IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović: SRAMOTA DA DRŽAVA ZARAĐUJE NA HLJEBU…

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet sa osam glasova podržao je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Porezu na dodatnu vrijednost kojim se određuje nulta stopa PDV-a na hljeb čime se. U toku je rasprava o Predlogu zakona o dopuni zakona o akcizama.

Predlagač Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o PDV- u, lider Socijaldemokrata Damir Šehović, kazao je da je hljeb od početka ove godine poskupio 30 odsto, a da država „prstom nije mrdnula“, “što znači da je država na hljebu zarađivala, i to je sramota”.

– Zato je SD predložio izmjene zakona o PDV koje podrazumijevaju smanjenje PDV- a na hljeb sa 7 na 0 odsto – rekao je Šehović.

On je dodao da je SD- ov predlog kvalitetan jer omogućava snižavanje cijene hljeba, ali bez udara na pekarsku industriju. Vlada Crne Gore dala je pozitivno mišljenje na predlog SD-a prije nego što je isti stigao na Odbor za ekonomiju, koji ga je takođe podržao, a očekuje se da se pomenute izmjene na plenumu razmatraju sjutra.

Šehović je rekao i da SD koristi svaku priliku da životne teme vraća na dnevni rad, budući da Vlada nema vremena, jer su joj sa strane nametnuti drugi prioriteti: Otvoreni Balkan, Temeljni ugovor i popis.

– Crna Gora je u prvom kvartalu zabilježila gotovo docifrenu stopu inflacije, najveću u regionu. A socijalno ugroženi to osjećaju dvostruko više, jer najveći dio njihovih prihoda odlazi na hranu i energente, koji su najviše poskupili. Naime, godišnja inflacija na žitarice i hljeb je 36 odsto, godišnja inflacija na gorivo iznosi 43 odsto, godišnja inflacija na povrće iznosi 20%, a na mliječne proizvode 20%, i nije mi jasno zašto se neko time ne bavi ozbiljno- rekao je Šehović.

Šehović je zaključio i da, ukoliko dođe do novih poskupljenja, ova mjera će ih amortizovati.

Čitaj još:   VUČKOV DEBAKL U OHRIDU: BiH i CG, van malog Šengena , Rama zahtijeva priznanje Kosova... (foto)

– Da li će ovo da riješi sve probleme – naravno da ne. Ovo je samo jedan od koraka, posebno za one sa nižim primanjima, ali on mora biti praćen sistemskim mjerama. Kada hrana ovoliko poskupi, onda je Vlada koja zabija glavu u pijesak na te činjenice neodgovorna. Čak i kad su nedavno stvoreni uslovi da se smanji PDV, te izmjene nijesu tretirale cijenu hljeba na adekvatan način. Pritom, te mjere su bile zakašnjele. Prosto, vidi se da ova pitanja nijesu prioritet vlade, ne tretiraju ih ili ih obrađuju neadekvatno, a premjer i dalje pjeva deseterce o Otvorenom Balkanu- rekao je Šehović.

On je na kraju podsjetio da je Skupština nedavno usvojila zakon koji se odnosi na ograničavanje cijena na proizvode od posebnog značaja, a koji je ostao mrtvo slovo na papiru jer, kako kaže, Vlada i dan danas nije u stanju da donese podzakonski akt kojim bi ga primijenila.

Čitaj još:   Vic dana Turisti u Arizoni pitaju staroga Indijanca...

izvor: pobjeda.me

DAMIR Šehović: Socijaldemokrate će iznjedriti novu generaciju LIDERKI

Socijaldemokrate Crne Gore, koje nastavljaju sa kadrovskim reformama, iznjedriće novu Read more