IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO SU Crnogorski opštinski kvislinzi…

Tragičnije od tragičnog je što su lokalni opštinski funkcioneri iz Crne Gore svoja antidržavna i izdajnička dostignuća ponosno prezentovali učiteljici Zavetnici, koja predvodi opskurnu krajnje desničarsku i ulltranacionalističku stranku u Srbiji…

PODGORICA- BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 14: 01- 2023, 10: 24… KO SU Crnogorski opštinski kvislinzi…

Kvisling predstavlja termin koji se upotrebljava u svakodnevnom govoru, i u prenesenom značenju podrazumijeva nelojalnu saradnju, u bilo kakvom smislu, koja donosi štetu nanijetu sopstvenom narodu, ili sredini kojoj takva osoba pripada. Nastao je po imenu Vidkuna Kvislinga, norveškog političara i državnika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Vidkun Abraham Lauric Kvisling rođen je u mjestu Firesdal 18. jula 1887. godine. Završio je vojnu vazduhoplovnu školu, a vojnu karijeru započeo je sa 18 godina. Po povratku iz Moskve u Norvešku, đe je bio službenik u norveškoj ambasadi, počeo je da se bavi politikom podržavajući antikomuniste.

Bio je ministar odbrane svoje zemlje, a znanje koje je stekao na toj funkciji iskoristio je za urušavanje i uništavanje komunikacijskih linija vojske, čime je olakšao i omogućio proboj i okupaciju nacističke vojske 1940. Nakon ove dužnosti osniva stranku – Narodni savez, koju intenzivno podržavaju njemački nacisti.

Kvisling je težio da među norveški narod usadi nacističke principe, a sprovodio je i terorističke metode protiv onih koji su bili lojalni norveškom kralju-državi.

Ovaj termin upotrebljava se u svakodnevnom govoru, i u prenesenom značenju podrazumijeva nelojalnu saradnju, u bilo kakvom smislu, koja donosi štetu nanijetu sopstvenom narodu, ili sredini kojoj takva osoba pripada.

Kvisling se sprijateljio sa raznim nacističkim ideolozoima i prisustvovao njihovim sastancima, koji su organizovani van Norveške, podnoseći raport o stanju i učinjenom na tom projektu.

Čitaj još:   DJEVOJČICU NAZIVAJU KAMENJARKA A RODITELJE KRETENI: NEPRILIČNO SE UPARADILA ZA MALU MATURU (Foto)

Tako i mi imamo i političare i novovoformirane funkcionere nekih opština Crne Gore, koji hitaju na sastanke van zemlje da referišu i podnose izvještaj drugoj državi, šta su u kratkom roku postigli na projektu nipodaštavanja i degradiranja političkog i državnog okvira države u kojoj su na vlasti, njenih simbola i obilježja. I kakav im je dalji plan?

Onako servilno i ponizno, nedostojno ljudskog etosa, poređani kao prvačići u klupe sa ispruženim prstima, odgovaraju na pitanja učiteljice Zavetnice; kako su uradili domaće zadatke, da li su dovoljno dobro naučili da pišu ćirilicu, da li je trobojka (ali čija i kakva) dovoljno izdignuta da može da nesmetano leprša, da li je dovoljno dobro skrajnuta i zabačena državna crnogorska zastava, da li se namjenski troši „projektni budžet“, itd.

Tragičnije od tragičnog je to što su svoja antidržavna i izdajnička dostignuća sa ponosom prezentovali nikome drugom no učiteljici Zavetnici, koja predvodi opskurnu krajnje desničarsku i ulltranacionalističku stranku, koja je i prilično društveno-konzervativna. 

Kakava ideologija takav i vrijednosni karakter predsjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, koja nije slučajno tu postavljena, već uz podršku raznih obavještajno-bezbjednosnih struktura, s jasnim ciljem.

Ovakva kratka opservacija dotične individue isključivo je u kontekstu vrijednosnog govora njenih sagovornika, i to nije naš problem i ne dotiče nas.

Naš problem je bruka i sramota što su naši lokalni, svjetovni „velikodostojnici“ tako poltronski besjedili dotičnoj osobi, egzemplaru apsolutnog profesionalnog i političkog posrnuća.

Ono što raduje je činjenica da ona i njena stranka nikada, niđe i nikome nije ponudila, kamoli postigla, bilo koje rješenje za izazove sa kojima se srpski narod i država decenijama i stoljećima suočavaju, pa će tako i ovim našim udvoricama. 

Čitaj još:   SARAJEVO: Uhapšeni u mjenjačnici, pokušali promijeniti 580.000 švedskih kruna...

Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“. Učiteljica Zavetnica pohvalila je svoje đake i izrazila impresije i zablude. Svojim đacima rekla je da će brinuti o njihovom jedinstvu i zadala novi domaći zadatak na temu popisa u „oslobođenoj“ Crnoj Gori.

Vidkun Kvisling proglašen je krivim za veleizdaju 10. septembra i osuđen na smrt, a strijeljan u Oslu 24. oktobra 1945. godine.

(Autor je član KO GI 21. maj za Podgoricu, završio Vojnu akademiju kopnene vojske i Generalštabnu akademiju, obavljao rukovodne funkcije u vojsci i MUP CG)

IZVOR aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more