IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRATEGIJA: Milatović traži od DRITANA da razriješi Ivana Vukovića?!

Nosilac liste Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović pozvao je juče Vladu Dritana Abazovića u tehničkom mandatu da razriješi Ivana Vukovića sa funkcije gradonačelnika Podgorice.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Milatović je za svoj naum pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi tražio i dobio podršku lidera tri liste Jelene Borovinić-Bojović, Danila Šaranovića i Luke Rakčevića, na sastanku koji je juče održan u sjedištu Nove u Podgorici.


Izvor Pobjede dodaje i da će Abazović biti ,,ohrabren“ da na sjednici Vlade donese tu odluku i zbog toga će Ura participirati u lokalnoj vlasti u Podgorici, iako im po rezultatima to ne pripada jer tri pokreta imaju većinu i bez njih.

Da će tražiti odluku Vlade, najavio je sam Milatović uoči sastanka nazivajući Vukovića ,,nezakonitim gradonačelnikom“.

– Iako je Upravni sud poništio odluku Skupštine Glavnog grada Podgorica kojom je početkom jula za gradonačelnika izabran Ivan Vuković iz DPS-a, potpredsjednik pomenute partije ne odustaje da neustavno i nezakonito sebi kupuje vrijeme, dok istovremeno poziva građane da brane njegovu i fotelju svog šefa – kazao je Milatović.

Zato, kako je kazao, nadležni organi treba da reaguju i razvlaste ,,neustavnog i nezakonitog“ gradonačelnika Podgorice, dok se ne riješi planski izazvana kriza, „kako bi se već jednom stalo sa zloupotrebom resursa glavnog grada u korist jedne partije i uskog kruga ljudi oko nje“.

MANEVAR

Manevar da Vlada razriješi Vukovića, kroz vrlo upitnu zakonsku proceduru, smišljen je da bi se što prije preuzela lokalna vlast u glavnom gradu i da se ne bi čekalo da se riješe žalbe pred nefunkcionalnim Ustavnim sudom jer bi to značilo da Vuković obavlja funkciju gradonačelnika još najmanje šest mjeseci. Konačni rezultati izbora mogu biti proglašeni tek kada se Ustavni sud odredi o žalbama.

Milatović je optužio predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Veselina Vukčevića, navodeći da je ,,umislio da je njegova volja jača od volje 62 odsto građana Podgorice koji su nedvosmisleno glasali za smjenu vlasti“.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Državna politika Crne Gore je Vučićevo lutkarsko pozorište... (foto)

Vukčević odbija da zakaže sjedniku OIK-a jer konačni rezultati mogu biti proglašeni tek nakon ustavnih žalbi. Sam DPS nije opstruirao izborni proces jer su njegovi predstavnici u OIK-u odbili prigovore.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koje je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona.

– Vlada može razriješiti predsjednika opštine ako predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrši poslove iz svoje nadležnosti. Smatra se da predsjednik opštine ne vrši poslove iz svoje nadležnosti ako ne obezbijedi izvršavanje zakona, drugih propisa i opštih akata i sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao i strateških dokumenata od državnog značaja, čime se onemogućava ostvarivanje prava i obaveza građana.

U slučaju iz stava 1 ovog člana Vlada će upozoriti predsjednika opštine da u određenom roku preduzme mjere za vršenje poslova iz svoje nadležnosti i o tome obavijestiti skupštinu. Ako i nakon upozorenja predsjednik opštine ne obezbijedi vršenje poslova iz svoje nadležnosti, organ državne uprave nadležan za poslove lokalne samouprave zatražiće pisano izjašnjenje od predsjednika opštine.

Predsjednik opštine je dužan da se izjasni u roku od osam dana od dana dostavljanja zahtjeva za izjašnjenje – navodi se u tom pravnom aktu što znači da je zakonski upitan potencijalni postupak za razrješenje Vukovića.

,,Braniće izbornu volju svim dozvoljenim sredstvima“

Pokret „Evropa sad“, Demokratski front i koalicije „Idemo ljudi“ i „Može Podgorica“ usaglasili su naredne korake pravne procedure, koji će dovesti do utvrđivanja konačnih rezultata izbora i stvoriti pretpostavke za održavanje konstitutivne sjednice Skupštine Glavnog grada.

U zajedničkom saopštenju tih političkih subjekata navodi se da su budući konstituenti vlasti u Podgorici razmotrili situaciju oko, kako su kazali, opstrukcije predsjednika Izborne komisije glavnog grada u vezi sa proglašenjem konačnih rezultata izbora. Poručili su da građani glavnog grada mogu očekivati da, nakon objave konačnih rezultata izbora, veoma brzo dođe do potpisivanja koalicionog sporazuma o funkcionisanju vlasti.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Predložićemo JOVANKU Radičević za ovogodišnju Nagradu ''19. decembar''...

Oni su rekli da nema sumnje da su blokada rada Ustavnog suda i posljednja dešavanja oko proglašenja konačnih rezultata kreacija gubitnika oktobarskih izbora, smišljena u partijskim kancelarijama Demokratske partije socijalista.

– Budući konstituenti su usaglasili sve naredne korake pravne procedure, koji će dovesti do utvrđivanja konačnih rezultata izbora i stvoriti pretpostavke za održavanje konstitutivne sjednice Skupštine glavnog grada i preuzimanje potpune odgovornosti za upravljanje gradom- kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, konstituenti buduće vlasti su se dogovorili da će svim dozvoljenim sredstvima braniti izbornu volju građana Podgorice i na taj način stvoriti uslove da nova vlast profunkcioniše što prije u punom kapacitetu.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more