IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKŠIĆ Uvodi krsnu slavu opštine: TAKVA ODLUKA JE SUPROTNA USTAVU…

Uspostavljanje gradske slave u Nikšiću, izdvajanje sredstava za spomenik Amfilohiju u Kolašinu, podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi za gradnju hrama Svete Petke u Danilovgradu, neki su od ispoljenih znakova naklonosti državnih i lokalnih uprava prema crkvi, kroz izdvajanje iz budžeta, odnosno novac poreskih obveznika u finišu 2022. godine.

U Nikšiću je lokalni parlament jednoglasno usvojio Nacrt o izmjenama i dopunama Statuta Opštine kojim je predviđeno da 12. maj – Dan Sv. Vasilija Ostroškog bude slava grada, uprkos podsjećanju iz nevladinog sektora da je ranije Ustavni sud proglasio neustavnom identičnu odluku uprave u Herceg Novom.

Za razliku od Nikšića, u Kolašinu je novi čelnik opštine, Demokrata Vladimir Martinović, amandmanima na budžet te opštine, o kojima se ne raspravlja, odredio 50.000 eura za spomenik Amfilohiju, „da bi mu se adekvatno odužili“. Sredstva za izgradnju nove crkve u Danilovgradu, u iznosu od 200.000 eura, opredijeljena su amandmanima DF-a na budžet Crne Gore u Skupštini prije dva dana. Dakle, nije riječ o obnovi, rekonstrukciji kulturnog dobra već finansiranju objekta jedne religijske zajednice u Crnoj Gori.

Ustavni sud već odlučivao

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je odbornike u Skupštini opštine Nikšić da odustanu od najavljenog utvrđivanja „slave grada“.

– Takva odluka je suprotna Ustavu, jer privileguje pripadnike jedne vjere u odnosu na sve druge građane – istakli su iz CDT- a.

Podsjetili su da se o takvoj inicijativi Ustavni sud već izjasnio još 2005. godine, kada je neustavnim proglasio sličan pokušaj u Herceg Novom.

U obrazloženju inicijative za institucionalizaciju slave Nikšića, koju je podnio klub odbornika Demokrate-Ne damo Nikšić-Demos navedeno je da su Nikšićani i do sada taj datum doživljavali kao praznik, a Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca zaštitnikom grada, tim prije što se već duže od dvije decenije 12. maja organizuju litije.

Čitaj još:   KAKO DA SE PONAŠATE AKO ŽIVITE SA ZARAŽENIM? SMJERNICE...

Predsjednik Opštine Marko Kovačević je kazao da sad slijedi javna rasprava, te da će na prvoj sljedećoj sjednici SO Nikšić biti formalizovana ova odluka, kao i da ga posebno raduje što su odbornici vlasti i opozicije bili jednoglasni.

– Sva neophodna papirologija je već završena i uskoro će početi rekonstrukcija Sabornog hrama Sv. Vasilija Ostroškog u našem gradu. Iz državnog budžeta je već u te svrhe opredijeljeno 200.000 eura, a ostatak od 400.000 eura obezbijediće Opština Nikšić u saradnji sa EPCG – kazao je on.

I nezavisna odbornica Tanja Knežević-Perišić kazala je da je saglasna da Dan Sv. Vasilija Ostroškog bude slava Nikšića, jer to je i svetac Crnogorske pravoslavne crkve. Podsjetila je i na istorijske činjenice, da su Sv. Vasilija Ostroškog branili Crnogorci i u „devet krvavih ostroških dana“, kao i kad su poslanici tzv. Podgoričke skupštine htjeli da spale njegove i mošti Sv. Petra Cetinjskog.

Martinović: Ispravljanje nepravde

U samoj završnici budžetske rasprave, predsjednik opštine Vladimir Martinović je predložio tri amandmana o kojima se po pravilu ne raspravlja i koji postaju dio odluke o budžetu. Trećim amandmanom će 50.000 eura biti usmjereno ka Mitropoliji crnogorsko-primorskoj za izgradnju spomen-obilježja pokojnom mitropolitu Amfilohiju.

– Mitropolit Amfilohije je istorijska ličnost koja je obilježila svoju epohu. Svaka zajednica ima obavezu da njeguje kolektivno pamćenje na znamenite ličnosti svoga kraja. Vlast koja je bila u Kolašinu nije proglasila ni dan žalosti kada je umro mitropolit Amfilohije tako da izdvajanjem sredstava za spomenik, donekle, ispravljamo tu nepravdu- kazao je Martinović.

Čitaj još:   Građanski NIKŠIĆ: Proslavićemo 13. jul i NEĆEMO USTUKNUTI PRED SVETOSAVSKIM PRIJETNJAMA...

Drugim stavom, člana 9 Zakona o spomen-obilježjima definisano je da se spomen-obilježje ne može podići prije isteka roka od 20 godina od smrti ličnosti kojoj je posvećen. Martinović je vjerovatno računao na mogućnost da, izuzetno, Vlada može da odobri gradnju uz odstupanje od tog pisanog pravila i dobrog običaja koji bi, ipak, posebno trebalo da se uzme u obzir kada se radi o ličnostima čiji politički i duhovni aspekt djelovanja ne nailazi na opšteprihvaćeno gledanje u društvu…

kompletan tekst na http://pobjeda.me

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more