IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIODRAG Vlahović: Ne postoji autentična i legitimna crnogorska vanjska politika… (foto)

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije upozorilo je svoje građane da, ukoliko to nije neophodno, ne dolaze u Crnu Goru. Razlog je, kako stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu 9. aprila, aktuelna društveno-politička i bezbjednosna situacija u našoj zemlji. 

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i predsjednik CHO Miodrag Vlahović, komentarišući ovaj slučaj za Portal Analitika, kazao je da smo se navikli na svakodnevne pojave nasilja i tenzije, pa možda i ne vidimo ono što se, gledano sa strane, nekad i bolje vidi.

„Bezbjednosne i ukupne prilike u našoj zemlji su se pogoršale u velikoj mjeri u posljednje dvije i po godine. Juče je, koliko sam shvatio, tehnički premijer opet uputio prijetnje vezano za uvođenje vanrednog stanja, čija logička i zakonska/ustavna neutemeljenost ne umanjuje latentnu opasnost koju takve neodgovorne i nasilničke izjave nose sa sobom. I takvi se ispadi posmatraju i bilježe – i kod naših prijatelja i saveznika, ali i kod onih drugih“, ocijenio je Vlahović za Analitiku.

Ne zna, dodaje, da li postoji i što bi mogao biti konkretni povod za takvu javnu sugestiju, odnosno upozorenje zvaničnog Bukurešta– jer ne treba isključiti da za to postoji povod – ali je svakako neprijatno da čitamo o takvim stvarima.

„Možda bi o tome trebalo pitati MVP Crne Gore“, sugeriše Vlahović.

Očigledno se ne objašnjava

Upitan što to govori o situaciji u našoj zemlji, s obzirom da je rumunsko MVP upozorenje svojim građanima izdalo i za Ukrajinu, Bjelorusiju, Tursku, Vlahović se poziva na staru izreku– “Očigledno se ne objašnjava”.

„Pretpostavljam da bi vam Dritan Abazović ili njegov vajni savjetnik – koji je bio diplomata nižeg ranga u našoj Ambasadi u Rumuniji prije nego što je– sticajem bizarnih okolnosti – bio katapultiran na mjesto ministra vanjskih poslova, mogli bolje objasniti da i povodom ovoga treba da budemo – ‘relaksirani’. Da ne brinemo uopšte– jer je crnogorska diplomatija u njihovim stručnim i karijernim rukama! Tužno je sve to“, ocjenjuje Vlahović.

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović: Teza o "dva ekstrema" je posebno gadna, treba to da opet gutamo poslije 30 godina? (foto)

Cenzus za Uru daleko na horizontu

Na pitanje kome na ruku ide produbljivanje tenzija u odveć duboko podijeljenom crnogorskom društvu, Vlahović navodi da smatra da je Abazović, najblaže rečeno, vrlo anksiozan u vezi nastupajućih vanrednih parlamentarnih izbora.

„Očigledno je da mu to vrlo teško pada, pošto daje nesuvisle i – u svojoj suštini – opasne izjave u vezi toga da Skupština nije raspuštena, tj. da može biti opet okupljena od strane izabranog predsjednika Milatovića“, ukazuje sagovornik Analitike.

Ne treba, kaže Vlahović, da se začudimo ukoliko, u tom očaju i strahu, ne posegne za novim nezakonitim i protivustavnim potezima i mjerama.

„Cenzus za njegovu URA je daleko na horizontu, a 11. jun je blizu. Muka velika“, naglašava Vlahović.

Ne postoji legitimna vanjska politika Crne Gore

Nekadašnji ambasador napominje da Crna Gora sad nema Ministarstvo vanjskih poslova.

„To se razvaljuje od prvog dana avgustovskih vlasti. ‘Ostali su samo dugmići…’ Nemamo ambasadora i diplomata na mnogim mjestima. Ali, to nije suština problema. Suština je da više ne postoji autentična i legitimna crnogorska vanjska politika i na tome zasnovana diplomatsko-konzularna mreža“, objašnjava Vlahović.

Problemi su, kako dodaje, postojali i ranije – ali sada prisustvujemo “metastazi”. 

„A zna se kako se i čime završavaju metastaze“, podvlači Vlahović.

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović: Ćutanje MILOJKA Spajića i FILIPA Ivanovića, gore od stava MAJE Vukićević i njene partije... (foto)

Prema njegovim riječima, odlazeći premijer upravlja ostacima MVP preko svog savjetnika, ministra-drugog sekretara, koji je, zbog svojih teških brljotina, bio interpelisan u Skupštini – čak i glasovima avgustovske većine.

„Diplomatiju ne mogu i ne treba da vode priučene diplomate nižeg ranga, koji imaju i problem kome i čemu su, zapravo, lojalni. Niti to mogu i treba da rade preko službenika u MVP koji su spremni da izvršavaju bilo kakva naređenja, ne bi li zadržali svoje sinekure i prekoredno stečena diplomatska zvanja“, zaključuje Vlahović.

Izvor: Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more