IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

GLE ČUDA: ”JAKOV Milatović je politički kreiran u laboratoriji SPC- a i obavještajnih službi Srbije i Rusije”… (foto, video)

Možda pomalo i neočekivano na „megdan“ aktuelnom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora izaći će Jakov Milatović, kandidat pokreta Evropa sad…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 21: 03-2023, 00: 14… GLE ČUDA: ”JAKOV Milatović je politički kreiran u laboratoriji SPC- a i obavještajnih službi Srbije i Rusije”… (foto, video)

I dok su mnogi mediji, analitičari i političari iz susjednih zemalja bili uvjereni kako će u drugi krug izbora proći lider prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, desilo se da je pažnju i emociju „desnog biračkog spektra“ osvojio relativno mladi i obrazovani Milatović, piše Al Jazeera.

Ugodan oku, kako ga opisuju, elokventan, obrazovan i šarmantan Milatović je prototip nove vrste političara. Sagovornici Al Jazeere već neko vrijeme insistiraju da se o njemu uvijek govori uz ogradu „samo naizgled“ jer je Jakov Milatović, kada se pažljivije izuči njegova politička biografija, “prema svemu sudeći, kandidat desnice, i to ne umjerene, nego one malo oštrije”.

Kako za Al Jazeeru kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crna Gora, iza tog „umiljatog i proevropskog lica” krije se čovjek koji je bio dio Krivokapićeve ‘apostolske’ vlade i osoba koja ima podršku Srpske pravoslavne crkve.

Grupisanje oko Milatovića

Osim toga, to je političar koji je već u izbornoj noći, kada je bilo jasno da prolazi u drugi krug predsjedničkih izbora, dobio otvorenu podršku Andrije Mandića i Alekse Bečića.

„Pobjede našeg kolege (Jakova) Milatovića u drugom krugu nema bez podrške DF-a”, rekao je Mandić i u ime Demokratskog fronta pozvao građane na punu podršku Milatoviću.

Jedan od lidera DF-a je poručio da se nada da će građani vrednovati to što će “DF Milatoviću omogućiti da bude predsjednik Crne Gore”.

Demokratska Crna Gora će u drugom krugu predsjedničkih izbora podržati kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, poručio je predsjednik partije Aleksa Bečić.

Bečić je pozvao sve birače koji su mu ukazali povjerenje u prvom krugu, članove i simpatizere Demokrata, kao i sve građane Crne Gore, da podrže Milatovića.

“I omoguće konačnu pobjedu nad Milom Đukanovićem i njegovom politikom prošlosti kojoj je definitivno isteklo vrijeme”, dodao je Bečić.

Odmah zatim došla je i podrška Dritana Abazovića čime je postalo nedvosmisleno jasno da je Milatović osoba koja oko sebe okuplja pripadnike jednog posebnog političkog miljea u Crnoj Gori.

Abazović je čestitao svim učesnicima izbornog procesa na političkoj korektnosti i prilično konstruktivnom pristupu proteklih dana, “sa posebnim naglaskom na Jakova Milatovića, kome ide iskrena i nedvosmilena podrška za glatku pobjedu u drugom krugu“.

“Bez tenzija, sa pomiriteljskom retorikom, u kratkoj i relaksiranoj kampanji (istina sa jednim incidentom), Crna Gora je pokazala svoje evropsko lice. Građani su bez straha glasali za svoje favorite i nedvosmisleno rekli da žele novog predsjednika države“, kazao je Abazović.

Svoje komentare dali su i građani, naročito na medijske izvještaje o Miletićevom uspjehu, pa smo mogli pročitati i sljedeće: “Sve sa trobojkama diljem Crne Gore. Ode Montenegro zauvjek” ili “Realno politička bomba u Crnoj Gori. Novi, mladi ljudi, našoj (srpskoj) javnosti malo poznati, ujedinjeni u pokret ‘Evropa sad’, iako udarani ispod pojasa i od Milovih i od Mandićevih (Milatović iznuđeni kandidat), brišu sve pred sobom. Srećno u drugom krugu!”…

Čitaj još:   Proglašena najbolja zemlja na planeti za putovanja...

‘Fenomen Jakov Milatović’

Uoči samih izbora, pojedini crnogorski politički analitičari i novinari, s dugogodišnjim stažom, upozoravali su na „opasnost i fenomen Jakova Milatovića“ koji, suštinski, dolazi s istim bekgraundom kao i otvoreno nacionalistički i prosrpski orijentisani Andrija Mandić. Novinar Darko Šuković nije imao dvojbi da se Jakov Milatović nastoji predstaviti kao „prozapadno i proevropski orijentisan građanski političar“.

„To su puke riječi, to je podvala dijelu suverenističkog biračkog tijela, a u suštini oni su sprovodili politiku koju smo tri i po godine imali priliku da vidimo, dakle sve najgore – kleronacionalizam, razaranje institucija Crne Gore, razaranje crnogorske ekonomije kako bi ona postala najlakši plijen Aleksandra Vučića“, rekao je Šuković.

I politički analitičar Ljubomir Filipović „predvidio“ je odličan rezultat Milatovića na desnom biračkom spektru, izražavajući zabrinutost da bi se u slučaju njegove pobjede u drugom krugu izbora Crna Gora nastavila kretati spiralom koja se udaljava od Evrope i postaje još bliža uticajima Beograda i Moskve.

„Tu dolazimo do interesantnog momenta da, ukoliko Milatović bude kvalifikovan za drugi krug, postoji velika šansa da Đukanović ne bude više predsjednik Crne Gore. Šta to dalje znači za Crnu Goru? To znači nastavak onoga što je početo 2020, ako Đukanović ne bude na poziciji, potpadanje pod jači uticaj Beograda“, rekao je Filipović.

Milo Đukanović osvojio je pojedinačno najviše glasova i ostvario najbolji uspjeh na izborima, ali sada se postavlja pitanje može li izvojevati pobjedu protiv kandidata koji ima široku podršku prosrpskih političkih struktura u Crnoj Gori.

Izgled koji vara

Izgled, narativ, obrazovanje, sve su to stvari koje stvaraju varku kada je riječ o Jakovu Milatoviću, kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crna Gora. Ističe da o Milatovićevom političkom profilu najviše treba da govori činjenica da je bio član Krivokapićeve „apostolske“ vlade, a sada, možda i još i više, činjenica da otvoreno dobija podršku od prosrpskih političkih struktura u Crnoj Gori.

A zašto je to tako, Kalezić ima jednostavan odgovor:

„Kada se radi o kandidatu Milatoviću, radi se isključivo o rezervnom kandidatu Aleksandra Vučića, dakle čovjeku koji je politički kreiran u laboratoriji Srpske pravoslavne crkve i obavještajnih službi Rusije i Srbije i koji je kao takav zamka za crnogorske birače koji treba da povjeruju da mladost i zapadnoevropsko obrazovanje garantuju progresivnost.

U ovom slučaju je upravo suprotno, jer čovjek u sebi na neki način utjelotvoruje konzervativnu ultra desnu ideologiju koja je zamaskirana jednim jeftinim populizmom“, kaže Kalezić.

Još jedna stvar, dodaje Kalezić, jasno ilustruje o kakvom je kandidatu riječ i kakve političke ideje zapravo promovira i šta će biti njegova politička agenda.

Čitaj još:   Tkojizi postojbnici Crne Gore će na predśedničkim izborima 19. marača glasovati za- (neo)četnike, klerofašiste, grobolupežine i mahmudovce– odnosno za: VOJVODU, ŠIBICARA i LJISICU?!? (foto)

„Reakcije nakon prolaska u drugi krug su najbolja potvrda tome. Reakcije iz Srbije i DF-a i oduševljenje koje vlada u velikosrpskom biračkom tijelu ponajbolje pokazuje da je Milatović takav kandidat; dakle suprotan od progresivnog i naoprednog“, kaže Kalezić.

Sraz između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića biće borba za suštinu Crne Gore, odnosno biraće se između kandidata s dijametralno suprotnim političkim, ideološkim i svim drugim vrijednostima.

Ako Milatović već ima otvorenu podršku prosrpskih krugova u Crnoj Gori, SPC-a i države Srbije, kako kažu sagovornici Al Jazeere, postavlja se pitanje s kakvom političkom snagom trenutni crnogorski predsjednik ulazi u drugi krug izbora.

I Milo Đukanović će morati osigurati glasove na širokom i raznolikom političkom polju, pojašnjava Kalezić.

Sraz Đukanovića i Milatovića u drugom krugu

„Realno je pretpostaviti da Đukanović može očekivati podršku manjinskih naroda, dijaspore, građanski orijentisanih ljudi, koji nisu glasali u prvom krugu. Ako se to doda na ovaj rezultat od 120 hiljada glasova, odnosno od 35 posto, to je više nego respektabilan rezultat.

I za gospodina Milatovića će pored tradicionalnih prosrpskih birača i onih koji su ga podržali stati kompletna infrastruktura u Cnroj Gori, dakle SPC, Crkva Srbije, obavještajne službe i mediji“, zaključuje Milatović.

Državna izborna komisija (DIK) utvrdila je na sjednici u ponedjeljak naveče privremene rezultate u nedjelju održanog prvog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Prema privremenim rezultatima DIK-a, na 100 posto obrađenih glasova, aktuelni predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je 35,37 posto glasova (ili 119.673 glasa), zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović 28,92 (97.858), a jedan od prvaka Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić 19,32 posto (65.386).

U drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održan 2. aprila, plasirali su se Đukanović i Milatović.

BONUS VIDEO: Ko je grupa Wagner? | AJB Start

izvor: Al Jazeera Balkans

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more