IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Kapaciteti kuhinje Crvenog krsta, maksimalno su popunjeni- na narodnom kazanu više od 40 odsto je djece… (foto)

U Novom Pazaru, maksimalno su popunjeni kapaciteti kuhinje Crvenog krsta, ali i lista čekanja za „narodni kazan“ za deset puta je kraća…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, vijesti, petak, 02- XII- 00: 24… NOVI PAZAR: Kapaciteti kuhinje Crvenog krsta, maksimalno su popunjeni- na narodnom kazanu više od 40 odsto je djece… (foto)

U kuhinji Crvrenog krsta svakodnevno spremaju se obroka za 1.300 najsiromašnijih stanovnika Novog Pazara.

-Od ukupnog broja naših korisnika, imamo više od 40 odsto, 585 su djeca od 0– do 18 godina– kaže sekretarka novopazarskog Crvenog krsta Ljiljana Kostić i objašnjava da se korisnici „narodnog kazana“ određuju u saradnji sa Centrom za socijalni rad i drugim nadležnim službama lokalne samouprave.

Osnovne prehrambene artikle za rad kuhinje obezbeđuju Vlad Srbije i lokalna samouprava. Dovoljno ima hrane za nesmetan rad kuhinje.

Ima i lokalnih donatora. Najveće donacije stižu za vrijeme velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama. Domaćini, koji kolju stoku za taj praznik, znatan dio mesa poklanjaju Crvenom krstu za rad kuhinje.

Za razliku od prethodnih godina, kada je na listi čekanja bilo i po hiljadu ljudi, u poslednje vreme se to svelo na stotinak.

Čitaj još:   CRNO SE PIŠE I SPREMNE SU I SANKCIJE: Restriktivne mjere koje očekuju DODIKA ... (foto)

-Svakog mjeseca se revidira broj ljudi kojima obezbeđujemo hranu. To nameću okolnosti, kao što je smrt starih i bolesnih ili njihovo smještanje u odgovarajuće ustanove. Zbog toga nema dugog čekanja– isto i naglašava sekretarka novopazarskog Crvenog krsta.

Ističe da se za stare, bolesne i siromašne na seoskom području, obezbeđuju paketi sa osnovnim prehrambenim namirnicama i sredstvima za higijenu.

-Prvo smo dobijali 450 tih paketa, sada je smanjeno na 300 i mi ih svakog mjeseca redovno distribuiramo korisnicima naše pomoć – ističe Kostić i pojašnjava da od tog broja paketa nešto više od 10 odsto, daju porodicama djece članova Udruženja za pomoć nedovoljno mentalno razvijenih lica.

Narodna kuhinja u Novom Pazaru, odmah poslije one u Beogradu. Prvobitno bila namenjena izbeglicama, koji su utočište našli u ovom gradu, a od prije dvije decenije, hrana se priprema samo striktno i za lokalno stanovništvo lošeg materijalnog stanja.

izvor Danas.rs