Crna Gora

PLJEVLJA: RAJKO Kovačević- “Ne damo da protok vremena pospiješi zaborav”

Predsjednik Rajko Kovačević istakao u obraćanju prisutnim poštovaocima antifašističke tradicije i žrtava palih za slobodu, je da je obaveza današnjih generacija čuvanje sjećanja na partizane, patriote, proletere i borce učesnike Pljevaljske bitke, “čija žrtva i danas, kao i tog prvog decembra 1941. godine isijava iz obeliska pred kojim stojimo”.

„Ovim manifestacijama ne damo da protok vremena pospiješi zaborav. Naprotiv. Kako vrijeme odmiče i kako se svijet iznova suočava sa sličnim izazovima kao i sredinom prošlog stoljeća to junaštvo naših boraca dobija na veličini a njihova žrtva i njihovi ideali na uvjerljivosti.

Našim sjećanjem, stalnim isticanjem veličine njihove žrtve, čistote njihovih ideja i beskompromisnosti njihovih opredjeljenja nadahnjujemo mlade generacije i pomažemo im da se opredijele za prave i trajne vrijednosti. A te vrijednosti – prije svega antifašizam, slobodarstvo i pravda isijavaju i danas iz ovog gorostasnog spomen-obilježja“, kazao je. 

Podsjetio je na značaj Pljevaljske bitke u istoriji Crne Gore. 

„Pljevaljska bitka nije bila samo pljevaljska. Ona je crnogorska. Ništa manje značajna od Lješkopolja, i od Vrtijeljke i od Carevoga laza i od Krusa i od Grahovca. Jer, te noći, na ovim obroncima krv su prolivali borci iz 14 crnogorskih opština čime je Pljevaljska bitka svojim značajem prevazišla zavičajne okvire…

U herojskoj epopeji učestvovali su borci iz devet bataljona: Lovćenskog, Jezersko-šaranskog, Uskočko-drobnjačkog, Komskog i Zetskog kao i batajona koji su nosili imena naših junaka „Peka Pavlovića“, „Bijelog Pavla“, „Baja Pivljanina“, bataljona „18. oktobar“. Sa njima su rame uz rame bili i borci bjelopoljske, mileševske i pljevaljske čete“, podsjetio je Kovačević. 

O značaju prvodecembarske bitke govorili su i predstavnici boračkih organizacija – Radojica Radojević, predsjednik Saveza organizacija boraca NORa 1941-1945 Crne Gore i predsjednik Udruženja boraca i antifašista Pljevlja Goran Čavić.

Pljevaljska bitka bila je jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941. godine, tokom koje je stradalo 238 boraca a 270 ih jeranjeno, dok je pod represalijama okupatora u danima nakon bitke strijeljano 159 nedužnih civila.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 10. maj 202. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan nervozan,…

9 sati ago

JESU LI NA BHRT- u UOPŠTE SVJESNI ŠTA SU NAPRAVILI: NAKON ODLUKE SUDA FTV ponovo počela emitovati program… (foto, video)

BELMIN Karamehmedović potpisao odluku, pušten program... SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08, 05. 2024… 20:…

9 sati ago

JOŠ JEDNO JEZIVO UBISTVO: Muž ubio suprugu u Gradačcu, zatim počinio samoubistvo u Srebreniku?! (foto)

Danas je u Gradačcu pronađeno beživotno tijelo jedne ženske osobe za koju se vjeruje da…

9 sati ago

UŽAS u Srbiji: UČENIK PRETUKAO PROFESORA- Izbacio ga sa časa, ovaj mu razbio nos… (foto)

Bivši učenik Tehničke škole "9.maj" iz Bačke Palanke (Srbija), B.M., fizički je danas napao profesora…

9 sati ago

This website uses cookies.