IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: Sve, Spajićeve zastave… (foto)

Postaje kristalno jasno- čak i onima koji su do juče imali nekakve iluzije – kome Spajić zapravo ideološki pripada. Ulazak Milana Kneževića u vladu tačka je na sve fantazmagorije i “drugačija sagledavanja” očiglednog

“Spuštavah se ja na vaše uže…” – mogao bi biti odgovor formalnom premijeru, čija je diletantska politika dezavuisanja javnosti debelo nagrađena od birača. Posljednji put kad smo čuli da se “nema vremena za identitetske teme”, glavnim gradom Crne Gore vijorile su se crne zastave sa mrtvačkim glavama i klicalo novom genocidu. 

Naravno, sve pod krinkom boljeg života građana i, neizostavno, borbe protiv korupcije. 

“Leleču Turci…” čuje se i sad. Urliču koalicioni partneri koji u niskom startu čekaju ulazak u Vladu dok premijer, poslovično zauzet “životnim temama”, asfaltira imaginarne auto-puteve. A jedino što suštinski gradi su putevi srpskog sveta. 

To najbolje iskazuje Spajićev koalicioni šef i predsjednik Parlamenta Andrija Mandić, koji uveliko najavljuje normiranje srpskog kao službenog jezika. Štaviše, Mandić tvrdi da se to završava za svega pola sata, taman koliko traju Spajićeve medijske kontemplacije.

Naravno da Spajić nije imun na identitetske teme. Na kraju, upravo su mu one pomogle da se izdigne iz političke anonimnosti i preuzme, bar formalno, kormilo izvršne vlasti. Jednako tako nije bio indiferentan prema zastavama, kad je pod brižljivo selektovanom heradlikom svih velikosrpskih posrnuća pohodio podgoričke i ulice drugih crnogorskih gradova, štiteći crnogorske svetinje od samih Crnogoraca.

Čitaj još:   Akcija policije širom CRNE GORE: Specijalci angažovani za pretrese pripadnika klanova... (foto)

Lobirajući i šireći, pritom, grozomornosti protiv države Crne Gore i njene istorijske utemeljenosti, koja nužno uključuje i period svih, posebno od iste ruke prognanih i strijeljanih Petrovića. 

Viorio se tada Spajiću barjak “od Prizrena do Rumije”, doduše, bez državne zastave, koju sada pominje. Taj sitni detalj danas izgleda kao kamenčić u stijeni na putu našeg petoljetnog plana preporoda i obnove. 

I tada kao i sad su i Spajić i njegov cjelokupni velikosrpstvu zakleti kabinet znali da su identitiske teme krucijalne, jer se upravo na njima dovršava ili, u konretnom slučaju, ruši projekat obnove crnogorske države. 

Nevješto, na momente i tragikomično, izgledaju pokušaji da se pošto poto pripremi teren za rekonstrukciju Vlade, pa se na svaki način negira realnost i dekontekstualizovati stvarnost. Sprovođenje dogovora, koji najednom pod nejasnim okolnostima akcelira, nemoguće je izvršiti u tišini, čak i uz anemičnost opozicije i eventualnu prećutnost međunarodne zajednice.

Zato se u pogon stavlja sva raspoloživa vučićevska infrastruktura – od medija do NVO pa nazad, kako bi postupak lakše išao. 

Teško je zamisliti američkog predsjednika i da pomisli, kamoli da podrži, isticanje svih zastava uz državnu – unije i npr. konfederacije. Potrebno je da premijer ima stav o temama i problemima koji bi opterećivali i demokratski zrelija društva, ponajmanje nesrećno crnogorsko. Ovako, u najmanju ruku počinje da liči na drugi ešalon Demokrata, koje mu za to vrijeme sistematski preuzimaju bezbjednosni, ali ne i samo taj sektor. 

Tezom o prihvatljivosti svih zastava, Spajić nije pokazao samo rijetko viđen opskurantizam, već i elementarni nedostatak političke mudrosti, koja podrazumijeva postavljanje jasne linije razdvajanja između civilizacijskih svjetova. 

Čitaj još:   DANILO Kalezić, Politički analitičar ocijenio: MILOJKO Spajić, samo formalno premijer CRNE GORE, odlučivaće ALEKSANDAR Vučić, kroz ANDRIJU Mandića... (foto)

Na koncu, postaje kristalno jasno – čak i onima koji su do juče imali nekakve iluzije – kome Spajić zapravo ideološki pripada. Ulazak Milana Kneževića u vladu tačka je na sve fantazmagorije i “drugačija sagledavanja” očiglednog.

autor: Danilo Kalezić

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more