IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZA NEVJEROVATI: DRITANOVA Vlada rekorder u dodjeli počasnih državljanstava, za dva mjeseca uručili čak…

Posljednji podaci koje je CGO dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacija, ukazuju da je ova Vlada od 31. avgusta do 8. novembra 2022. godine dodijelila novih 296 državljanstava, od čega 292 na prijedlog predsjednika Vlade, a četiri na prijedlog predsjednika Crne Gore.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog obima dodjele tzv. počasnih državljanstava od strane Vlade Dritana Abazovića u tehničkom mandatu, a posebno imajući u vidu da se, suprotno preporukama Evropske komisije (EK), najveći broj tih državljanstava veže za kontroverzni Program ekonomskog državljanstva, saopšteno je iz ove NVO.

Posljednji podaci koje je CGO dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacija, ukazuju da je ova Vlada od 31. avgusta do 8. novembra 2022. godine dodijelila novih 296 državljanstava, od čega 292 na prijedlog predsjednika Vlade, a četiri na prijedlog predsjednika Crne Gore.

Za pet državljanstava u rješenjima nije preciziran državni interes, dok je za ostalih 287 obrazloženo da su dodijeljena shodno Programu ekonomskog državljanstva. Najveći broj lica koja su u ovom periodu dobila državljanstvo porijeklom je iz Rusije (110), zatim Kine (67) i SAD (24), prenosi Antena M.

Sa ovim presjekom, broj dodijeljenih državljanstava po ovom diskrecionom osnovu porastao je na 1072. Od tog broja ,čak 682 državljanstva dato je u periodu od smjene vlasti, odnosno od 28. decembra 2020. do 8. novembra 2022. godine, pri čemu 363 u mandatu Vlade Dritana Abazovića, a od čega najveći broj od kad je toj Vladi izglasano nepovjerenje.

Čitaj još:   DANAS UŽIVAMO U SUNCU A VEĆ SUTRA… (foto)

Preciznije, 61 državljanstvo u punom mandatu Vlade DRITANA Abazovića, a 302 državljanstva, ili preko 80%, nakon19. avgusta 2022.godine i gubitka povjerenja u Skupštini Crne Gore, odnosno u tehničkom mandatu. CGO napominje danema podatke od 8. novembra do danas kad je riječ o ovom pitanju, a imajući u vidu ovu dinamiku za pretpostaviti je da je taj broj značajno veći.

CGO podsjeća da EK u svom posljednjem Izvještaju za Crnu Goru za 2022. godinu ponavlja ranije kritike na račun Programa eknomskog državljanstva, naglašavajući i da je Vlada Abazovića umjesto da uđe u fazu gašenja ovog programa smanjila finansijske kriterijume, odnosno bankarsku garanciju za 2.5 miliona EUR na 1 milion EUR, za prijem po osnovu ovog programa, ali i dodala neke druge privilegije već privilegovanim podnosiocima zahtjeva za ekonomsko državljanstvo…

“Ovaj program uspostavlja rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala i treba ga prekinuti,” kaže EK u generalnim preporukama. U dijelu, gdje se ovo pitanje detaljno elaborira poruka je decidnija:

“U svom četvrtom i petom izvještaju u okviru mehanizma suspenzije viza,EK je preporučila Crnoj Gori da što prije u potpunosti ukine šemu ekonomskog državljanstva.Crna Gora još uvijek nije realizovala ovaj zahtjev”.

Takođe, EK opominje: “Vizna politika Crne Gore nije u potpunosti usklađena sa politikom EUi Crna Gora još uvijek nije prekinula svoj Program ekonomskog državljanstva, uprkos prethodnim preporukama i obavezama,” iz čega je jasno daVlada svjesno dovodi u pitanje ukidanje bezviznog režima za građane i građanke Crne Gore i ignoriše ozbiljna upozorenja iz EK zarad određenih partikularnih interesa.

Čitaj još:   OČEKIVANA SUDBINA VELEIZDAJNIKA: URA u kolapsu, Abazoviću više ni Vučić ne može pomoći...

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more