IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAME SUZE, VELIKA TUGA I JEZIVA TIŠINA: Potresne slike iz Potočara uoči ukopa 50 žrtava genocida u Srebrenici… (foto, video) 

U Memorijalnom centru Srebrenica otvorena je međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”, koju zajednički organizuju Majke Srebrenice, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Potočari…

SREBRENICA: Regija, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 10. VII 2022… 11: 38… SAME SUZE, VELIKA TUGA I JEZIVA TIŠINA: Potresne slike iz Potočara uoči ukopa 50 žrtava genocida u Srebrenici… (foto, video)

Istovremeno, otvorena je i instalacija “Majčina marama”, za koje su brojne majke, kćerke žrtava i javne ličnosti donirale marame.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” na konferenciji je rekla da su žene iznijele najveći teret ratnog i poslijeratnog perioda.

Šaljemo poruku da da ne možemo šutjeti, da ne možemo stajati, da dižemo glas gdje god je nepravda prema zenama, djeci i muškarcima.  Željela sam da ovako pokažemo da su žene jake, da su iznijele najveći teret, posebno u ratu. I poslije rata godinama se borimo za istinu i čekamo pravdu. Pokušali smo svezati marame, da time kažemo da se žene moraju vezati…

Moramo pokazati da smo najvažnije, da žena ženi da podrsku. Žena je malo u politici, a žene mogu i više i bolje od muškaraca. Mi smo žene koje su izgubile najmilije, preživjele henocid odgojile 5,5 hiljjda djece koje su ostale bez roditelja. Mi smo najbolje žene svijeta i od nas treba da uče svi. Moramo zajedno da radimo više, bolje, da probudimo cijeli svijet koji ne vide šta se danas dešava”, rekla je Subašić. 

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da srebreničke žene nisu nikada odustale od borbe za istinu i pravdu. 

Čitaj još:   DRITANU ABAZOVIĆU PRATI SE SVAKI KORAK: Lider pokreta URA dobija... (foto i video)

Sudbine koje su doživjele majke, supruge iz Srebenice nisu željele. Ostale su bez očeva, sinova, djedova, sve im je ubijeno. Ostale su stamene za istinu i pravdu. Od prvih okupaljanja ne odustaju od borbe za istinu i pravdu…

Sve su željele i nadale se da će naći voljene, ali su godine provele u nadi da će naći kosti da ih ukopaju dostojanstveno. Za njih nije bilo prepreka da govore o istini posljedica genocida. Od genocida je prošlo 27 godina, a one su na prvoj linije borbe. Sve dok mogu da govore pričaće o ovome”, kazao je Fejzić. 

Istovremeno teku posljednje pripreme za sutrašnju dženazu i ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici.

Čitaj još:   Kako i kada je RAJO Mandić postao "ČETNIČKI VOJVODA SRPSKIH ZEMALJA"... (foto)

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter zabilježio na licu mjesta…

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more