IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Građani ispred Skupštine poručuju- ”Ne damo državu” (foto, video)

Grupa građana i večeras se okupila na Trgu nezavisnosti odakle su se uputiti ka Skupštinu da izraze protest zbog sinoćnjeg usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.

Građani su pripremili tranparente sa kojih poručuju: “Ne državnom udaru”, “Non passaran”… Skandiraju: “Izdaja, izdaja…”, “Ne damo državu” i “Evo stižu Crnogorci”.

Oko Skupštine su policijske jedinice sa opremom za razbijanje demonstracija.

Među okupljenima je i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković koja je kazala da s smišljeno i s namjerom radi na urušavanju sistema, s ciljem da se Crna Gora baci na koljena.

Kako je istakla, nezapamćeno je u pravnoj praksi da se nižim aktom mijenja viši akt.

– Razlog je što DF, Demokrate, URA i SNP neće na izbore, konstantno bježe od njih – kaže Vuksanović-Stanković za portal Analitika.

SDP, kako dodaje, podržava inicijativu za skraćenje mandata i da se ide na izbore.

– Iza svega ovoga stoji Vučić i zvanična politika Beograda, čiji je cilj da Crna Gora ne uđe u EU nego u Zatvoreni Balkan. Vjerujem da to građanska Crna Gora neće dozvoliti. Pozdravljamo svaki odgovor građana na puč i nasilje – istakla je ona.

Dodala je da su uvije bili uz građane i poručila da će biti i dalje.

– Jasno je da je Đurović prekršila ovlašćenja i zgazila Ustav. Dozvolila je da bude žaba koju stiska kao zmija – istakla je Vuksanović-Stanković.

Protestu u Podgorici će se priključiti i građani Cetinja koji su danas pozvali sve kojima je “na srcu ova zemlja” da se pridruže sinoć dogovorenoj protestnoj šetnji u Podgorici.

Oni smatraju da se ovih dana reprizira “sramotna Podgorička skupština, nakon koje bi trebalo da uslijedi moralna i materijalna bijeda i glad – poput onih nakon 1918. godine”.

Čitaj još:   ISTANBUL Iz BiH na BOSFOR danas putuje 1.800 studenata...

– Ako nas je i stotina, više valjamo no stotinu hiljada izroda i izdajnika – poručili su oni.

Grupa građana sa Cetinja ocjenjuje da je na djelu nasilno i nezakonito mijenjanje Ustava i gaženje ustavnoga poretka radi svrgavanja najviših državnih organa i predstavnika tih organa, a sve uz pomoć iz inostranstva, tj. Srbije i Rusije, što po Ustavu CG, čl. 360, 361 i 362 podrazumijeva zatvorske kazne do 15 godina.

– Mi se ne okupljamo da bismo pazili bilo čija leđa, kako to perfidno žele podmetnuti lažni patrioti koje hrani lična frustracija ili srpski i ruski agenturni fondovi. Okupljamo se da pokažemo da nas ima, da se nećemo predati nasljednicima najmračnije ideologije koja baštini silovanja, ubistva, mučenja i druge zločine ne samo širom regiona no i u Crnoj Gori – poručili su oni.

Podsjećamo, glasovima „stare“ većine u crnogorskom parlamentu juče su, sa 41 glasom za i bez prisustva opozicije, izglasane izmjene Zakona o predsjedniku države koje predviđaju niz neustavnih odredbi kojima poslanici DF-a, Demokrata, Ure, SNP-a žele da primoraju Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav vlade ili da ga izopšte iz te procedure.

Kako je zakon usvojen po hitnom postupku, Đukanović je dužan da ga u roku od tri dana potpiše ili vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Ukoliko vrati zakon parlamentu, a poslanici ga ponovo izglasaju, predsjednik države će, shodno Ustavu, morati da proglasi ponovo usvojeni zakon.

Kako Ustavni sud sa tri člana nije funkcionalan, ostaje nejasno kakav je pravni i politički rasplet moguć ukoliko Đukanović i drugi put odbije da proglasi izmijenjeni Zakon o predsjedniku.

Čitaj još:   SRAMOTA- VUČIĆEVI tabloidi: "Notre Dame gori zbog Kosova, BOŽJA KAZNA"!!!???

Tokom rasprave u parlamentu poslanici opozicije, DPS-a, SDP-a, SD-a, Liberalne partije isticali su da su predložene izmjene suprotne Ustavu, da su usmjerene protiv Đukanovića, kao i da predstavljaju pokušaj ustavnog puča. Sa druge strane, predstavnici „stare“ većine tvrdili su da predložene izmjene predstavljaju „deblokirajući mehanizam“ koji će poslužiti da se izabere vlada.

izvor pobjeda.me

EPILOG ”BITKE ZA PODGORICU”: Bemax i DRITAN gurnuli glasače u čisti populizam… (foto)

Bježeći od političke BEMAX utvare, razočarani saradnjom aktuelne vlasti sa Read more