IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović Stanković: SDP će predložiti da se FEMICID tretira kao KRIVIČNO DJELO…

Crnogorska javnost danas je ponovo svjedočila femicidu kao najekstremnijem obliku rodno zasnovanog nasilja učinjenog ka ženi od strane muškarca koji smatra da ima pravo da joj oduzme život, saopštila je poslanica SDP u Skupštini Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković. 

Kako je ocijenila, femicidima uvijek prethodi dugotrajno porodično nasilje, zlostavljanje i ugnjetavanje, a za tužilaštva širom države prijave za nasilje u porodici su i dalje samo prekršaji.

“Iako naše krivično zakonodavstvo za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora, u praksi se najčešće dešava da i ako počinilac bude krivilno procesuiran, bude kažnjen novčanom ili uslovnom kaznom”, kazala je Vuksanović – Stanković.

Zbog toga će, poručuje, Socijaldemokratska partija predložiti Skupštini da se femicid ubuduće tretira kao posebno krivično djelo za koje je predviđena kazna minimum 15 godina zatvora, pa sve do kazne dugotrajnog zatvora.

“Takođe, predložićemo da se za krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici pooštre kazne kako bi se promijenila i kaznena politika, jer je neprihvatljivo da u pandemiji femicida za nasilje u porodici postoji mogućnost izricanja novčane kazne, a da se ukoliko nastupi smrt žrtve nasilnik sankcioniše sa 3 do 12 godina zatvora, što je manje nego kazna za krivično djelo ubistvož”, istakla je poslanica SDP-a.

Čitaj još:   Ko su najuticajnije CRNOGORKE U SRBIJI

Ona je poručila da stvari treba nazvati punim imenom, i dodala “onda kad ubijanje žena nazovemo femicidom, tek tada ćemo početi da razvijamo svijest i razumijemo prirodu problema, a uvrštavanjem femicida u Krivični zakonik država bi priznala mizoginističku prirodu ovog zločina i iskazala spremnost da se odlučno bori protiv rodno zasnovanog nasilja”.

“Ovakvim pristupom imali bismo tačnu statistiku i podatke, što bi u konačnom rezultiralo boljom zaštitom žena, zbog čega očekujemo podršku svih parlamentarnih partija”, zaključila je Vuksanović – Stanković.

izvor: cdm.me

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more