IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović, pokušava da spriječi dolazak dijaspore na glasanje 2. aprila!!! (foto)

U dopisu se crnogorske diplomate u ambasadama i konzulatima upozoravaju da će biti ,,kažnjivo svako organizovanje i pomaganje dijaspori da dođe da glasa“ na predsjedničkim izborima 2. aprila?!

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 28: 03-2023, 17: 14… DRITAN Abazović, pokušava da spriječi dolazak dijaspore na glasanje 2. aprila!!! (foto)

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u petak, 24. marta, dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore kojim se naše osoblje u ambasadama i konzulatima upozorava, pod ,,prijetnjom sankcija“, da se ,,ne uključuju u političku kampanju“ i ne izlaze u susret eventualnim zahtjevima pripadnika crnogorske dijaspore oko pomoći pri dolasku u Crnu Goru pred drugi krug predsjedničkih izbora 2. aprila, saznaje Pobjeda. 

Informaciju o postupanju Ministarstva vanjskih poslova juče je prvi objavio portal Standard, a Pobjedi je potvrđeno iz više crnogorskih diplomatskih predstavništava da su, nakon pismene depeše iz Podgorice, mnogi naši diplomatski predstavnici izrazili čuđenje zbog sadržaja ,,uputstva“.

PONIŽAVANJE DRŽAVE

Skandalozni dopis Ministarstva, kojim koordinira odlazeći premijer Dritan Abazović, nije jednoobrazno sačinjen, već sadržaj dopisa, koji je poslat na dvadesetak adresa, varira u pojedinim rečenicama, valjda u namjeri da se, u slučaju objelodanjivanja komunikacije, nadležna osoba u diplomatsko-konzularnom predstavništvu pozove na odgovornost.

U dopisu se crnogorske diplomate u ambasadama i konzulatima upozoravaju da će biti ,,kažnjivo svako organizovanje i pomaganje dijaspori da dođe da glasa“ na predsjedničkim izborima 2. aprila!

Sličan dopis do sada nije zabilježen u istoriji crnogorske diplomatije od obnavljanja nezavisnosti 2006. godine i očito je motivisan namjerom da se, pred drugi krug predsjedničkih izbora, osujete crnogorski građani koji imaju pravo glasa da se izjasne, što se direktno kosi i sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o vanjskim poslovima.

DRITANOV ZADATAK

I to je svojevrsni dokaz da se odlazeći premijer Abazović, kao lider Ure, svojski potrudio da predsjednički kandidat Jakov Milatović dobije prednost pred drugi krug izbora, čak po cijenu kršenja Ustava i zakona.

Dopis je juče komentarisao i bivši slovenački ministar odbrane Roman Jakič, navodeći na Tviteru da je taj akt žalostan i sramotan.

– Baš je žalosno i sramotno da se Vlada i njeno Ministarstvo vanjskih poslova boje vlastitih građana i građanki, njihovog prava da glasaju na izborima – istakao je Jakič.

UDRUŽENI PODUHVAT

Da je dopis, koji su očito osmislili i u djelo sproveli koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i njegov savjetnik Đorđe Radulović, planirana kampanja pomoći predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću, dokazuje i nedavni istup vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arbena Jakupija.

U izjavi za medije 22. marta Jakupi je konstatovao da je Đukanovićev poziv dijaspori da glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori ,,očigledna politička zloupotreba“ i konstatovao da se ,,iseljenici u velikom broju neće odazvati tom pozivu“.

Čitaj još:   DRITAN Abazović dodijelio više počasnih državljanstava nego sve vlade od 2008...

A sa tribine u Rožajama, u neđelju, predsjednički kandidat Jakov Milatović se ,,zabrinuo“ da bi glasovi dijaspore mogli biti upućeni njegovom protivkandidatu Đukanoviću.

– Danas našu dijasporu pozivaju da dođu na glasanje. Sad su ih se sjetili, iako sve ove godine dijaspora pomaže Crnu Goru i opštine iz kojih ih je nevolja otjerala. Zato i nije pošteno da ih sada koriste kao oruđe za izborni inženjering– rekao je Milatović.

I znao je Milatović što govori: jer je dva dana ranije iz Ministarstva vanjskih poslova upućena depeša diplomatsko-konzularnim predstavništvima sa opomenom šefovima misija da rizikuju – ako pomognu crnogorskim državljanima?!

ZLOUPOTREBA DIPLOMATIJE 

Politizacija Ministarstva vanjskih poslova i upozorenje koje je poslato šefovima crnogorskih diplomatskih misija je do sada neviđena zloupotreba diplomatske mreže. I više je svojstvena autokratskim režimima nego državi koja pledira da bude prva sljedeća članica Evropske unije.

Istovremeno, pokazuje matricu manipulativne politike odlazećeg premijera.

Podatak da su diplomatska predstavništva dobijala formalno različite depeše – izmijenjene u detaljima, ali sa istim generalnim upozorenjem – ukazuje da je Abazović pokušao da ,,zaštiti“ da sramni sadržaj instrukcija ne dospije u javnost. A da se, istovremeno, otkrije nedisciplinovani diplomata koji bi taj sadržaj proslijedio medijima i potom kazni po ubrzanom postupku.

Istina se, ipak, nije mogla sakriti: Ministarstvo vanjskih poslova je pisanim aktom zatražilo da se našoj dijaspori na svaki način ospori mogućnost da iskaže pravo glasa.

Ali ne čitavoj dijaspori, već samo onima za koje vjeruju da će dati glas za Đukanovića.

Jer, dok premijer Abazović pokušava da spriječi dio naših građana da dođe na glasanje, njegova Ura, preko Tvitera, poziva ,,poželjnu“ dijasporu da, ipak, dođe 2. aprila ,,kako bi zajedno poslali Đukanovića u političku prošlost“!

Može li podmuklije i sramnije?

VLAHOVIĆ: MVP protiv sopstvenih građana

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i aktuelni predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović ocjenjuje da je instrukcija kojom Ministarstvo vanjskih poslova zabranjuje našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima- pod prijetnjom kazne diplomatama koji ne poslušaju takvo „uputstvo“- da pomognu građanima Crne Gore koji rade u inostranstvu u organizaciji njihovog dolaska u zemlju povodom glasanja na predsjedničkim izborima- ,,još jedan pokazatelj duboke poremećenosti i poodmakle faze ciljanog razaranja crnogorske diplomatske službe“.

– MVP Crne Gore i oni koji ga vode – odlazeći tehnički premijer i njegov savjetnik (smijenjeni ministar vanjskih poslova), obojica ljudi oskudnih znanja, skromnog iskustva i loših namjera- ne služi našoj zemlji i našim građanima, već je stavljeno u službu tuđih interesa. Ovakva instrukcija, pisana po diktatu onih struktura koje sa strane- iz Srbije kanališu političke procese u našoj zemlji, nezabilježena je u diplomatskoj praksi– ističe Vlahović za Pobjedu. 

Čitaj još:   Medojević OPTUŽUJE da je možda DRITANU Abazoviću kao ALBANCU cilj da dezintegriše Crnu Goru (video)

Naglašava da diplomatsko-konzularna predstavništva, koja uvijek i u svakoj prilici treba da budu na usluzi našim građanima- pa i kada se radi o ostvarivanju aktivnog glasačkog prava – ovakvim nezakonitim naredbama se onemogućavaju da vrše svoju funkciju.

– Treba se sjetiti da takva štetočinska i antidržavna aktivnost karakteriše vanjsku politiku i diplomatiju avgustovskih vlasti od samog početka. Sada je jasno da se, pod maskom ,,profesionalizacije“ diplomatije – o čemu nema govora ni u tragovima, dešavaju procesi sasvim suprotne sadržine- jer, sada je to očevidno, imamo kontinuirani napor njene potpune politizacije i svođenja na izvršavanje dnevno- političkih potreba, ali, važnije i štetnije, i dugoročnih interesa političke klike koja urušava nacionalne i državne interese.

Tako je politika sa pozicija velikosrpskog nacionalizma i srpskog velikodržavnog programa stavila ostatke crnogorske diplomatske mreže, koja se ciljano i programski urušava, u poziciju obične poštanske mreže i, u boljem slučaju, servisa za organizaciju službenih i ostalih posjeta Abazovića i njegove družine – ocjenjuje Vlahović. 

Podsjeća da je smijenjeni ministar vanskih poslova Radulović, sadašnji savjetnik premijera Abazovića, svojevremeno slao lažne informacije o dešavanjima na Belvederu 4. i 5. septembra 2021. godine i naglašava da se radi o istoj matrici političke sabotaže.

– Žao mi je što moram da ustvrdim da je ova posljednja diverzija i sabotaža jednako štetna i destruktivna kao i ona kada je ministar-drugi sekretar odaslao lažne informacije i maligne interpretacije o događajima na Cetinju i na Belvederu, 4. i 5. septembra 2021, zbog čega je kasnije i smijenjen. Sada, po komandi Abazovića, nastavlja da radi isto, preko poslušnika u samom Ministarstvu, koje je teško osakaćeno i u kadrovskom segmentu – zaključio je Vlahović u izjavi za Pobjedu.

IZVOR M Portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more