IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA Biserko: CIRKUS I SRAMOTA ZA SRBIJU- Čanak: Režim može da reaguje, samo ako hoće…

To što je juče u Beogradu ipak održana Prajd šetnja, kao i priznavanje kosovskih ličnih karata, jedan je od iznuđenih ispravnih poteza rukovodstva Srbije, kaže u izjavi za Antenu M lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, komentarišući jučerašnja dešavanja u susjednoj zemlji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć na konferenciji za novinare da su mnogi tražili priliku da destabilizuju Srbiju.

“I neki lijevo i neki desno, neki sa istoka neki sa zapada i mi to nijesmo dozvolili, uspjeli smo da zadržimo stabilnost. Imali su tu pomoć određenih medija. Sačuvali smo bezbjednost i stabilnost i to je pobjeda Srbije”, kazala je Brnabić.

Upitan da prokomentariše njenu izjavu, Čanak kaže:

“Ruske službe destabilizuju Srbiju, pokušavaju da zapale Balkan i jasno je da je to bio cilj ovih grupa koje su pokušale da izazovu incidente, ali je mislim Srbija pokazala kao država da nije problem da to reguliše samo ako postoji politička volja.

Politička volja je ovoga puta postojala i mislim da je tu svoj određeni doprinos dao američki ambasador Kristofer Hil.

Mislim da je to dokaz da ako bi se išta u budućnosti desilo pod izgovorom narodnog nezadovoljstva i tako dalje, da je to više nespremnost režima da reaguje nego njegova nemoć da reaguje”, kazao je Čanak.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kaže da je cijela priča cirkus i sramota za tu zemlju.

Čitaj još:   SONJA BISERKO O INCIDENTU U PRIBOJU: "Nije slučajno da se to dešava tamo i da te pjesme pjevaju POLICAJCI, a ne samo..."

“Kaže Vulin mi smo ih sproveli tamo do koncerta. To je slika društvenih prilika u Srbiji, dokle je ova vlast dovela ovu zemlju, da ona ne može da se opredijeli za ono šta je zapravo budućnost Srbije, koja navodno leži u EU, mada smo daleko od toga.

Sad se vade na priču Rusije, crkve, desničara, zapada, to je neprimjereno jer od Srbije zavisi na koju će stranu. Ta agonija da smo mi stalno pod pritiskom sa svih strana, istoka i zapada, prosto je neprihvatljiva. Naravno da sad Rusi pritiskaju i da je zapad tražio da se to održi zato što je to Europrajd, nije samo lokalni, došli su brojni ljudi iz inostranstva.

To je po meni jedan cirkus i sramota za Srbiju, da je poslata takva slika u svijet. Sad te njihove izjave pokušavaju da pokriju tu sramotu, da je to pritisak, da su oni to jedva izgurali…”, kaže Biserko.

I Biserko smatra da su vlasti u Srbiji juče pokazale da mogu da kontrolišu desničare i huliganske grupe.

“A nijesu dali da se održi ta Parada po maršruti kako je planirana, ali su pokazali da policija može da kontroliše te grupe.

To je jedna providna režija, danima zasipaju tim raznim izjavama da je neće biti, a sa druge strane Brnabić koja govori da im to niko ne može zabraniti. Opšta konfuzija.

Čitaj još:   NENAD Čanak, tvrdi da su Srbi oteli Kosovo, traži se stolica u UN za...

Rusija ima interes da drži ovaj haos ovakav kakav je, ovdje je u posljednjih nekoliko mjeseci otvoreno preko 1000 ruskih firmi.

Sa druge strane imamo EU, koja zahtijeva da Srbija mora da zadovolji neke minimalne standarde, to nije pritisak”, kazala je Biserko.

izvor: antenam.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more