IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MADRID: Potpisan tripartitni memorandum o razumijevanju između Turkiye, Švedske i Finske… (foto, video)

Turska je podržala učlanjenje Švedske i Finske u NATO, navode iz ureda finskog predsjednika Saulija Niinista. U međuvremenu je isto potvrdio i sam NATO...

MADRID: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti, utorak, 28. 06. 2022… 21: 28… MADRID: Potpisan tripartitni memorandum o razumijevanju između Turkiye, Švedske i Finske… (foto, video)

Potpisan tripartitni memorandum o razumijevanju između Turkiye, Švedske i Finske o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO- u…

Ministri vanjskih poslova triju država potpisali su memorandum o proširenju NATO-a. “Postignut je trostrani sporazum”, kazali su iz NATO-a. Očekuje se uskoro obraćanje njegovog šefa Jensa Stoltenberga.

Ova odluka dolazi neposredno prije summita lidera članica NATO-a u Madridu. Podsjetimo, turski predsjednik Tayyip Erdogan bio je protiv ulaska ovih dviju država u NATO optužujući ih konstantno da su utočište za teroriste. Referirao se time na kurdske političke aktere koji tamo djeluju.

Predsjednik Republike Turkiye Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Švedska i Finska moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti njegove države ako žele postati članice NATO- a, javlja Anadolu Agency (AA).

Čitaj još:   BEOGRAD PITA: Ko je crnogorski oficir koji je slavio "Oluju"???

BONUS VIDEO: NATO samit: Vidljiv optimizam nakon susreta delegacija Turske i Švedske

Erdogan je predhodnog dana otputovao u Madrid na predstojeći Samit lidera NATO- a, a neposredno prije leta iz Ankare obratio se novinarima na aerodromu Esenboga, i poručio da članstvo u NATO- u dolazi s preuzimanjem obaveza i odgovornosti.

“Švedska i Finska postale su članice NATO- a, moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti Turkiye koja je 70 godina članica tog saveza“, naglasio je Erdogan.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zajednički zahtjev za prijem u NATO, a takva odluka je pospješena aktuelnim ratom Rusije i Ukrajine.

Švedska i Finska su ulazak u NATO zatražili nakon ruske agresije na Ukrajinu…

izvor agencije aa

LP: Jezive prijetnje novinarima Gradske TV pravi rezultati izbora u Podgorici…

Liberalna partija oštro osuđuje prijetnje koje su dobili novinari Gradske Read more