IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE! (foto, video)

Podizanjem zastave na Humu počelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 01: 03-2023, 09: 14… SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE! (foto, video)

Obilježavanje 1. marta– Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne, javlja Anadolija.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 26. novembar 2021. godine

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Svima onima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu, želimo sretan Dan nezavisnosti- pridružuje se Uredništvo i članovi regionalnog portal iBalkan.net…

BONUS VIDEO: Podizanje zastave na Humu povodom Dana nezavisnosti BiH

izvor iBalkan.net

Dnevni horoskop za 26. mart 2023. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

DRAGINJA Vuksanović- Stanković: PODNIJELA OSTAVKU i na funkciju poslanice u Skupštini Crne Gore… (foto)

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnijela je ostavku na tu funkciju. PODGORICA: Read more

“Čuj i luk naplaćuju 1 KM”? Gosti ogorčeni jer ĆEVAPI koštaju 10 KM… (foto)

Na društvenim mrežama objavljen je račun iz jednog cazinskog restorana Read more