IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOŽE LI SE SCENARIJ IZ TURSKE DOGODITI SE I NAMA? (foto, video)

Dok iz minute u minut pristižu nove fotografije i snimci posljedica zemljotresa iz Turske bh. meteorolog Zoran Zadro podsjetio je na određene činjenice koje se odnose na seizmološki aktivna područja.

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 07: 02-2023, 00: 04… MOŽE LI SE SCENARIJ IZ TURSKE DOGODITI SE I NAMA? (foto, video)

ZEMLJE S VISOKIM RIZIKOM

Geološki, a u konačnici i seizmološki gledano od Irana, preko Turske, Grčke, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije pa sve Alpskog gorskog lanca postoji jedno ogromno granično područje između Afričke i Euroazijske tektonske ploče.

Upravo su ove zemlje s najvećim hazardima, tačnije rizicima da im se dogodi neki jači potresi.

Nažalost tu pripada i Turska, i ne samo Turska, nego i veliki dio naše regije, posebno šire područje Crne Gore, juga Dalmacije i većeg dijela Hercegovine, gdje se po seizmičkim kartama hazarda mogu očekivati jači potresi čak i do 7. stepena po Richteru.

POTRESI IMAJU SVOJE CIKLUSE

Potresi baš kao i klima imaju svoje cikluse, jer postoji razdoblje pojačane i razdoblje slabije seizmičke aktivnosti.

Nažalost ovaj potres u Turskoj i oni ne tako davni u našoj regiji lako mogu biti uvod da smo u nekom ciklusu pojačane seizmičke aktivnosti i da je ovaj potres u Turskoj može proizvesti svojevrsnu lančanu reakciju na nekim drugim područjima i državama sve do Alpa.

Čitaj još:   NAU- (Nacionalna Albanska Unija): ALEKSANDAR Vučić šovinističkim se izjavama grubo miješa u unutrašnje stvari CRNE GORE... (foto)

Tu se ponajprije misli na to da se u dogledno vrijeme dogodi još neki jači potres u zemljama našeg okruženja, ili ne daj Bože čak i kod nas.

POJAČANE SEIZMIČKE AKTIVNOSTI TOKOM 60- TIH I 70- TIH GODINA

Uzmimo primjer jednog ciklusa pojačane seizmičke aktivnosti u našoj regiji tokom 1960 ih i 1970 ih godina.

– 1962. godine razoran potres pogađa Dalmaciju donose velike štete, samo godinu iza razoran potres 1963. godine pogađa Makedoniju donoseći velike štete i odnoseći na stotine ljudskih života.

– 1969. godine razoran potres pogađa Banjaluku, gdje je također bilo ogromnih šteta i ljudskih žrtava. Dakle u jednome desetljeću tri razorna potresa pogađaju našu regiju.

Taj ciklus će završiti razornim i do sada najjačim potresom iz 1979. godine koji je pogodio Crnogorsko primorje od 7. stepeni po Richteru ubivši preko stotinu ljudi.

BONUS VIDEO: Apokaliptične scene iz Turske i Sirije nakon razornih zemljotresa: Preko dvije hiljade poginulih

POTRESI SU NEŠTO ŠTO SE NE MOŽE PREDVIDJETI GDJE I KADA ĆE SE DOGODITI? KOLIKO ĆE BITI JAK I KOLIKO ĆE TRAJATI?

Nauka i tehnologija na to još nemaju adekvatan odgovor, ali se može procijeniti neki faktor rizika za jače potrese u određenim područjima.

Čitaj još:   AFERA „TUNEL“: Boris Savić ćuti na pitanja da li je u depou Višeg suda ipak čuvana i droga... (foto, video)

Na nama je da živimo s time, baš kao što živimo i sa ostalim silama prirode koje nas okružuju– stoji u objavi Zadre.

BONUS VIDEO: Snimci dronom pokazuju razmjere uništenja nakon zemljotresa

izvor Hayat.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more