IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Da ne bude, nijeste znali! (foto, video)

Dritan AbazovićVladimir Joković i ministar pravde Marko Kovač više i ne pokušavaju da sakriju namjeru da “temeljni ugovor” sa Crkvom Srbije ekspresno spakuju kao premijerov peškeš prvo za klero- politički vrh Beograda, kad ih, ovaj put javno i zvanično, uskoro posjeti…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 21. 06. 2022… 11: 28… PODGORICA: Da ne bude, nijeste znali! (foto, video)

Piše: Darko Šuković

Predsjednik Vlade Dritan Abazović, njegov potpredsjednik Vladimir Joković i ministar pravde Marko Kovač više i ne pokušavaju da sakriju namjeru da “temeljni ugovor” sa Crkvom Srbije ekspresno spakuju kao premijerov peškeš za klero-politički vrh Beograda, kad ih, ovaj put javno i zvanično, uskoro posjeti.

Uređenje odnosa države i vjerske zajednice nikada nije jednostavan pravni posao, ali ono što Beograd očekuje da dobije od Podgorice lako je normirati. Za obavljanje toga zadatka ne moraš biti Dimitrije Davidović ili Jovan Đorđević (počivali u miru, obojica), dovoljno je biti bez ljudske savjesti, državničke odgovornosti i znanja o materiji. Sve ostalo već su napisali pravnici Crkve Srbije, kako to jednom izleće Joanikiju II. 

U ovoj priči nema nepoznanice o suštini – Beograd želi da “temeljni ugovor” ozvaniči izmaštani osmovjekovni kontinuitet Crkve Srbije na ovom prostoru, pa da sljedstveno tome crnogorske crkve i manastiri, kao kapitalan dio naše kulturne baštine i svjedočanstvo našeg istorijskog trajanja, postanu svojina Beogradske patrijaršije. Ukratko, Vlada Crne Gore treba da prepiše DNK Crnogoraca na susjednu Srbiju. To je tako i sva gicanja izvršilaca Vučićevog naloga da je drugačije, samo su drsko i bezobrazno šutiranje Crnogoraca i kompletne javnosti u zdrav mozak.

E, pa da ne bi bilo, kao za Otvoreni Balkan, da naš premijer vapi za kontraargumentima, a niko da mu ih da, ovaj tekst naoružaće gospodina Abazovića, potpredsjednika mu Jokovića i ministra Kovača nepobitnim, dokumentovanim i lako provjerljivim istorijskim činjenicama. Da ne bude sjutra – nijesmo znali, vjerovali smo na časnu riječ srpskim popovima.

Čitaj još:   PODGORICA- Evo ko čuva crnogorske zvaničnike: Krivokapića devet, Bečića 11 policajaca im diše za vratom ... (foto)

Uz dužno poštovanje nosilaca i državnih funkcija, lekcija je koncipirana kao za đake koji su temeljno zaostali u gradivu…

**********

U važećem Zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije iz 2006. koji je SPC „blagoslovila”, „Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. ) i Zakona o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (‘Službene novine Kraljevine Jugoslavije’, br. 269/1929)” (čl. 11, st. 1).

Za one koji su tanki sa istorijom- tadašnja je Srbija u Osmanskoj carevini samo vazalna kneževina, a Mitropolija u Beogradu samoupravna eparhija Vaseljenske patrijaršije; autokefaliju joj je Carigrad priznao tek 1879. godine.

Vjerska ustanova, docnije poznata pod nazivom Srpska pravoslavna crkva, osnovana je 17. juna 1920. kao: Avtokefalna Ujedinjena srpska pravoslavna crkva Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kanonsku nadležnost nad Crnom Gorom za novoosnovanu Crkvu Kraljevine SHS odobrila je Vaseljenska patrijaršija, kako se naglašava, po postupku ikonomije– svjesnoga odstupanja od kanonskih načela– Tomosom iz februara 1922.

**********

Istina je da Vaseljenska patrijaršija danas ne priznaje Crnogorsku pravoslavnu crkvu kao kanonsku. Kao što do juče nije priznavala ni Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju. Istina je, međutim, i da je  dotadašnja autokefalnost Crnogorske crkve zapisana upravo u Tomosu iz 1922. koji je potpisao patrijarh Meletije IV.

Čitaj još:   PODGORICA Rusmir- Rus Halilović, dobio posebno priznanje od KK Budućnost...

Uz to, ako se potpredsjednik Vlade Vladimir Joković poziva na Vaseljensku patrijaršiju kao autoritet u tvrdnji da CPC danas nije priznata autokefalnost, onda bi morao da bude dosljedan i prihvati naziv Crkva Srbije, koji u zvaničnoj komunikaciji koristi ista ta Vaseljenska patrijaršija. Umjesto goropadnih reakcija na sjednici Vlade, predsjednik SNP treba samo da baci oko na prepisku Fanara i Crkve Srbije. Pa, ako mu se kriva, eto mu patrijarha Majke Crkve Vartolomeja da s njim raspravi pitanje “uvredljivog naziva”. Autor:  Antena M

kompletni izvorni tekst možete pročitati na antena M

BONUS VIDEO: Temeljni ugovor sa SPC u Crnoj Gori…

izvor antena M.me

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more