IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora odobrila izručenje „kralja kriptovaluta“ Do Kvona, traži ga Južna Koreja i SAD… (foto, video)

Viši sud u Podgorici odobrio izručenje Južnokoreanca Do Kvona koga potražuju Južna Koreja i Sjedinjena Američka Države koji ga sumnjiče da je preko kriptovaluta oštetio ulagače za više od 40 milijardi dolara.

BONUS VIDEO: Jedan od najtraženijih ljudi u svijetu na saslušanju u Podgorici…

O tome, kojoj državi će Do Kvon biti izručen odlučiće ministar pravde Crne Gore Andrej Milović, navodi se u saopštenju Višeg suda u Podgorici, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Južnokorejski „kralj kriptovaluta“ Do Kvon koji se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori, pristao je da po skraćenoj proceduri bude izručen Južnoj Koreji, saopšteno je iz suda.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri meseca zatvora. Oni su u pritvoru gotovo osam meseci.

Prema saopštenju Višeg suda Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog dela prevarnog nepoštenog trgovanja, prevaru i kršenje javne ponude.

Čitaj još:   GORAN Popović: BUREK BEZ MESA... (foto)

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka tereti Do Kvona za više krivičnih dela među kojima su: zavera radi činjenja prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, krivično delo elektronska prevara, te manipulacija cenama hartija od vrednosti.

Kako se za ekstradiciju Do Kvona javilo više država, Viši sud konstatuje da tek treba odlučiti kojoj zemlji će biti izručen.

„Primat se reguliše Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kada će ministar odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja“, navodi Viši sud.

U saopštenju se dodaje da ukoliko ministar pravde dozvoli konačno izručenje okrivljenog, taj proces će biti realizovan nakon što se okonča kazna zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja isprave.

Ministar pravde Andrej Milović još se nije izjasnio kojoj zemlji će izručiti Do Kvona. RSE je poslao upit ministru sa ovim pitanjem ali je odgovor izostao.

izvor: Radio Slobodna Evropa

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more