IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽARKO KORAĆ: Crna Gora postala parče Irana u Evropi- Građani u CG najviše vjeruju crkvi… (foto)

Nedavno sprovedeno istraživanje agencije Damar u Crnoj Gori pokazalo je da građani najviše vjeruju crkvi, dok najmanje povjerenja uživaju političke partije.

Veliko nepovjerenje građana u partije ne čudi, jer smo godinama unazad navikli da političari govore jedno a rade drugo, zabrinjava porast povjerenja u vjerske zajednice što udara u same temelje države kao građanske i sekularne.

Za profesora i sociologa Žarka Koraća ovakav rezultat istraživanja nije ništa novo, jer kako kaže, naša društva u regionu u takvim istraživanjima skoro po pravilu pokazuju da građani najviše veruju crkvi i vojsci.

“Da bi razumjeli taj rezultat, važno je znati da u zapadnim društvima kao odgovor na to pitanje pojavljuje se porodica na prvom mestu, zatim bliski prijatelji, pa često ljudi sa kojima radite, kaže Korać i dodaje da je velika je razlika u tome kome najviše poklanjate povjerenje između našeg regiona i ostatka Evrope.

Kako kaže, neki sociolozi to tumače istorijskim okolonostima, kasnim stvaranjem moderne države i vjekovnim oslanjanjem na sile izvan društva koje bi trebale da te štite.

Ali, Korać tvrdi, da je to i posljedica izrazito autoritarne svijesti koja u pokornosti institucijama vidi poželjan način života.

“Crna Gora je ušla svojim litijaškim pokretom u gotovo teokratsku fazu, i premda ima formalno sve institucije moderne države, formiranje vlade sa njenom zakletvom u manastiru, podseća na srednji vijek. pto je jedinstven primjer u Evropi, kaže Korać.

Zato, prema njegovim riječima, ne čudi da se crkva, koja uzgred ima sjedište izvan Crne Gore, pojavljuje kao institucija od najvećeg značaja za većinu građana Crne Gore.

Čitaj još:   UŽAS- "SVE JE IZGUBILO SMISAO! ŠTA JOŠ TREBA DA NAM SE DOGODI?" Građani Priboja zgroženi ubistvom u lokalnom kafiću- Objava Ervinove slike izazvala LAVINU KOMENTARA... (foto, video)

“Ona je danas u Crnoj Gori potpuno svetovna institucija, direktni učesnik političkog života, što Crnu Goru predstavlja kao parče Irana na tlu Evrope”, zaključuje Korać.

Da Crna Gora gubi sekularni karakter pokazuje ponašanje velikodostojnika SPC u Crnoj Gori koji se pitaju za manje više sve i otvoreno iznose mišljenja koja se ne tiču vjerskih zajednica.

Jedan od primjera je i vrijeđanje i omalovažavanje prosvjetnih radnika od strane Igumana manastira Podmaine, Rafaila koji ih je nazvao smrdonoscima, nakon čega se na takve uvrede iz Ministarstva prosvejte čulo jedno veliko ništa.

Očigledno je da izvršna vlast osim što se formira po manastirima ne smije živa čuti kad neko od sveštenstva iznosi mišljenje, ma koliko ono netačno i pogubno bilo po sekularni karakter društva i države.

Kako najveće povjerenje građana uživa SPC, ta vjerska organizacija je poznata i po tome što mijenja udženike iz biologije i ostalih prirodnih nauka kad joj nijesu po volji, doduše u Srbiji ali tako nešto je i za očekivati i Crnoj Gori.

Na kraju i koronavirus su smatrali nebitnim, čim su se u jeku pandemije pričešćivali istom kašikom ne obraćajući mnogo pažnju na opasnost koju virus nosi i način kojim se on prenosi. Sva upozorenja zdravstvenih radnika bila su uzaludna, jer je očigledno njihovo znanje i ekspertiza za SPC bilo nebitno.

Zato više ništa ne bi moglo da začudi, čak ni ako se odluče da ospore teoriju evolucije, ili bilo koju drugu naučno dokazano teoriju, jer povjerenje građana je tu, a vlast ćuti kao zalivena.

Čitaj još:   ŽARKO KORAĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Vučić je prvi u Evropi uveo kanibalizam u politiku"... (foto i video)

U toj sprezi najviše će platiti građani, isti oni koji najviše vjeruju crkvi, jer kad shvate da život po crkvenim pravilima ima svoju cijenu biće kasno.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more