IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: DRITAN Abazović je novo RUSKO čedo na Zapadnom Balkanu…

Političkim prilikama u zemljama Zapadnog Balkana Rusija kontinuirano inovira i prilagođava vlastite tehnike uticaja. Ono što u nekim državama Zapada nekada nije polazilo za rukom KGB- u, i to dok je bio na vrhuncu moći, Vladimir Putin ostvario je na Zapadnom Balkanu, kaže u intervjuu za Autonomiju viši istraživač na Istorijskom institutu Crne Gore i doktorand na Loyola Univerzitetu u Čikagu Danilo Kalezić.

Ključna poluga ruskog uticaja u državama regiona, posebno u Crnoj Gori potpuno isto kao i u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, dugo je bila Crkva Srbije. Međutim, pobjedom proruske političke grupacije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, avgusta 2020.,

Rusija dobija novi mehanizam uticaja, a to je Vlada Crne Gore. U tom smislu, Vlada Dritana Abazovića trenutno je najjače uporište i centar svih novih napora Moskve na Balkanu.

Kako je Vlada Dritana Abazovića postala tako važna poluga ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu?

KALEZIĆ: Ne zaboravite da je gotovo kompletan crnogorski bezbjednosno-obavještajni sektor, uz punu saglasnost Dritana Abazovića, danas pod kontrolom Srbije i Rusije. Crnogorskiobavještajni aparat praktično je ”otet”, pa se može reći da je Rusija svoj najveći spoljnopolitički uspjeh napravila upravo u Crnoj Gori, zemlji članici NATO.  Naravno, ne smijemo zanemariti ni Srbiju kao bazu ruskog uticaja u regionu.

Čitaj još:   DANILO Kalezić: Održavanje popisa 30. novembra bila bi politička kapitulacija MILOJKA Spajića... (foto)

U kojoj mjeri je Srbija mijenjala taj status tokom protekle dvije i po godine?

KALEZIĆ: Godinama unazad, Rusija nije imala izbora, pa je njena ključna poluga u smislu sprovođenja malignog uticaja bila Vlada u Beogradu. Političke turbulencije u regionu otvorile su alternativne puteve ruskog upliva, pa su Milorad Dodik, koji je pod apsolutnom kontrolom Moskve, i Dritan Abazović sa pojedinim svojim ministrima, postali novo rusko čedo na Zapadnom Balkanu.

Kada je riječ o Srbiji, Rusija ulaže veliki napor kako bi spriječila nastojanja Zapada da Beograd izvuče iz ruske orbite. U rascjepu između Istoka i Zapada, Rusija je prinuđena da pojača ili da mijenja strategiju prema Srbiji u smislu jačanja podrške ekstremističkim, ultradesničarskim organizacijama i grupama, sposobnim da izazovu manje ili veće nerede i haos, ali i da na taj način vrše pritisak na režim predsjednika Aleksandra Vučića.

Rusija ne smije da rizikuje da izgubi Srbiju, ali je trenutno u mnogo povoljnijem položaju nego prije dvije godine: umjesto Beograda, danas ima i Crnu Goru, i entitet RS, i dio Sjeverne Makedonije. Naravno, u tom smislu ne bismo smjeli potcijeniti ni ono što se događa u Albaniji: priča o Otvorenom Blakanu ukazuje na povećanu obavještajnu aktivnost Rusije u samoj Albaniji…

Čitaj još:   Britanski Times (Tajms) o ALEKSANDRU Vučiću: "Balkanski Kapone" ili jedina nada za mir sa Kosovom? (foto, video)

Autorka: Tamara Nikčević

kompletan tekst na http://gradski.me

izvor: http://gradski.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more