IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Traže informacije o predmetima na kojima Bratić predaje kako bi pomogli sudu da je „pronađe“

Podgorički Sud za prekršaje čak četiri puta pokušao je da dostavi poziv bivšoj ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić da prisustvuje ročištu po prijavi Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, a zbog neispunjavanja obaveza iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama koje se odnose na neobjavljivanje javnih registara i evidencija, zaključuje se iz odgovora koje je ova ustanova dostavila Pobjedi, a koje potpisuje predsjednica Nada Bjeković.

Pobjeda je prošle nedjelje pitala Sud za prekršaje zbog čega nijesu bili u mogućnosti da Bratić dostave poziv da prisustvuje ročištu po prijavi AZLP od decembra prošle godine, te koje su, od zakonski dozvoljenih, načina za to koristili.

ADRESE

Iz ove ustanove saopštili su da su u postupku koji se vodi protiv Bratić postupali shodno zakonskim odredbama i informisali da su četiri puta pokušali da joj dostave poziv da prisustvuje ročištu.

“Okrivljenoj je dostavljanje poziva vršeno na adresi iz zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a na povratnici je konstatovano da je ista nepoznata na datoj adresi. Stoga, poziv za naredni pretres je upućen okrivljenoj nakon provjere adrese od strane ovog suda, a koja adresa je identična adresi iz zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, istakli su u odgovoru Pobjedi.

Međutim, kako navode dalje, i ta povratnica se vratila sa „konstatacijom pošte da je adresa nedovoljna“, zbog čega su poziv za naredni pretres uputili na adresu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Dostavnica je vraćena sa konstatacijom da okrivljena nije zapošljena u naznačenom Ministarstvu. Nakon provjere adrese kod MUP-a upućen je poziv okrivljenoj za naredni pretres, međutim, na povratnici je konstatovano da se imenovana odselila sa te adrese”, ukazali su.

Poručili su i da su u konkretnom slučaju preduzeli i preduzimaju sve zakonom predviđene mjere i radnje.

Sudu za prekršaje juče se obratio i Centar za građansko obrazovanje, koji je dopisom tražio pojašnjenje zbog nekorišćenja zakonskih mogućnosti dostave poziva okrivljenoj Bratić.

Oni su u dopisu predsjednici Suda Nadi Bjeković ukazali da su obaviješteni da je AZLP 3. decembra pokrenuo prekršajni postupak protiv, tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i odgovornog lica, kao i da je ne mogu pronaći na adresi kojom raspolažu kako bi joj uručili poziv za raspravu.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković: Odlazeća ministarko Bratić, dođite u Skupštinu da me pitate što Vas zanima

Čudi, istakli su, zbog čega Sud za prekršaje nije u cjelosti iskoristio sve zakonske mogućnosti koje ima za dostavljanje pismena, a kako bi se obezbijedila efikasnost postupka i spriječila eventualna zastara predmeta.

POMOĆ

“Vesna Bratić je profesorica na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore i CGO cijeni da je Sud mogao lako naći na radnom mjestu, ukoliko već nije moguće to uraditi na adresi stanovanja, jer okrivljena nije uredno prijavila promjenu adrese stanovanja”, naglasili su u dopisu.

Podsjetili su na odredbe Zakona o prekršajima koji propisuje da se dostavljanje, osim redovne dostave putem pošte – elektronskim putem, preko službenog lica ili preko lica koje je registrovano za obavljanje dostavljanja fizičkim ili elektronskim putem, „vrši svakim radnim danom od 7 do 20 časova na adresi gdje lice živi ili na radnom mjestu lica ili u prostorijama nadležnog organa kad se to lice u njima zatekne“.

“Takođe, ako se na te načine ne može uručiti poziv, dostava se može izvršiti u svako vrijeme i na svakom mjestu. Ukazujemo i da je imejl okrivljene dostupan na sajtu Univerziteta Crne Gore”, naveli su.

Dalje ističu i da vjeruju da u konkretnom slučaju nema nekih posebnih veza između nadležnih u Sudu i Bratić, a kako bi se izbjeglo korišćenje zakonom propisanih mogućnosti uručenja poziva i sprovođenje postupka prije eventualne zastare.

“Ovim putem od Vas, kao nadležne rukovoditeljke, tražimo da ispitate sve okolnosti koje se odnose na „zadršku“ postupajućeg sudije da ove mogućnosti iskoristi i obezbijedi da se postupak efikasno sprovede”, poručili su iz CGO.

Da bi pomogli Sudu za prekršaje da „pronađe“ Vesnu Bratić i uruči joj poziv da prisustvuje ročištu, ova NVO uputila je juče zahtjev za slobodan pristup informacijama rektoru Univerziteta Crne Gore Vladimiru Božoviću i dekanima Elektrotehničkog i Filološkog fakulteta Saši Mujoviću i Igoru Lakiću.

U tim zahtjevima CGO traži da im se dostavi spisak svih predmeta na Elektrotehničkom, odnosno Filološkom fakultetu na kojima Bratić predaje u tekućem semestru, raspored predavanja sa naznačenim danom, satnicom i salom u kojoj se nastava izvodi, kao i raspored provjera znanja iz predmeta na kojima Bratić predaje. U dopisu Božoviću zahtijevaju i da se dostavi spisak svih organizacionih jedinica UCG na kojima Bratić izvodi nastavu u tekućem semestru.

Čitaj još:   MOLITVA ZA VESNU BRATIĆ...

Podsjetimo, Pobjeda je juče objavila da je prethodno ročište koje je bilo zakazano za 10. novembar odgođeno za februar zato što Sud za prekršaje nije mogao da pronađe Bratić.

Viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović pojasnila nam je da, osim redovne dostave putem pošte, Sud za prekršaje na raspolaganju ima i druge načine da dostavi poziv – na adresi gdje osoba živi, na radnom mjestu ili u prostorijama nadležnog organa kada se u njima zatekne.

Ukoliko se na taj način ne može uručiti poziv, Kaluđerović nam je kazala da se dostava može izvršiti u svako vrijeme i na svakom mjestu.

“Ovo znači da dostavljač suda može da uđe na čas kod profesorice Bratić i uruči joj poziv, samo prije toga mora znati raspored i fakultetsku jedinicu gdje izvodi nastavu kojim danom i u kom času”, navela je Kaluđerović.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more