IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NJEMAČKI KANCELAR OLAF Šolc prenio jasnu poruku Srbiji: Ko želi u EU mora da prihvati sankcije Rusiji… (foto, video)

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio iz Prištine da ko želi u EU mora da prihvati čitav režim koji je vezan za Uniju, što znači sve sporazume, stavove o demokratiji, otvorenosti društva, zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija prema Rusiji…

PRIŠTINA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 10. 06. 2022… 12: 38… NJEMAČKI KANCELAR OLAF Šolc prenio jasnu poruku Srbiji: Ko želi u EU mora da prihvati sankcije Rusiji… (foto, video)

Kancelar je istakao da ruska agresija na Ukrajinu zahtjeva jasno pozicioniranje.

Šolc je, na konferenciji za štampu sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem, na pitanje da li Srbija mora da se odluči između EU i Rusije, to jest za sankcije „umjesto da dalje profitira od ruskog gasa“, naglasio da niko u pristupnom procesu ne treba da ima bilo kakve iluzije i da je jasno da je „put ka Evropi put ka Evropi“.

Na drugoj strani, u vezi sankcija prema Rusiji, on je okarakterisao Prištinu kao pouzdanog partnera, koji je podržao sve mere EU.

Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine Šolc je kazao da trenutna dešavanja na tlu Evrope pokazuju koliko su važni mir i stabilnost.

„Važno da se dogovori sveobuhvatni sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Dijalog je put koji Kosovu otvara dalju evropsku perspektivu. Konstruktivno ponašanje je zbog toga u interesu svih građana Kosova, a politički dogovor je najvažniji preduslov za investicije, radna mesta i perspektivu za mlade“, podvukao je on.

Šolc je istakao da sporazum mora da riješi i pitanje priznavanja, jer je, kaže, nezamislivo da dvije zemlje koje se međusobno ne priznaju, postanu članice EU.

S tim u vezi pozvao je dvije strane da u dijalogu priđu jedna drugoj.

Ukazao je da je održan razgovor, u maju u Berlinu, i da su tada pokrenuta pojedinačna pitanja, za koja se nada da će uslediti konkretni napredak, na primer, kada je riječ o energetici.

Čitaj još:   DRITAN Abazović čestitao Dan nezavisnosti BiH: Okrenimo se budućnosti i pomirenju... (foto, video)

„To je nešto gdje na je kraju potreban veliki pragmatizam, za rešenje velike teme budućnosti. Želimo podstaći pristupni proces, a za to je potrebno rešenje između te dvije zemlje“, ponovio je on.

Najavio je da će na jesen ponovo oživjeti Berlinski proces, i da će lidere regiona pozvati na sastanak u Berlin.

Posebno je naglasio da region mora da napreduje u stvaranju zajedničkog tržišta.

Rekao je da će se zalagati u EU za podsticanje pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, ističući da je važno da EU pokaže da ozbiljno želi pristupni proces i da svi imaju realnu šansu koji se trude da ispune uslove.

Naglasio je da je stav cijele njemačke vlade da treba podržati pristupni proces EU na Zapadni Balkan, i dodao da će sve učiniti na tom polju, ali da najviše zavisi od samih zemalja regiona.

Prenio je da je video da je u Evropi pristupni proces Balkana ponovo u fokusu, i da su sada neke zemlje, koje su do skoro bile uzdržanije, pozitivnije prema približavanju zemalja regiona EU.

Upitan za „Otvoreni Balkan“ Šolc je kazao da je za Njemačku veliki prioritet uspostavljanje zajedničkog tržista na Zapadnom Balkanu, i da postoje četiri oblasti iz Berlinskog procesa u kojima želi da se što pre postigne dogovor i da se realizuju.

“Svi žele u EU, a u njoj važe prava slobode svakako, zato bi trebalo pre toga biti moguće da se te slobode ostvare među zemljama regiona. To ne bi bila loša ideja“, objasnio je on.

Kurti je kazao da je, zbog tijesnih odnosa Rusije i Srbije na Kosovu dalje potrebno prisustvo NATO.

Takođe je prenio da je odbrambeni budžet na Kosovu povećan za 55 odsto na nešto iznad jedan odsto BDP- a.

Ocijenio je da je posjeta Šolca istorijska jer dolazi u vrijeme važno za Evropu i svijet, ali i dva dana pred godišnjicu ulaska NATO snaga poslije intervencije na Kosovu.

Čitaj još:   TUGA U HERCEGOVINI: Preminuo mladi golman Krešimir, uzrok smrti je...

Zahvalio se Njemačkoj na podršci za članstvo u Savjetu Evrope, i ponovio da Priština namjerava da podnese zahtjev do kraja godine za prijem u članstvo Programa NATO Partnerstvo za mir.

Kada je riječ o dijalogu sa Beogradom, Kurti tvrdi da se Priština pokazala kao “kreativna i konstruktivan strana”, ali da Srbija blokira rešenja koja nude.

“To se pokazalo i kod poslednjeg sastanka oko energetike za četiri opštine na sjeveru Kosova”, tvrdi on.

Apelovao je na sve države Zapadnog Balkana da se postigne sporazum o slobodi kretanja i međusobnog priznavanja diploma.

Kurti je istakao da jedva čeka da se ponovo oživi Berlinski proces…

BONUS VIDEO: Jasna poruka Srbiji u Berlinu, očekuje se da Beograd uvede sankcij Rusiji.

IZVOR AGENCIJE

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more