IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MADRID: Potpisan tripartitni memorandum o razumijevanju između Turkiye, Švedske i Finske… (foto, video)

Turska je podržala učlanjenje Švedske i Finske u NATO, navode iz ureda finskog predsjednika Saulija Niinista. U međuvremenu je isto potvrdio i sam NATO...

MADRID: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti, utorak, 28. 06. 2022… 21: 28… MADRID: Potpisan tripartitni memorandum o razumijevanju između Turkiye, Švedske i Finske… (foto, video)

Potpisan tripartitni memorandum o razumijevanju između Turkiye, Švedske i Finske o procesu članstva nordijskih zemalja u NATO- u…

Ministri vanjskih poslova triju država potpisali su memorandum o proširenju NATO-a. “Postignut je trostrani sporazum”, kazali su iz NATO-a. Očekuje se uskoro obraćanje njegovog šefa Jensa Stoltenberga.

Ova odluka dolazi neposredno prije summita lidera članica NATO-a u Madridu. Podsjetimo, turski predsjednik Tayyip Erdogan bio je protiv ulaska ovih dviju država u NATO optužujući ih konstantno da su utočište za teroriste. Referirao se time na kurdske političke aktere koji tamo djeluju.

Predsjednik Republike Turkiye Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Švedska i Finska moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti njegove države ako žele postati članice NATO- a, javlja Anadolu Agency (AA).

Čitaj još:   NOVOM PAZARU SET U BİJELOM POLJU– revanš u “Pendiku” naredne srijede

BONUS VIDEO: NATO samit: Vidljiv optimizam nakon susreta delegacija Turske i Švedske

Erdogan je predhodnog dana otputovao u Madrid na predstojeći Samit lidera NATO- a, a neposredno prije leta iz Ankare obratio se novinarima na aerodromu Esenboga, i poručio da članstvo u NATO- u dolazi s preuzimanjem obaveza i odgovornosti.

“Švedska i Finska postale su članice NATO- a, moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti Turkiye koja je 70 godina članica tog saveza“, naglasio je Erdogan.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zajednički zahtjev za prijem u NATO, a takva odluka je pospješena aktuelnim ratom Rusije i Ukrajine.

Švedska i Finska su ulazak u NATO zatražili nakon ruske agresije na Ukrajinu…

izvor agencije aa

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more