Crna Gora

SEZONSKI RAD U CRNOJ GORI: Grad u koje nude 800 EURA posao za SEZONCE BEZ BAKŠIŠA: Uz smještaj ide hrana, a ŠTA JE U PITANJU… (foto)

Priznaju, da imaju problema sa radnom snagom, ali vjerovatno manje nego u ostalim delovima Crne Gore.

TIVAT: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 02: V- 2023, 00: 54… SEZONSKI RAD U CRNOJ GORI: Grad u koje nude 800 EURA posao za SEZONCE BEZ BAKŠIŠA: Uz smještaj ide hrana, a ŠTA JE U PITANJU… (foto)

“Kada imate hotele koji drže radnike pod dobrim uslovima svih 12 mjeseci, onda ti radnici nemaju potrebu da idu i mijenjaju. Lojalni su. Zato je u Tivtu manji problem nego u drugim mjestima Crne Gore, ali odliva radnika, ipak, ima”, kažu iz TO Tivta.

Opšte je poznato i da su sezonski radnici iz Srbije Crnu Goru zamijenili za Hrvatsku, jer je mnogo Hrvata otišlo putem Evrope poslednjih godina, a ni sami Crnogorci se ne libe da napuste domovinu zarad bolje zarade “preko”.

Ipak, ovog proljeća smo zatekli i dobar dio radnika iz Srbije u mjestima najjužnijeg zaliva Evrope. Kao benefite rada u Crnoj Gori navode blizinu, bliskost sa lokalcima, nepostojanje jezičke barijere, odomaćenost itd…

S druge strane, tu je i sve privlačnija zarada. Ona, doduše, nije atraktivna u svakom ljetovalištu jadranskog primorja, ali Tivat nudi prilično dobre uslove.

Iako je riječ o privatnoj kompaniji (Investment Corporation of Dubai- ICD), ne možemo zanemariti činjenicu da, kada pričamo o uslovima zapošljavanja u Tivtu, njena marina Porto Montenegro zapošljava članove maltene svake druge, treće porodice u gradu.

Ističu da im je cilj da se maksimalno povežu sa lokalnom zajednicom, zarad prosperiteta i ekonomskog razvoja čitavog grada, odnosno opštine, te tako saznajemo i sledeće informacija, bitne za mlade ljudi koji traže sezonski posao:

“Ako imate 23, 24 godine, i dopada vam se da, recimo, radite kao obezbeđenje kraj bazena na održavanju istog, odnosno propratne imovine, uz obezbjeđen smještaj i hranu mjesečno možete zaraditi 800 eura. Mislimo da je to dobra, startna plata za mlade ljude”, kažu nam iz PM.

Što se tiče same ekonomije grada, ona se razvija i zbog potencijala destinacije Luštica Bay, gdje iz dana u dan niču luksuzni hoteli i apartmani.

U samom Tivtu, na rivi koja spaja dva kraja, cijene su raznolike, ali ćete najskuplja italijanska jela, poput paste ili rižota, platiti oko 20 eura.

Burgeri su oko 10, 11 eura, kafe između dva i tri eura u prosjeku. Vodite računa i ako taksijem dolazite sa aerodroma Tivat u centar, jer oni koji rade na “divlje” mogu da vam naplate 5-minutnu vožnju dobrih 15 eura, dok taksimetar pokazuje realnih 5 eura.

(Espreso/ Telegraf Biznis)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

Formirana nova vlast u Ulcinju: Forci predsjednik opštine, DPS- u predsjednik Skupštine, u opoziciji ostaje URA i… (foto, video)

U Ulcinju je danas zaključen sporazum o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do…

1 sat ago

Dnevni horoskop za 15. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan zahvalan,…

2 sata ago

MILAN Pipun Knežević, u Skupštini obratio se poslaniku DPS- a, NERMINU Abdiću: “Supruga je mislila da sam izazvao incident”; NERMIN Abdić: Dugujete mi ručak… (foto, video)

Danas je tokom skupštinskog zasijedanja u sali bilo i smijeha... PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti,…

2 sata ago

Nevjerovatna statistika Sandžaklije IFETA- Ika ĐAKOVCA: Rame uz rame sa NATHOM i KANGOM… (foto, video)

U modernom fudbalu pogoci su rezervisani za napadače, od onih klasičinih centarfora, lažnih devetki do…

4 sata ago

U petoj najbogatijoj zemalji svijeta nakon 84 godine osnovana Komunistička partija… (foto)

“Krajnje je vrijeme za povratak revolucionarnog komunizma”, rekao je politički sekretar Dersu Heri, navodi se u…

7 sati ago

VELIKA TUGA: Na ahiret preselila NEDRETA majka pjevača MIRZE Selimovića, sutra dženaza- ”Odmori se najdraža moja”… (foto)

Neutješni Mirza Selimović tuguje za majkom Nedretom koja je jučer preminula u 57. godini života.…

10 sati ago

This website uses cookies.