IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NERVOZA I NEIZVJESNOST NA KOSOVU: Strah od napetosti, počinje primjena odluke o registarskim tablicama… (foto, video)

Najavljujući 31. oktobra kao krajnji rok vozačima da zamijene srpske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”…

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronika, vijesti četvrtak, 01. IX, 09: 58… NERVOZA I NEIZVJESNOST NA KOSOVU: Strah od napetosti, počinje primjena odluke o registarskim tablicama… (foto, video)

Kosovo, Srbija i mirovne snage NATO- a pripremaju se danas za novi val etničkih napetosti, nekoliko sati nakon što je Priština objavila da će oko 50.000 etničkih Srba na sjeveru Kosova imati dva mjeseca da srpske registarske oznake zamijene kosovskim tablicama. 

Najavljujući 31. oktobra kao krajnji rok vozačima da zamijene srpske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da ne vjeruje da je moguć dogovor s Kosovom oko tog pitanja.

“Od 1. septembra Kosovo će pokušati natjerati Srbe da promijene tablice, mislim da neće imati veliki uspjeh”, rekao je Vučić novinarima.

Kosovski Srbi na recipročnu odluku odgovorili blokadama na cestama 31. jula

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srbijanske registarske oznake zamijene tablicama Republike Kosovo što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd.

Čitaj još:   ZMAJEVI IZ BOSNE Danas protiv Finske: Pobjeda nam otvara sva vrata... (foto, video)

No kosovski Srbi su na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada 31. jula na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

Napetosti su se smanjile kad je Kurti, pod pritiskom SAD- a i EU- a, pristao odgoditi promjenu. Blokade su uklonjene pod nadzorom NATO- a koji na Kosovu ima oko 3700 mirovnih snaga.

Srbija kaže da je pojačala obuku dijela svojih vojnika blizu granice s Kosovom

Ministarstvo obrane u Srbiji, koje odbija priznati nezavisnost Kosova i smatra ga sastavnim dijelom srbijanskog teritorija, saopćilo je u srijedu da je pojačalo obuku dijela svojih vojnika u garnizonu blizu granice s Kosovom.

“Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stepena borbene spremnosti angažiranih jedinica i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz administrativnu liniju”, saopćilo je ministarstvo.

Pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU i SAD- a dosad nisu uspjeli riješiti to pitanje, iako su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor o korištenju ličnih dokumenata.

Čitaj još:   AFERA POTRESA CRNU GORU: Rat GP URA i PES- a saopštenjima, šta piše u pismu “Do Kvon”... (foto, video)

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more