IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERLIN: Njemačka strahuje od nestašice gasa, građani masovnu kupuju… (foto, video)

Trgovina Eisen Doring se skoro 120 godina bavi prodajom električnih aparata u jednom od luksuznih kvartova Berlina…

BERLIN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 4. VIII 2022… 00: 28… BERLIN: Njemačka strahuje od nestašice gasa, građani masovnu kupuju… (foto, video)

Električne grijalice rasprodate su u prodavnicama širom glavnog njemačkog grada Berlina, dok se Njemci pripremaju za moguću nestašicu gasa tokom nadolazeće zime.

Vlasnik prodavnice električnih aparata u Berlinu rekao je da su primijetili porast prodaje električnih grijalica u posljednja dva mjeseca i da su sada potpuno rasprodate.

Frank Doring, koji pripada trećoj generaciji porodice, rekao je za Anadoliju da je u situaciji kada rutinski ljudima govori kako nema električnih grejalica i da ne može da garantuje kada će ih dobiti.

“Možda ih dobijemo u septembru, oktobru ili novembru. Nijedna kompanija nam ne može reći da li ih može isporučiti jer je sve u potpunosti rasprodato. To je veliki problem. Svi ih žele kupiti, jer ako nemate gas, kod kuće je hladno”, rekao je Doring.

Petra, jedna od njegovih redovnih mušterija, takođe je u potrazi za električnom grejalicom.

Zabrinuta je da će se, ukoliko dođe do smanjenja isporuke gasa ili daljeg povećanja cene tog energenta, u budućnosti morati više da se oslanjaju na struju.

“Bojim se da će biti problema. A, ako nemam grejanje i ako neko ima zdravstvenih problema, treba ti bar toplo kupatilo. Možda nećemo moći da se tuširamo toplom vodom, zato mi hitno treba električni grejač“, kazala je Petra.

Vlada Nemačke pozvala je građane da smanje potrošnju energije nakon što je ruska energetska kompanija Gasprom počela znatno smanjivati količinu gasa koju dostavlja državi s najvećom evropskom ekonomijom.

Čitaj još:   Teška saobraćajna nesreća: Na putu Priština- Podujevo povređeno osam osoba! (foto)

Racionalizacija zbog moguće nestašice gasa

Smanjeno snabdevanje gasom iz Rusije izazvalo je ozbiljnu zabrinutost širom Evrope, zbog mogućnosti da se potrošnja mora racionalizovati za industriju i domaću upotrebu.

Prema Tomasu O’Donelu, stručnjaku za naftu i gas, trenutni protok gasa je samo 20 posto kapaciteta, što znači da Njemačka neće moći da uskladišti dovoljne količine za zimski period.

“Ove zime će nam vjerovatno nedostajati 30 posto prirodnog gasa. To znači da ga neko neće imati i da će biti racionalizacije. Potrošači će osjetiti posljedice, ovde u Berlinu ili u Njemačkoj. Rekli su da će termostati morati da se spuste sa 22 stepena Celzijusovih, na 17, a možda i niže”, istakao je O’Donel.

Njemačka Vlada preduzela je određene mjere kako bi uštedila struju u trenutku dok se država, kao i cijela Evropa, suočava s pretjećom energetskom krizom.

U okviru tih mjera, u toku noći gasi se rasvjeta na spomenicima i drugim javnim zgradama.

Domaći potrošači i domaćinstva uživaju zakonsku zaštitu u slučaju potrebe za gasom, kao i socijalne ustanove poput bolnica…

Potrošači zabrinuti

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta GFK, u Njemačkoj je od januara do juna ove godine prodato 600.000 električnih grejalica, što je povećanje od skoro 35 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Građani Berlina u razgovoru za Anadoliju izrazili su zabrinutost zbog daljeg povećanja troškova energije i mogućnosti nestašice gasa tokom zime.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog cijena gasa i strahujemo da će to biti veliki teret. Međutim, ljudi koji nemaju velike kuće, pretpostavljam da neće upasti u velike probleme”, rekao je njemački penzioner.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Srpska CRKVA je išla prije vojske, ODGOVORNA je i za GENOCID u SREBRENICI (video)

Student Džejson ističe kako planira da kupi manju bocu za gas, kako bi energent koristio za potrebe kuvanja.

Na pitanje da li bi kupio električnu grejalicu, kaže:

“Nemaju svi novac za to, mislim da su te stvari skupe. Međutim, mislim i da je to dobra stvar za vrijeme u kojem trenutno živimo, pa ako imate novca, kupite je.”

BONUS VIDEO: NJEMAČKA DOMAĆINSTVA ĆE NA ZIMU OSTATI BEZ GRIJANJA! INFLACIJA NA NAJVEĆEM NIVOU U ZADNJIH 40 GODINA!!!

izvor agencije

BERLIN: Stanje pune pripravnosti zbog Putinovih bajkera “Noćni Vukovi”… (foto, video)

 Berlinska senatorka nadležna za resor unutrašnjih poslova Iris Spranger je Read more

OPSADNO STANJE U BERLINU NAKON UBISTVA PAZARCA- VIDEO sa lica mjesta…

U PUCNJAVI koja se dogodila sinoć u berlinskoj ulici Milerštrase, Read more