BiH

MALA JE BOSNA ZEMLJA- KOLIKI JE ON INTELEKTUALAC: Fahro Radončić, umjesto da iznese jasan stav o Schmidtovom planu, hvali OHR i kritizira “bošnjačke političare”… (foto, video)

Schmidtovo nametanje problematičnih izbornih pravila je prvorazredna, nezaobilazna tema sa dalekosežnim reperkusijama po politički život i budućnost Bosne i Hercegovine i njegovo prećutkivanje, marginaliziranje ili zaobilaženje nije samo stvar kalkulantskog oportunizma, nego elementarne političke kulture…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak 22. VII 2022… 12: 28… MALA JE BOSNA ZEMLJA- KOLIKI JE ON INTELEKTUALAC: Fahro Radončić, umjesto da iznese jasan stav o Schmidtovom planu, hvali OHR i kritizira “bošnjačke političare”… (foto, video)

Otkako se početkom nedjelje, najprije u medijima, a potom i u političkoj javnosti počelo otvoreno govoriti o planu Christiana Schimidta, visokog predstavnika u BiH da nametne Izmjene izbornog zakona, nema ozbiljnijih (niti neozbiljnijih) političara, parlamentarne ili vanparlamentarne stranke, medija koji drži do sebe i svoje publike… koji se, na ovaj ili onaj način nisu odredili prema ovoj ideji. Plan Visokog predstavnika bio je proteklih dana profesionalni izazov i za brojne regionalne europske medije, o njemu su svoj sud iznijeli strani predstavnici, diplomati, državnici…

Schmidtovo nametanje problematičnih izbornih pravila je prvorazredna, nezaobilazna tema sa dalekosežnim reperkusijama po politički život i budućnost Bosne i Hercegovine i njegovo prećutkivanje, marginaliziranje ili zaobilaženje nije samo stvar kalkulantskog oportunizma, nego elementarne političke kulture.

Upravo je tu taktiku, “pravljenja mrtvim”, odabrao Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost. “Političar, industrijalac i intelektualac”, kako sebi laska Radončić, i medij pod kontrolom njegove bivše supruge (sic!) “Dnevni Avaz” ostali su gluhi, nijemi i skrštenih ruku na Schmidtov provokativni politički  “challenge” .

Na naslovnim stranama “Dnevnog avaza” proteklih dana nije bilo mjesta za naslove vezane za nametanje promjena Izbornog zakona. Nije ta tema uspjela izboriti mjesto ni na drugim mjestima u “najtiražnijem, najutjecajnijem bh. dnevnom listu”.

Vodeći “Avazov” komentator, Danijal Hadžović, umjesto na portalu ili printanom izdanju, izložio je na Twitteru svoje “smatranje”, odnosno najavio “okvirni”, “principijelni” stav Radončićevog “političkog, medijskog i poslovnog carstva” prema najaktuelnijem političkom fenomenu u BiH. .

“OHR do sada ukupno je nametnuo preko 900 odluka koje mahom Srbima nisu bile po volji. Pomirili su se s tim. Na samo naznaku da bi mogao nametnuti jednu odluku koja njima nije po volji, Bošnjaci urlaju o aparthejdu i križarima, a visoki funkcioneri im prijete ratom. Kakav narod” , napisao je “Avazov” kolumnista i komentator svega postojećeg.

Dilemu oko toga da li je kolumnista iznio svoje vlastito mišljenje i stav o ovom osjetljivom pitanju ili je njegov sud, po običaju, usklađen sa “savjetnikom” u “Dnevnom avazu” Fahrudinom Radončićem, razriješio je osobno lider SBB-a koji se konačno sinoć odlučio progovoriti (na BHT-u) o Schmidtovim planovima.

“Činjenica je da se domaći politički faktori nisu uspjeli ništa dogovoriti. I činjenica je da mi u OHR-u, pa ako hoćete i kao Bošnjaci, imamo velikog saveznika u Bosni i Hercegovini. Mi ne smijemo praviti greške srpske politike, ili stranaka…”

Fahrudin Radončić je u proteklom periodu iznosio stavove bliske “duhu” promjena izbornog zakona kako ih je kreirao Christian Schmidt, što se tumačilo njegovom bliskošću sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH. Ovog puta on je “razumijevanje” za Čovićevu politiku predstavio i upakovao kao lojalnost prema “OHR-u kao velikom savezniku”…

(SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ŠEKI Radončić: Oni su od danas naši krvnici… (foto)

Ostvarila se višegodišnja želja Aleksandra Velikog i Dritana Malog, BIA i GRU- a, Vanje i…

4 sata ago

Reisu- l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i vladika Grigorije smiruju tenzije: Mi smo sinovi zemlje Bosne… (foto)

Vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, da se pogledamo, da jedni drugima pomognemo da…

5 sati ago

DPS predao listu za lokalne izbore u Budvi… (foto)

Demokratska partija socijalista predala je listu `Budva može bolje!` Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste…

5 sati ago

Dnevni horoskop za 1. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan ulaže,…

8 sati ago

MIODRAG Vlahović: Rezolucija UN o Srebrenici SRAMOTA CRNOGORSKE Vlade… (foto)

Aktuelna vlast, svrstana uz Beograd i Kremlj, ne izdaje samo crnogorsku tradiciju i istoriju. Ona…

9 sati ago

Aleksandar VUČIĆ PRIZNAO PORAZ: “Rezolucija će biti donijeta. Radi se o brutalnom…!” (foto, video)

"Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže…

9 sati ago

This website uses cookies.