska legija stranaca i… (foto, video)

Bitka za Severodonjeck, ukratko, bila je i ostala ključna u ovoj fazi rata – za rusku stranu zato što joj i minimalna pobjeda postaje nemoguća ako ne osvoji ovaj ključni grad, a za ukrajinsku zato što obrana ostatka Donbasa uvelike ovisi o tome kolike gubitke nanese neprijatelju u ovoj bitci…

SEVERODONJECK: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 07. 06. 2022… 00: 28… SEVERODONJECK JE BIO PRED PADOM: Onda je došla ukrajinska legija stranaca i… (foto, video)

JOŠ PRIJE koji dan rusko osvajanje još jednog većeg ukrajinskog grada činilo se kao pitanje dana. Ruski osvajači, uključujući razvikane čečenske borce i separatiste iz samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luhanske Narodne Republike, iznenađujuće brzo su ušli u rubne dijelove Severodonjecka sa sjeveroistoka, a onda i nastavili napredovati prema centru i zapadnim dijelovima grada. 

Nakon toga bi, očekivalo se, nastavili na Lisičansk, grad-blizanac Severodonjecka s druge strane rijeke Sjeverni Donjec. Osvajanjem ova dva grada bila bi manje- više dovršena okupacija cijelog Luhanska, oblasti koja uz Donjeck čini ukrajinsku regiju Donbas. 

To bi pak značilo i konačni konkretni rezultat silovite ruske ofenzive na Donbas koja traje već gotovo dva mjeseca. Očito je da je takva pobjeda prijeko potrebna ruskoj vojsci i režimu Vladimira Putina, nakon niza neuspjeha i “strateških povlačenja” na koje su ih natjerali žestoki ukrajinski protunapadi, katastrofalni gubici u ljudstvu i tehnici, kao i sustavni problemi s logistikom, moralom i zapovijedanjem. 

Čitaj još:   BUDVA: Opšti haos ispred Opštine kamenica na policiju ima POVRIJEĐENIH (foto i video)

Upravo je drastično smanjenje ambicija i koncentracija velike većine vlastite vatrene moći na bojište u Luhansku i Donjecku, odnosno na pravcima prema Severodonjecku, Lisičansku i obližnjem Slovjansku, omogućila ruskim snagama da slome ukrajinsku obranu i zauzmu popriličan teritorij u Donbasu posljednjih tjedana. 

Rusi moraju osvojiti Severodonjeck, ali ne ide im

Bitka za Severodonjeck, ukratko, bila je i ostala ključna u ovoj fazi rata – za rusku stranu zato što joj i minimalna pobjeda postaje nemoguća ako ne osvoji ovaj ključni grad, a za ukrajinsku zato što obrana ostatka Donbasa uvelike ovisi o tome kolike gubitke nanese neprijatelju u ovoj bitci. Osim toga, Severodonjeck trenutno obnaša ulogu administrativnog središta Luhanska, budući da je istoimeni grad od 2014. pod kontrolom separatista.

I zaista, izgledalo je da će Severodonjeck, ako se ostatak branitelja ne povuče preko rijeke na vrijeme, završiti kao Mariupolj, s uništenjem i osvajanjem najvećeg dijela grada i malim džepom otpora u industrijskoj zoni. Branitelji bi vrlo lako završili okruženi, a potom i natjerani na predaju okupatorima.

“Zauzimanje Severodonjecka je postalo glavni zadatak okupatora. Nije ih briga s koliko će života morati platiti pokušaj da podignu rusku zastavu na zgradi administracije Severodonjecka”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u obraćanju naciji.

Čitaj još:   OVO SU Naptici koji sagorevaju kalorije...

I dok su u Severodonjecku trajale teške ulične borbe, ukrajinska vojska i vlasti počeli su signalizirati da se spremaju povlačenje i gubitak grada. Guverner Luhanske oblasti Serhij Haidai tako je prošlog utorka objavio da su Rusi zauzeli oko 70% grada i najavio da bi se branitelji mogli povući kako bi spriječili daljnje gubitke i utvrditi se u Lisičansku, koji “ima više povišenih terena te bi vojnici imali bolje pozicije”. 

Haidai je jezgrovito opisao rusku taktiku koja im je omogućila uspjehe na bojištu: “Oni stalno koriste istu taktiku. Granatiraju nekoliko sati – tri, četiri, pet sati zaredom, a zatim napadaju. Zatim slijede granatiranje i novi napad, i tako dok se negdje ne probiju.”

izvor Index.hr

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more