IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO- Ambasada Turske u BiH: Obilježena 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka… (foto, video)

U zgradi Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu je obilježena 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turkiye…

SARAJEVO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 10- XI- 09: 54… SARAJEVO- Ambasada Turske u BiH: Obilježena 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka… (foto, video)

Ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, uposlenici ambasade, te brojni predstavnici turskih institucija i organizacija u BiH jutros su u 9.05 sati, simbolično u vrijeme kada je Ataturk preminuo, minutom šutnje odali su počast osnivaču Republike, nakon čega je intonirana turska državna himna.

Na videozidu u zgradi Ambasade smjenjivale su se fotografije Ataturka, a prikazani su inserti iz života i susreti sa državnicima drugih zemalja.

Treći sekretar turske ambasade u Sarajevu Goksel Kuslu podsjetio je kako je 10. novembar Dan sjećanja na Ataturka, ali ne samo to.

“10. novembar nije samo dan kada se sjećamo Ataturka, istovremeno je i dan kada obnavljamo naše razumijevanje njega i temeljnih vrijednosti koje nam je ostavio, te time inspirisani obnavljamo našu predanost u podizanju naše zemlje iznad nivoa savremene civilizacije”, rekao je Kuslu.

Naglasio je kako je Ataturk bio vođa i državnik koji je ostavio trag ne samo na turski narod već i u cijelom svijetu, te kako je promijenio tok historije.

Čitaj još:   Strasbourg (Francuska): Evropski parlament usvojio viznu liberalizaciju za Kosovo...

Princip “Mir u kući, mir u svijetu” koji je postavio Ataturk i danas određuje smjer turske vanjske politike, naveo je Kuslu, podvlačeći kako je politika Turkiye prema regiji Balkana je u tom pravcu.

Napominjući i kako se ove godine obilježava 99. godišnjica osnivanja Republike Turkiye.

“Danas postoji Turkiye koja igra značajnu ulogu u rješavanju brojnih izazova kroz koje prolazi svijet, ima vodeću ulogu u međunarodnim organizacijama, utočište je za potlačene i žrtve, te je braniteljica prava i pravde…

Takva Turkiye je i garancija mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Sve dok je Turkiye jaka, nijednom akteru na ovom području neće biti lahko destabilizirati regiju. Miroljubiva, humanitarna i poduzetnička vanjska politika Turkiye neće dopustiti da se regija vrati u 90-e”, zaključio je Kuslu.

Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava se i u drugim diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bitki na Canakkaleu.

Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu. Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan u Istanbulu u 57. godini.

Čitaj još:   BEOGRADSKI POLITIČAR ZATRESAO CRNU GORU: „DRITAN ĆE BITI IZIGRAN…“

BONUS VIDEO: Atatürk- Otac moderne Turske ( Dokumentarni film )

izvor iBalkan.net/ agencije aa

Milutin CEROVIĆ: Srpski DESPOT i gaulajter u pohodu na Crnu Goru… (foto)

Zašto se trenutni srpski autokrata toliko ostrvio na Crnu Goru? Read more

VIC DANA Što se to šapće tokom seksa kod nas i oko nas? (foto)

Šta se dogodi kad se malo usporedi što govore žene Read more

Dnevni horoskop za 5. decembar 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more