IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA- Još nema datuma sjednice parlamenta o ANDREJU Miloviću: Na stolu više opcija o nasljedniku ministra pravde… (foto, video)

Još nije objavljen datum kada će se pred crnogorskim poslanicima naći inicijativa premijera Milojka Spajića za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

Spajić je prije dva dana od Skupštine zatražio da u hitnoj proceduri smijeni Milovića, ali se Kolegijum predsjednika Skupštine još nije izjasnio o tom zahtjevu i mogućnosti da se o njemu, možda, odlučuje na prvoj narednoj sjednici zakazanoj za 19. jun.

Opcije

Crnogorski parlament ima mogućnost da tu tačku uvrsti u srijedu, u okviru osme sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja na čijem dnevnom redu je izjašnjenje o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu, koje je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio na ponovno odlučivanje.

Druga opcija je da se poslanici o sudbini ministra pravde izjasne na šestoj sjednici proljećnjeg zasijedanja u okviru posljednje tačke „Izbori, imenovanja i razrješenja“. Međutim, još nije zakazano ni to zasijedanje.

Netrpeljivost na relaciji premijer-ministar zaoštravala se od prije tri i po mjeseca kada je Milović isključen iz Spajićevog Pokreta ,,Evropa sad“, koji je problematizovao njegove pojedine javne istupe i odbijanje da Turskoj izruči njenog državljanina Binalija Čamgoza, optuženog u toj zemlji za više teških krivičnih djela.

Tada je naznačeno da će se o ostanku Milovića u ministarskoj fotelji razmišljati nakon eventualnog dobijanja pozitivnog IBAR-a.

Sukob je eskalirao nakon Milovićevog opoziva kao predstavnika predlagača takozvanih IBAR zakona u Skupštini, jer se, kako su rekli iz Spajićevog kabineta, „oglušio o uputstvo koje je predviđalo da se amandmani ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade“.

Čitaj još:   ANDREJ Milović: Nisam dao ostavku Vladi, logično je da ne može da prihvati nešto što ne postoji... (foto)

Umjesto njega, Vlada je delegirala potpredsjednika Moma Koprivicu da pred poslanicima brani zakone na čijoj pripremi je najviše radio Milovićev resor.

Svođenje računa

Prvog radnog dana poslije završetka skupštinskog zasijedanja i usvajanja seta akata koji su ključni za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, Milović je na vanrednoj konferenciji za medije pozvao Spajića da “svedu račune“ i podnese inicijativu za njegovu smjenu.

Tvrdio je da mu se nakon “mučkog i protivstatutarnog“ isključenja iz PES-a premijer Spajić javio kao da ništa nije bilo, te da je nakon usvajanja IBAR zakona došlo vrijeme i da se on njemu javi.

“Premijer Spajić i ja treba da svedemo političke i institucionalne račune prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on sam, ne povuče sve ka ponoru. Kako PES, koji je već počeo da vuče prema ponoru, tako i Vladu i cijelu Crnu Goru. Stisnite petlju i u najkraćem roku, saglasno ustavnim ovlašćenjima, uputite prijedlog Skupštini Crne Gore da me razriješi sa dužnosti ministra pravde“, poručio je Milović.

Spajić, sa druge strane, tvrdi da je Milović predložio svoju smjenu nakon što mu je premijer “zahvalio na saradnji“, nazvavši njegov javni istup “predstavom za javnost“.

Dan kasnije predsjednik Vlade je Skupštini Crne Gore uputio prijedlog za razrješenje Milovića, poručujući, pored ostalog, da nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima.

Prema informacijama Pobjede, bilo je pokušaja ljudi iz Spajićevog okruženja da krenu u proces ,,mirenja“ premijera i ministra Milovića koji je, kako su rekli naši izvori, bio spreman da “zažmuri na Spajićeve faulove radi višeg interesa“. Do dogovora, ipak, nije došlo. Sa druge strane, Milović jedino traži da mu se dozvoli da govori na sjednici parlamenta na kojoj se bude raspravljalo o njegovoj smjeni.

Čitaj još:   ANDREJ Milović: MILOJKO Spajić na sve načine pokušava da spriječi Do Kvonovo izručenje Americi... (foto)

BONUS VIDEO: Vanredna Press konferencija – Andrej Milović Ministar pravde

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more