IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Pobijediću sve protivkandidate, one koji baštine anticrnogorske i antievropske ideje… (foto, video)

Kandidat DPS- a za predsjednika Crne Gore Milo Đukanović poručio je na tribini u Herceg Novom da će pobijediti sve proztivkandidate koji baštine anticrnogorske i antievropske ideje…

HERCEG NOVI: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 08: 03-2023, 16: 14… MILO Đukanović: Pobijediću sve protivkandidate, oni koji baštine anticrnogorske i antievropske ideje… (foto, video)

U, Herceg Novom održana tribina Mila Đukanovića, predsjednika Demokratske partije socijalista i kandidata te partije na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za 19. mart.

“Legitimišem sa sačuvanim mirom u Crnoj Gori na početku devedesetih godina, uspostavljenom ekonomskom samoodrživošću Crne Gore 1994. godine, kada smo kazali ne želimo da nas niko dotira, to ugrožava naše nacionalno dostojanstvo, ne želimo da neko od nas očekuje da zbog toga slijedimo njegove nacionalne interese jer mi imamo svoje nacionalne interese”, kazao je Đukanović.

Istakao je da je DPS sačuvao Crnu Goru od bombardovanja 1999. godine.

“Legitimišem se potpisanim Beogradskim sporazumom sa Srbijom 2001. godine kada je trebalo oboriti tenzije i pripremiti Crnu Goru za održavanje referenduma. Legitimišem se demokratskim referendumom, ispunjenim očekivanjima od strane Evrope u pogledu najviših demokratskih standarda za organizaciju te demokratske procedure. Legitimišem se dakle okolnošću da je to po prvi put u istoriji Balkana da se napravi jedna država bez prolivanja krvi”, ukazao je Đukanović.

Poručio je da su kormilo Crne Gore okrenuli od istoka prema zapadu i da smo postali članica NATO-a.

“Ako neko misli da je to bilo lako, vjerovatno se ovih dana zapitao a kako to dvije mnogo moćnije, veće i razvijenije države poput Švedske i Finske koje su iskazale želju budu dio NATO, još uvijek nijesu prošle tu proceduru, još uvijek nijesu dobile saglasnost svih članica NATO- a da one postanu članice, a Crna Gora je dobila”, istakao je Đukanović.

Komentarisao je i izjavu protivkandidata Jakova Milatovića koji kaže da Đukanović šeta Crnom Gorom punih džepova i praznih obećanja.

“U Staroj Crnoj Gori, čiji sam potomak je bila jedna da kažem narodna pošalica za nekog ko ostane neuspješan čitavi život. Pa kažu “šuto poša’ – šuto doša’.

Neko može otići i na visoke škole, može i na tim školama biti uspješan, ali to nije pitanje škole, već pitanje lijepoga kućnoga vaspitanja. Ako neko ko me nikad u životu nije sreo, danas sebi daje za pravo da govori o punim ili praznim džepovima – to može samo nevaspitan čovjek”, rekao je Đukanović.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi... (foto)

Potom osvrnuo i na svoje preostale protivkandidate.

„Dakle, oni su bili na drugoj strani. Oni se danas kandiduju da budu predsjednici države, ne govorim naravno o svima, ne govorim naravno o kandidatkinji SDP- a, ne govorim ni o nekim potpuno novim i mladim ljudima, govorim o lideru Demokratskog fronta i govorim o onima koji ponosno ističu svoje SNP-ovsko porijeklo, a znamo da je SNP bila politička artikulacija svih anticrnogorskih i antievropskih ideja”, kazao je Đukanović.

Istakao je da se Crna Gora emancipuje, da se homogenizuje, da prevazilazi neke istorijske podjele, jer, kako ističe, to nam je potrebno da bismo bili uspješniji.

“Dobro je da Crna Gora i tu svoju novu demokratsku kulturu pokazuje time da danas i oni koji su bili protiv Crne Gore se kandiduju da postanu predsjednici Crne Gore. Dobro je sve to, jer sam ubijeđen da građani Crne Gore neće promašiti i da neće dati svoje povjerenje onima koji su bili protiv obnove ove države…

Ali naravno ne smiju se zanositi time da mi nijesmo već dovoljno dobro zreli da jako dobro možemo da razaznamo šta je patriotizam a šta je sluganstvo tuđim interesima, šta je odgovorna politika, a šta je jedan najprostiji mogući populizam i manipulacija”, rekao je aktuelni predsjednik.

On je ocijenio da su ovo izbori na kojima treba da odaberemo hoćemo li nastaviti da gradimo Crnu Goru kao ozbiljnu i uređenu evropsku državu i nastaviti onim putem kojim smo se kretali do 30. avgusta 2020. godine, ili ćemo, kako je istakao, produžiti ovim stranputicama kojima se Crna Gora kreće, zahvaljujući neznavenoj i neodgovornoj vlasti tokom posljednje dvije i po godine.

U nastavku izlaganja ponovio je i ukazao koja su to tri važna prioriteta koja treba da uradimo za Crnu Goru u narednom periodu.

Čitaj još:   VRIJEME KOD NAS: Jutros oblačno, tokom dana više sunca, šta se očekuje sutra i tokom vikenda... (foto)

“Prvo, moramo nepokolebljivo nastaviti da gradimo Crnu Goru kao građansku državu. Kao drugi važan prioritet – vraćanje politici dinamičnog ekonomskog razvoja Crne Gore”, naveo je on.

I kao treći prioritet u narednom periodu Đukanović navodi taj da u sljedećih pet godina njegovog mandata Crna Gora postaje članica Evropske unije.

Đukanović je još jednom potvrdio da nema nikakvu dilemu da će 19. marta ove godine na predsjedničkim izborima pobijediti sve svoje protivkandidate.

“Zato što nam odmah nakon toga trebaju parlamentarni izbori na kojim će ova zemlja dobiti odgovornog domaćina kuće, na kojim će ova zemlja dobiti kompetentnu i nacionalno odgovornu vladu…

Tek tada možemo kazati da smo završili posao, tada vraćamo Crnu Goru u stanje političke normalnosti, jer ovo što živimo u zadnje dvije i po godine ipak nije normalno.

Odgovorna i kompetentna vlada nam treba da bismo završili ovaj posao koji sam naznačio pominjući vam ova tri priroteta”, istakao je on.

BONUS VIDEO: MILO Đukanović: Zaboravimo na razlike, ovo je odsudna šansa Crne Gore da postane uređena evropska država

Izvor: RTCG

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more