IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO SU Crnogorski opštinski kvislinzi…

Tragičnije od tragičnog je što su lokalni opštinski funkcioneri iz Crne Gore svoja antidržavna i izdajnička dostignuća ponosno prezentovali učiteljici Zavetnici, koja predvodi opskurnu krajnje desničarsku i ulltranacionalističku stranku u Srbiji…

PODGORICA- BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 14: 01- 2023, 10: 24… KO SU Crnogorski opštinski kvislinzi…

Kvisling predstavlja termin koji se upotrebljava u svakodnevnom govoru, i u prenesenom značenju podrazumijeva nelojalnu saradnju, u bilo kakvom smislu, koja donosi štetu nanijetu sopstvenom narodu, ili sredini kojoj takva osoba pripada. Nastao je po imenu Vidkuna Kvislinga, norveškog političara i državnika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Vidkun Abraham Lauric Kvisling rođen je u mjestu Firesdal 18. jula 1887. godine. Završio je vojnu vazduhoplovnu školu, a vojnu karijeru započeo je sa 18 godina. Po povratku iz Moskve u Norvešku, đe je bio službenik u norveškoj ambasadi, počeo je da se bavi politikom podržavajući antikomuniste.

Bio je ministar odbrane svoje zemlje, a znanje koje je stekao na toj funkciji iskoristio je za urušavanje i uništavanje komunikacijskih linija vojske, čime je olakšao i omogućio proboj i okupaciju nacističke vojske 1940. Nakon ove dužnosti osniva stranku – Narodni savez, koju intenzivno podržavaju njemački nacisti.

Kvisling je težio da među norveški narod usadi nacističke principe, a sprovodio je i terorističke metode protiv onih koji su bili lojalni norveškom kralju-državi.

Ovaj termin upotrebljava se u svakodnevnom govoru, i u prenesenom značenju podrazumijeva nelojalnu saradnju, u bilo kakvom smislu, koja donosi štetu nanijetu sopstvenom narodu, ili sredini kojoj takva osoba pripada.

Kvisling se sprijateljio sa raznim nacističkim ideolozoima i prisustvovao njihovim sastancima, koji su organizovani van Norveške, podnoseći raport o stanju i učinjenom na tom projektu.

Čitaj još:   ,,LAVOVI OD ČELIKA“: Crna Gora bolja od Sjeverne Makedonije, protiv Slovenije meč odluke... (foto, video)

Tako i mi imamo i političare i novovoformirane funkcionere nekih opština Crne Gore, koji hitaju na sastanke van zemlje da referišu i podnose izvještaj drugoj državi, šta su u kratkom roku postigli na projektu nipodaštavanja i degradiranja političkog i državnog okvira države u kojoj su na vlasti, njenih simbola i obilježja. I kakav im je dalji plan?

Onako servilno i ponizno, nedostojno ljudskog etosa, poređani kao prvačići u klupe sa ispruženim prstima, odgovaraju na pitanja učiteljice Zavetnice; kako su uradili domaće zadatke, da li su dovoljno dobro naučili da pišu ćirilicu, da li je trobojka (ali čija i kakva) dovoljno izdignuta da može da nesmetano leprša, da li je dovoljno dobro skrajnuta i zabačena državna crnogorska zastava, da li se namjenski troši „projektni budžet“, itd.

Tragičnije od tragičnog je to što su svoja antidržavna i izdajnička dostignuća sa ponosom prezentovali nikome drugom no učiteljici Zavetnici, koja predvodi opskurnu krajnje desničarsku i ulltranacionalističku stranku, koja je i prilično društveno-konzervativna. 

Kakava ideologija takav i vrijednosni karakter predsjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, koja nije slučajno tu postavljena, već uz podršku raznih obavještajno-bezbjednosnih struktura, s jasnim ciljem.

Ovakva kratka opservacija dotične individue isključivo je u kontekstu vrijednosnog govora njenih sagovornika, i to nije naš problem i ne dotiče nas.

Naš problem je bruka i sramota što su naši lokalni, svjetovni „velikodostojnici“ tako poltronski besjedili dotičnoj osobi, egzemplaru apsolutnog profesionalnog i političkog posrnuća.

Ono što raduje je činjenica da ona i njena stranka nikada, niđe i nikome nije ponudila, kamoli postigla, bilo koje rješenje za izazove sa kojima se srpski narod i država decenijama i stoljećima suočavaju, pa će tako i ovim našim udvoricama. 

Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“. Učiteljica Zavetnica pohvalila je svoje đake i izrazila impresije i zablude. Svojim đacima rekla je da će brinuti o njihovom jedinstvu i zadala novi domaći zadatak na temu popisa u „oslobođenoj“ Crnoj Gori.

Čitaj još:   KONAČNO Srbija ODOBRILA: DOLAZE DOKTORI iz BiH u NOVI PAZAR... (foto)

Vidkun Kvisling proglašen je krivim za veleizdaju 10. septembra i osuđen na smrt, a strijeljan u Oslu 24. oktobra 1945. godine.

(Autor je član KO GI 21. maj za Podgoricu, završio Vojnu akademiju kopnene vojske i Generalštabnu akademiju, obavljao rukovodne funkcije u vojsci i MUP CG)

IZVOR aktuelno.me

VUČIĆ i DAČIĆ: Dobar sluga i loš gospodar… (foto, video)

Utisak koji trenutno lider Aleksandar Vučić ostavlja u odnosu prema Read more

SARAJEVO: Predsjedništvo BiH donijelo odluku o slanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Tursku… (foto)

Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da sagleda mogućnost doniranja Read more

Dnevni horoskop za 9. februar 2023. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more