IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AVIONI U VAZDUHU, BRITANCI SE SPREMAJU ZA NAJGORE: “Ako Rusija poduzme taj agresivni čin, MI SMO SPREMNI!” (foto, video)

Britanski piloti iz dana u dan treniraju sa saveznicima kako bi održali ‘borbenu oštrinu u zračnoj borbi‘…

LONDON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 16. VII 2022… 00: 38… AVIONI U VAZDUHU, BRITANCI SE SPREMAJU ZA NAJGORE: “Ako Rusija poduzme taj agresivni čin, MI SMO SPREMNI!” (foto, video)

Glavni maršal britanskog zrakoplovstva, Sir Mike Wigston, izjavio je da njegovi piloti i posade iz dana u dan treniraju s britanskim saveznicima kako bi održali “borbenu oštrinu u zračnoj borbi”.

Ratni avioni, piloti i zrakoplovno osoblje Ujedinjene Kraljevine spremni su za borbu ako bi vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina predstavljala prijetnju Britaniji ili njezinim saveznicima, rekao je čelnik Kraljevskih zračnih snaga (RAF).

Glavni maršal zrakoplovstva rekao je za Sky News u petak da rad s partnerima omogućuje britanskim pilotima “borbenu oštrinu”.

Zračna borba je situacija kada borbeni avioni, kao što su britanski F35 ili Typhoon, krenu u zračnu borbu izbliza protiv neprijateljskih brzih borbenih aviona – prijetnje koja je postala surova stvarnost 21. stoljeća s ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je ruske i ukrajinske pilote natjerala u izravne borbe jednih protiv drugih.

“Jasna i prisutna prijetnja”

Upitan kolika je vjerovatnost da RAF bude upleten u izravan sukob s Rusijom, načelnik štaba zrakoplovstva rekao je u intervjuu da je Moskva postala “sve agresivnija”.

“Moramo biti spremni na to i to je – po mojem mišljenju- najznačajnija pouka za europsku sigurnost koja proizlazi iz invazije”, rekao je Wigston.

Komentirajući znači li to da RAF mora biti spreman za borbu, rekao je kako nema sumnje u to da je Rusija najhitnija prijetnja sigurnosti Ujedinjene Kraljevine i Europe. “Samo pogledajte njeno ponašanje ne samo u Ukrajini, već i u… Gruziji prije toga… Dakle, moramo biti spremni i moramo biti spremni stati uz naše saveznike u NATO- u i braniti teritorij NATO- a– ne samo teritorij Ujedinjene Kraljevine”.

Čitaj još:   Razočaran DINO H. što nije pozvan na SP u KATAR, sada oblači dres ZMAJEVA- BiH? (foto)

“Ne sumnjam da je to jasna i prisutna prijetnja za koju se obučavamo kako bi bili spremni. Jasno je da se nadamo kako do toga neće doći i da će odvraćanje djelovati, ali ako dođe dan da Rusija poduzme agresivan čin protiv države članice NATO- a mi ćemo biti spremni”.

Wigston je govorio na Royal International Air Tattoo (RIAT) u Fairfordu, u regiji Gloucestershire, najvećem svjetskom vojnom aeromitingu.

‘Borbena oštrina‘

Rat u Ukrajini ukazao je na potrebu da zračne snage budu sposobne sudjelovati u borbama. Wigston kaže da je to veliki zahtjev za koji RAF trenira.

“Ono na što se stvar svodi jest imati pilote s obukom, vještinama i iskustvom da se uhvate u koštac s bilo kojom situacijom, bilo da se radi o ispaljivanju projektila ili bliskoj zračnoj borbi”, rekao je.

“Ovdje na RIAT- u ove sedmice se okupilo 67 šefova zračnih i svemirskih snaga. To su naši saveznici i partneri. Treniramo i radimo s tim ljudima iz dana u dan i to je ono što nam daje tu borbenu oštrinu u zračnoj borbi”.

Wigston je to izjavio nakon što je britansko Ministarstvo odbrane objavilo da će njihova flota borbenih aviona Typhoon biti opremljena novim radarom, kao dio ulaganja vrijednog 2,7 milijardi eura.

Čitaj još:   NOVA BAHATOST: DRITAN Abazović na predavanje studentima u Beograd, vodi četvoricu svojih savjetnika... (foto)

Radar će pomoći avionu da kontrolira zračni prostor ometanjem signala drugih aviona i sistema protivzračne odbrane…

NONUS VIDEO: ORBAN KRECE U NAPAD! – MADJARSKA SPREMNA ZA RAAT U UKRAJINI!: Rusija sprema ZAVRSNI udarac Zapadu!

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more