IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS U SARAJEVU: Sreća spasila građane od tragedije, urušio se dio zgrade električne centrale na Marijinom Dvoru… (foto, video)

Ostaci zgrade električne centrale, godinama su okupljalište beskućnika i imigranata koji skoro svaku noć pale vatru unutar objekta i već smo nekoliko puta imali požare unutar istog. Unutrašnjost je obrasla šibljem, korovom i travom te kao takva predstavlja nedopustivo ruglo grada Sarajeva…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 06: 03-2023, 16: 14… UŽAS U SARAJEVU: Sreća spasila građane od tragedije, urušio se dio zgrade električne centrale na Marijinom Dvoru… (foto, video)

Jučer je u centru Sarajeva izbjegnuta tragedija kada se urušio dio zgrade električne centrale Hiseta.

Uzimajući u obzir da se zgrada nalazi odmah uz glavnu saobraćajnicu, tramvajske šine i pješački prolaz te da je decenijama zapuštena i u ruševnom stanju, prava je sreća da niko nije stradao prilikom jučerašnjeg obrušavanja.

Zgrada elektične centrale teško je oštećena usljed ratnih dejstava, kada se, između ostalog, krov zgrade potpuno srušio, a sam objekat devastirao. Utjecajem prirodnih faktora i surovosti činjenice da kao takva stoji napuštena već 30 godina, struktura zgrade je nepovratno uništena.

Nakon jučerašnjeg obrušavanja dijela zgrade i cjelodnevnog polemiziranja vlasti, kontaktirali smo vlasnike nekretnine sa upitom o njihovom stavu vezanom za jučerašnji nemili događaj.

Iz kompanije “The Place”, rečeno nam je da su oni postali vlasnici objekta još 2015. godine kada je objekat već bio potpuno devastiran i teško oštećen usljed ratnih dejstava početkom devedestih godina, a naknadno usljed prirodnih faktora dodatno je nepovratno uništen.

– Iste godine kada smo postali vlasnici, Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (Sl. Glasnik BiH 44/15), zgrada električne centrale proglašena je nacionalnim spomenikom i kao takva stavljena je u nadležnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na zaštitu i očuvanje.

Predmetnom odlukom i izmjenom iste (Sl. Glasnik BiH 52/20), propisano je da je Vlada Federacije BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovog nacionalnog spomenika, a vlasniku nekretnine je naloženo da se o istoj brine pažnjom dobrog domaćina – istakli su iz The Placea i dodali:

– S tim u vezi, nadležno je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH i mi smo se odmah jutros obratili istom kao i nadležnoj federalnoj inspekciji sa zahtjevom za odobrenje hitnog uklanjanja objekta uzimajući u obzir ogroman rizik, koji u ovom momentu ova građevina predstavlja, prvenstveno za stanovnike koji svakodnevno prolaze ovom izuzetno frekventnom dionicom, što automobilima što kao pješaci. Sama činjenica da se objekat i pješački prolaz nalaze na samo 50 cm od glavne saobraćajnice i tramvajskih šina, govori o kako visokom riziku se ovdje radi.

Čitaj još:   UŽAS U SARAJEVU: Bačena eksplozivna naprava na supermarket… (foto)

Dodaju da su, kao savjesni vlasnici, u prethodnim godinama pokušavali spasiti strukturu objekta od daljih propadanja.

– U tim nastojanjima smo dio Centrale koji je do glavne saobraćajnice dodatno ojačali postavljanjem skele sa primarnim ciljem zaštite prolaznika, učesnika u saobraćaju u ulici Hiseta kao i same građevine. Također smo, u međuvremenu, izvršili detaljno geodetsko, arhitektonsko i lasersko snimanje građevine te prikupili značajnu arhivsku građu. Urađeno je i detaljno dronsko snimanje zatečene zidne strukture, a sve i cilju adekvatnog tretmana memorije mjesta – navode vlasnici.

Napominju da su već upozoravali na moguće urušavanje zgrade te da su u prethodnom mjesecu samoinicijativno naručili elaborat o statičko – konstruktivnoj stabilnosti ovog objekta. U elaboratu je nedvojbeno konstatovano da se radi o “nestabilnoj zidnoj strukturi” te da je neophodno izvršiti rušenje/uklanjanje postojeće zidne strukture do kote postojećeg terena te da postavljanje bilo kakvih zaštitnih skela nije rješenje u postizanju stabilnosti visokih slobodnih konzolnih zidova.

– Ostaci zgrade električne centrale, godinama su okupljalište beskućnika i imigranata koji skoro svaku noć pale vatru unutar objekta i već smo nekoliko puta imali požare unutar istog. Unutrašnjost je obrasla šibljem, korovom i travom te kao takva predstavlja nedopustivo ruglo grada Sarajeva. Dajemo izuzetno ružnu sliku samog centra grada svakom turisti i svakom stranom investitoru koji nam dođe u posjetu – dodaju.

Iz The Placea naglašavaju kako su izuzetno ponosni na završeno renoviranje Upravne zgrade koja se nalazi tik uz ostatke objekta električne centrale i koja čini jednu jedinstvenu graditeljsku cjelinu.

Autor: The Place

– Renoviranjem i revitalizacijom zadržali smo namjenu i gabarite same zgrade te smo prilikom odabira materijala vodili računa o mjerama zaštite koje su propisane odlukom o zaštiti nacionalnih spomenika. Mnogo truda, rada, upornosti i strpljenja bilo je potrebno da bi zgrada “The Place” poprimila današnji izgled.

Dokazali smo da smo investitori koji baštine tradiciju grada i itekako smo spremni nastaviti naš započeti trud kada nam statički i građevinski uvjeti na građrevini to dozvoljavaju. To nažalost nije slučaj sa zgradom Centrale- istakli su.

Čitaj još:   KOMARCI PRIJETE NOVIM VIRUSIMA ZARAZAMA: Evo na šta nas upozoravaju ljekari. "OVO MORATE DA ZNATE..."

Dodaju da su jučer, nakon što je došlo do urušavanja, svjedočili hitnom djelovanju općinski službi na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem, Civilnom zaštitom i policijom Kantona Sarajevo. Iako je bila nedelja, imali su, kažu, kontakte i sa Farukom Kapidžićem koji im je dao smjernice za dalje aktivnosti kao i sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, na čemu im se zahvaljuju.

– Apelujemo na nadležne institucije, koje su uključene u ove procese, da politička neslaganja ostave po strani, da shvate ozbiljnost rizika svakog daljeg obrušavanja za stanovnike, imovinu i vozila te da nam svojim djelovanjem odmah omoguće da uklonimo ruševinu, a mi smo spremni sami finansirati rušenje objekta i na taj način zaštititi građane i imovinu, iako to prevazilazi naše zakonske obaveze.

U slučaju negativnog odgovora ili usložnjavanja postupka za izdavanje dozvole/naloga za rušenje, mi kao vlasnici molimo da se imenuje organ koji preuzima odgovornost za svaki ugroženi život zbog urušavanja predmetnog objekta – zaključuju vlasnici objekta.

BONUS VIDEO: Urušavanje zgrade na Marijinom Dvoru u Sarajevu

izvor Faktor.ba

UŽAS U SARAJEVU: Žena počinila samoubistvo skokom sa zgrade… (foto)

Samoubistvo se dogodilo u ulici Marka Marulića... SARAJEVO: BiH, Crna Read more

UŽAS U SARAJEVU: Nepoznata lica noževima napali trudnicu… (foto)

Mlada žena preživjela je strašan stres, izjavila je Sarajka koja Read more

UŽAS U SARAJEVU: Bačena eksplozivna naprava na supermarket… (foto)

Bomba bačena na prodavnicu u sarajevskom naselju Nova Otoka... SARAJEVO: Read more