IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRIJEME ZA VIKEND: Povećan broj pacijenata zbog velikih vrućina, najavljena temperatura 42 C… (foto, video)

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ističu da je za veći dio zemlje izdano crveno upozorenje na visoke temperature, navodeći da će posebno neugodno biti u urbanim sredinama i na jugu zemlje. Visoke temperature zraka mogu štetno utjecati na zdravlje stanovništva…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak 22. VII 2022… 11: 28… VRIJEME ZA VIKEND: Povećan broj pacijenata zbog velikih vrućina, najavljena temperatura 42 C… (foto, video)

U Bosni i Hercegovini danas je sunčano i vrlo toplo vrijeme, a najviša dnevna temperatura kretat će se od 36 do 40, na jugu do 42 stepena Celzijusa. Vrućine ovih dana u našoj zemlji dovele su i do povećanog priliva pacijenata u zdravstvene ustanove.

– Kao i svake godine u ovom periodu, povećan je promet u Hitnoj pomoći. U odnosu na prethodni period povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog narušenog zdralja izazvanog visokim temperaturama – kazali su iz Doma zdravlja Mostar.

Od početka toplotnog vala iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo ističu da imaju povećan broj pacijenata koji se javljaju s tegobama koje odgovaraju toplotnom iscrpljenju ili sunčanici.

– Simptomi su najčešće vrtoglavica, mučnine, povraćanje, povećana tjelesna temperatura. Najčešće nam se javljaju radnici koji rade na građevini, koji su izloženi suncu, ali i djeca – kazala je šefica smjene Hitne pomoći KS dr. Nermina Dedić.

Iz Doma zdravlja Mostar i Hitne pomoći KS apeluju na građane da se što manje kreću.

– Građanima preporučujemo da redovno rashlađuju prostorije u kojima borave. Za rashlađivanje prostora mogu koristiti noćni hladniji zrak, klimu ili u krajnjem slučaju koristiti zastore, žaluzine ili postaviti tende na prozore. Tokom dana oblačiti laganu odjeći te koristiti šešir, sunčane naočale, sunčanu kremu kao preventivnu zaštitu od sunca. Ono što je najvažnije je da preporučujemo svim građanima, a naručito starijima i djeci da, ukoliko ne moraju, da ne izlaze od 12 do 17 sati, kada je najveća temperatura – navode naši sagovornici.

Čitaj još:   JEZIVO NA IBARSKOJ: Strdale četiri, isto je teže povređeno, mladić iz automobila smrti se "ničega ne sjeća..." (foto)

Iz FHMZ- a najavljuju da će se u subotu zadržati sunčano i podjednako vruće, ponegdje i nešto toplije u odnosu na petak. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

petak, 22.07.2022. godine
Slično kao i proteklog dana, uz nepovoljne biometeorološke prilike. Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece. Prilikom boravka na otvorenom neophodno je lagano se odjenuti, reducirati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Uz visoke temperature, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

subota, 23.07.2022. godine
Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dodatni porast temperatura zraka i širenje toplotnog vala uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika. Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. Obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe poput starijih, djece i trudnica. Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opštu sliku. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U nedjelju će preovladavati sunčano, ali i neznatno svježije. Upozorenja na visoke temperature i dalje na snazi. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 stepena.

Čitaj još:   Čavušoglu: Odnosi Srbije i Turske na maksimumu, NOVI PAZAR U SRCU (foto)

U ponedjeljak također sunčano i vrlo toplo. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 36 do 41, na jugu do 42 stepena…

BONUS VIDEO: Toplotni val stigao u BiH

izvor iBalkan.net

Dnevni horoskop za 19. avgust 2022. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more