IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREVARA NA PREVARU: Rusi otvaraju račune u Srbiji, kako bi trgovali nekretninama u Crnoj Gori… (foto, video)

Sankcije bankarskom sistemu Rusije su značajno smanjile broj Rusa koji kupuju nekretnine u Crnoj Gori, kažu u agenciji Montenegro Prospects koja godinama posluje i na tom tržištu…

BEOGRAD- MOSKVA: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti. utorak, 31. VIII, 00: 38… PREVARA NA PREVARU: Rusi otvaraju račune u Srbiji, kako bi trgovali nekretninama u Crnoj Gori… (foto, video)

Uvedene zbog invazije na Ukrajinu, sankcije Evropske Unije (EU), Rusiji uključuju i zabranu novčanih transakcija za ključne ruske banke, što se primjenjuje i u Crnoj Gori koja usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU.

“Nemoguće je poslati novac za Rusiju i primiti novac iz te zemlje, a problem je i zatvaranje računa nerezidentima”, kaže posrednik za nekretnine Ivan Dašić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dosta njihovih klijenata koji su kupili nekretnine, a nisu imali boravak u Crnoj Gori, dobili su obavještenje iz banaka da podnesu dokaz o privremenom ili stalnom boravku, kako bi mogli zadržati svoje bankarske račune.

Onima koji to nisu uradili je zatvoren račun i raskinut ugovor sa bankom, dodaje Dašić, i zbog svih tih ograničenja Rusi više nisu njihovi najbrojniji inostrani kupci nekretnina.

Rusi otvaraju račune u Srbiji kako bi trgovali nekretninama u Crnoj Gori

U Crnoj Gori privremeni i stalni boravak trenutno ima ukupno 11.661 državljana Rusije, saopšteno je RSE iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni koji nemaju riješen boravak, ne mogu otvoriti račun kao ranije, kaže Olesya, Ruskinja koja ima stalni boravak u Budvi i radi kao posrednica u sektoru nekretnina.

Pošto većina Rusa nema račun u nekoj trećoj zemlji, ona objašnjava da teško mogu i prodati svoju nekretninu, ukoliko žele da taj novac iznesu iz Crne Gore.

U nekoliko budvanskih banaka je RSE potvrđeno da je za otvaranje računa državljanima Rusije potrebna potvrda o privremenom ili stalnom boravku u Crnoj Gori i potvrda o zaposlenju.

Međutim, Olesya kaže da je to teško ostvariti, iako navodi da je u dvije banke moguće otvoriti račun.

“U većini banaka je za otvaranje bankarskog računa potrebna potvrda boravka i zaposlenja, a da bi ste se zaposlili ili dobili potvrdu boravka, treba da imate bankarski račun, tako da je to začarani krug”, priča Olesya.

Čitaj još:   ŽELJKO Komšić: Dodikov predlog podstiče iseljavanje Srba iz BiH... (foto)

Opcije za kupoprodaju u uslovima sankcija

“Postoji mogućnost isplata kuporodaja u kriptovaluti, ali to još nije uzelo maha, pogotovo među populacijom od 45 plus godina, koja je obično vlasnik nekretnina kod nas”, navodi Dašić.

Druga opcija je, dodaje, to što pojedini Rusi otvaraju račune u susjednoj Srbiji. Tamo otvore firmu, što im omogućava dobijanje bankarskog računa, pa onda mogu i da obave promet sa Crnom Gorom.

Potvrđuje to i Tomislav Ranković iz agencije Kamin.

“Imali smo baš neki dan klijente iz Rusije koji hoće da kupe nekretninu, a imaju poteškoća oko prebacivanja novca. Ali, koliko sam upućen, oni sve više idu u Srbiju gdje otvaraju račune, i otamo šalju novac, ne samo u Crnu Gor”, priča Ranković za RSE.

Fiskalni propisi u Srbiji ne predviđaju ograničenja u vezi sa otvaranjem računa za državljane Rusije. Za nerezidente, koji nisu državljani Srbije, potrebno je dostaviti i potvrdu o adresi na kojoj budući klijent živi.

Pojedine banke u Srbiji, pred naletom velikog interesovanja Rusa za otvaranje računa u Srbiji, prihvataju i adresu hotela u kojem su građani Rusije prijavljeni.

Posrednici za nekretnine kažu da u komunikaciji s ruskim klijentima čuju da su zabrinuti da bi se sankcije mogle poširiti i na “obične” građane.

“Naravno, ima onih koji su zabrinuti, ali mislim da će sve biti pametno, jer Crna Gora živi od investicija”, uvjerena je Marita iz Novosibirska, koja već četvrtu godinu živi u Crnoj Gori i radi u crnogorskoj agenciji za nekretnine.

Iako ne zavisi od prihoda iz Rusije jer u Budvi ima posao, račun u banci i platu od koje živi, kaže da je njenim sunarodnicima koji zavise od finansija iz Rusije svakodnevica otežana, jer ne mogu da preuzmu novac preko banaka.

“To je neizvodljivo, jer ruske platne kartice ovdje “ne rade”, zato su nekretnine pale u drugi plan”, kaže Marita.

Zamrzavanje ruskih nekretnina

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu nijesu odgovorili na pitanje RSE koliko je do danas zamrznuto nekretnina u vlasništvu ruskih državljana, i u kojim opštinama.

Krajem jula iz Uprave je objavljeno da je taj proces počeo, te da je jedna nekretnina zamrznuta u Budvi, dok je u toku upravni postupak za još jednu na Žabljaku.

Čitaj još:   UŽAS: CRNOGORAC MISLIO DA MU JE BIVŠA ŽENA U VEZI SA BOSANCEM PA GA UBIO NASRED ULICE...

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izjavio početkom juna da su zamrznute 44 nekretnine u vlasništvu 33 ruska državljanina.

Medijske objave o imenima svih tih državljana nadležni nisu ni potvrdili ni demantovali. Među njima su imena identična sa političarima i najmanje deset poslanika u Državnoj Dumi Rusije.

Na toj listi nema imena Olega Deripaske, jednog od najpoznatijih ruskih tajkuna povezanim sa nekretninama u Crnoj Gori. Njegovo ime je na evropskoj listi sankcionisanih osoba objavljenoj u aprilu.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, kojima se između ostalog i zamrzava imovina jednom dijelu ruskih državljana i kompanija.

“Zamrzavanje imovine znači ograničavanje raspolaganja njome i sticanja sredstava i/ili druge imovine”, pojasnili su iz Uprave za nekretnine.

Prema zvaničnim podacima, državljani Rusije vlasnici su ili suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori.

Najviše nekretnina imaju u Budvi 6.671 i Baru 4.661…

BONUS VIDEO: У Москви је одржан ауто скуп подршке Србији

izvor Kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more