IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dvije opcije za rješavanje političke krize: MANJINSKA VLADA NA ČELU SA IBRAHIMOVIĆEM?

Za rješavanje političke krize nastale nakon pada Vlade Dritana Abazovića trenutno se razmatraju dvije opcije, a jedna je da se uz manjinsku podršku Demokratske partije socijalista (DPS) formira izvršna vlast koja bi radila na pripremi izbora i čiji bi mandatar bio lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović.

Iz BS- a za “Vijesti” kažu da je ta mogućnost na nivou ideja i spekulacija, ali ističu da je bilo razgovora o prevazilaženju krize, da je državi potrebna stabilna Vlada zbog teške jeseni koja predstoji i da bi se o mogućnosti ulaska u priču oko izvršne vlasti upustil kada vide platformu za to.

Druga opcija je da “stara parlamentarna većina” formira novu vladu i za nju se zalaže Demokratski front, čiji su se zvaničnici trudili i da na dan rušenja Abazovićeve Vlade to spriječe i izdejstvuju rekonstrukciju.

Od toga nisu odustali, pa se u tom kontekstu razmatra i politička sudbina predsjednice Skupštine Danijele Đurović (Socijalistička narodna partija), potvrđeno je “Vijestima” nezvanično u DF- u. Za petak 2. septembar zakazana je sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu je inicijativa za njenu smjenu.

Jedan od sagovornika Vijesti rekao je da DF pokušava da organizuje parlamentarnu većinu iz avgusta 2020. godine, kada je srušena trodecenijska vlast DPS-a.

”Sve drugo nas ne zanima”, rekao je izvor.

O predlozima Fronta danas bi, kako je rečeno “Vijestima”, trebalo da govori lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić. Pres konferencija je u 12 sati.

Vlada Dritana Abazovića srušena je u noći između 19. i 20. avgusta, a za formiranje nove za sada u parlamentu ne postoji potrebna većina. Demokrate ponavljaju da neće sa DPS-om, DF takođe, dok GP URA i SNP neće s Demokratama. DPS s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima takođe nema 41 glas za izbor vlade.

Kada je u pitanju prva opcija, da Ibrahimović obezbijedi parlamentarnu većinu, ideja je slična onoj prilikom formiranja Vlade Dritana Abazovića. Da u Vladi budu svi sem Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije.

Front za idejne tvorce koncepta nije poželjan zbog proruske orijentacije, a URA i SNP zbog insistiranja na usvajanju i potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom što je i srušilo izvršnu vlast.

Vjeruje se da bi se teško našli argumenti za odbijanje mandatara iz BS-a, jer predstavnike manjina svi žele u vladi. Sagovornik je rekao da je to plan DPS-a, čiji je BS već tradicionalni partner, te da se o ponudi odavno razgovara posredno i sa Demokratama.

Njima, međutim, to rješenje nije prihvatljivo.

”Već smo jasno saopštili stav Demokrata. Niti ćemo u koalicije sa DPS-om, niti u kombinacije u koje su ušle URA i SNP sa DPS. Još jasnije je da premijer mora doći iz pobjedničkih izbornih lista, sve ostalo je izigravanje demokratije i izborne volje građana”, poručio je šef Poslaničkog kluba “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović.

Alternativa, u kojoj bi Ibrahimović vodio vladu do izbora, odgovarala bi i SD i SDP-u jer bi učestvovali u pripremi izbora. U takvoj kompoziciji snaga DPS ne bi bio dio vlasti, već bi joj pružio podršku u Skupštini.

Portparol BS-a Adel Omeragić kaže da to što ih svi značajniji politički subjekti u Crnoj Gori, ali i relevantne međunarodne adrese, vide kao most spajanja i mirenja u Crnoj Gori najbolja je potvrda da Bosnjačka stranka vodi ispravnu, umjerenu i odgovornu državničku politiku.

Čitaj još:   ERVIN Ibrahimović: Otvoreni Balkan nema ni moju, niti blanko podršku Bošnjačke stranke...

”Još od osamostaljenja Crne Gore, BS igra tu konstruktivnu ulogu u smanjenju podjela u društvu i smanjenju međuetničke distance, smatrajući da je Crna Gora kuća svih nas koji u njoj živimo…

Međutim, kao ozbiljna i odgovorna stranka o ovakvim pitanjima ćemo se izjasniti tek nakon što bi nam bila na ozbiljan način predstavljena politička platforma i ideja o tome kakva bi ta Vlada bila, koji bi bili njeni prioriteti, ko bi je sačinjavao, ko bi je podržavao, koliko bi trajala i slično.

Do tada je za nas to na nivou ideja i spekulacija”, odgovorio je Omeragić na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je Ibrahimoviću ponuđeno da bude mandatar i da li mu je to prihvatljivo.

Na pitanje da li je BS imala sastanke u vezi sa formiranjem nove vlade i sa kim, odgovorio je da osim načelnih razgovora o modelima nijesu imali konkretnijih razgovora na ovu temu.

”Pitanje izlaska iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora najvažnije je društveno političko pitanje u Crnoj Gori i mi i u stranci, ali i tokom sastanaka sa našim partnerima i u zemlji i u inostranstvu razgovaramo o modelima prevazilaženja te krize…

Ono što je za nas bitno je da Crna Gora u susret jeseni, za koju mnogi kažu da može biti enegretski ali i finansijski veoma teška, ima funkcionalnu i stabilnu vladu koja bi odgovorila na te izazove, ali i koja bi intenzivirala i osnažila rad na evropskoj agendi”, rekao je Omeragić.

U slučaju odsustva parlamentarne većine (41 od ukupno 81 poslanika) za izbor nove izvršne vlasti, predsjedniku države Milu Đukanoviću ostaje obaveza po Ustavu da raspiše prijevremene parlamentarne izbore. On po Ustavu ima rok da najprije predloži novog mandatara do 19. septembra.

Iz Nove je zatraženo da mandat za sastav nove vlade dobije Andrija Mandić, jer je ta koalicija osvojila najviše mandata na izborima 2020.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović rekao je u nedjelju za “Vijesti” da nije kasno da se politička situacija vrati u normalu i da se krene u poštovanje onoga što se desilo 30. avgusta 2020.

“Dužni smo građanima da makar u ime tog datuma pokušamo da se dogovorimo i krenemo u proces formiranja vlade po svim demokratskim pravilima… Vrijeme je da DF i Andrija Mandić vode buduću vladu”, kazao je Vučurović.

Da premijer treba da bude Mandić, juče je rekao i poslanik DF-a Dejan Đurović.

”Još nijesmo imali konkretne razgovore. Vjerujem da će se pokrenuti odmah nakon smjene nelegitimne predsjednice Skupštine…

Međutim, važno je da prije svih razgovora jasno i glasno saopštim, kampanja koju vode Mandić i Abazović na temu “može i DPS, samo da nijesu Demokrate” neće proći”, rekao je Boris Bogdanović odgovarajući na pitanje da li je neko razgovarao sa Demokratama na temu rješenja političke krize i šta oni planiraju s obzirom da nije skraćen mandat Skupštini.

Upitan o tome koja je opcija bliža partiji za dogovore i da li je to ona na kojoj radi DF, te koliko je prihvatljivo za njih da Mandić bude mandatar, šef Kluba Demokrata je rekao:

Čitaj još:   TRIJUMF BOŠNJAČKE STRANKE; ERVIN Ibrahimovič poručio: "Građani su dali glas za evropsku, demokratsku Crnu Goru"... (foto, video)

”Ovoj državi će svanuti onog trenutka kada Andrija Mandić i Dritan Abazović prestanu sa svojim zajedničkim i uigranim trikovima koji nose radni naziv “sve može, samo ne mogu Demokrate”.

“Ovakve trikove tandem Mandić i Abazović sprovode od 30. avgusta 2020. godine. Zajedno su srušili prethodnu Vladu, i zajedno su formirali DPS Vladu. Podsjećam da su do sada oba mandatara došla na predlog Andrije Mandića.

I to javno- Krivokapić kao nosilac njegove liste, a tajno Abazović. Naglašavam da je Andrija Mandić jasno saopštio da ako dođe do rekonstrukcije Dritanove Vlade on i njegovi poslanici neće u Vladu i time navodno dao doprinos rekonstrukciji Vlade, a sada poslanici njegove partije predlažu njega za premijera. Zašto? Sve vam je jasno, kao i što vam je jasno ko su Andrijini i Dritanovi zajednički prijatelji”, kaže sagovornik.

On kaže da su Demokrate pojedinčcno najjača partija čiji nosilac liste jedini nije bio premijer i da, navodi, ne prave predstave, igranke, zakulisne dogovore niti ucjenjuju ili uslovljavaju.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da očekuje da neki inicijatori povuku inicijativu za smjenu Danijele Đurović.

“Bilo bi korektno i pošteno. Međutim, do ovog trenutka nemamo nikakav signal da će se to desiti. Očekujemo da će neko razmisliti da nije momenat, da ona to nije zaslužila, da ni SNP nije zaslužio…

Ja sam spreman da iniciram razgovor sa određenim predstavnicima političkih partija, koliko je sjutra, da nađemo načina i da se dogovaramo, ne nikako da bi to sad ispalo kao da mi molimo da se neko štiti, tj. predsjednica, nego da to radimo u interesu građana i Crne Gore, jer mislimo da je to u ovom trenutku najvažnije, mnogo važnije nego to ko će biti na kojoj funkciji”, rekao je Ivanović za TV Vijesti.

Izvor: Vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more