IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U ponoć počinje izborna tišina… (foto)

Agencija za elektronske medije (AEM) podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za predsjednika Crne Gore koji će biti održani 2. aprila. U skladu sa Pravilnikom predizborna tišina počinje u ponoć.

“U periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja predsjedničkih kandidata; političkog oglašavanja; objavljivanja procjena rezultata glasanja; slogana ili simbola kandidata; rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora”, navodi AEM.

Potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima je gostova predsjednički kandidat; reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima; korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama.

Čitaj još:   Stravična nesreća: Stradala vaspitačica, djeca u smetnjama u razvoju povređena...

Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja predsjedničog kandidata, koriste grafike koje sadrže logo, simbol, poruku ili slogan predsjedničkog kandidata.

Kako su dodali, prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu predsjedničkog kandidata koje se održajavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju predsjedničkog kandidata.

“Ovo se odnosi kako na verbalnu promociju, tako i emitovanje logoa, simbola ili slogana koji su dio scenografije prostora u kojima konferencije za štampu održavaju”, ističe AEM.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more